Minden népnek joga van a demokráciához

2021. december 13. 11:49

A demokrácia nem Coca-Cola, hogy az Egyesült Államokban előállított szörpből, a világon mindenhol ugyanazt az ízt keverjék ki.

2021. december 13. 11:49
null
Csi Ta-jü
Magyar Hírlap

„Amerikai közvélemény-kutatók legfrissebb kutatási eredményei szerint a kínai lakosság elégedettsége a Kínai Kommunista Párttal 95 százalékos, míg a kormánnyal 98 százalékos. A tények teljes mértékben bizonyítják, hogy a kínai népi demokrácia teljes folyamata jól működik és nagyon hatékony.

A demokrácia nem Coca-Cola, hogy az Egyesült Államokban előállított szörpből, a világon mindenhol ugyanazt az ízt keverjék ki. A demokrácia nem egyetlen ország vagy egy maréknyi ország szabadalma, hanem minden ország népé­-nek joga. A demokráciát minden ország adottsága és a nép szükséglete alapján kell előmozdítani. Senkinek sincs joga monopolizálni a demokrácia definícióját és megítélését. Az egész világtól azt követelni, hogy amerikai normák alapján ösztönözze az úgynevezett demokratikus folyamatot, teljességgel antidemokratikus, és csak zűrzavart és katasztrófát hoz a világra.

Nem létezik egyetemes demokrácia. Egy ország politikai kultúrájának és politikai rendszerének az adott ország társadalmi talajában kell mélyen gyökereznie. Már önmagában az sem demokratikus, ha egyetlen mércével akarjuk mérni a világban létező gazdag és változatos politikai rendszereket, és egyetlen szemszögből akarjuk nézni az emberiség sokszínű politikai kultúráját.”

(A szerző Kína magyarországi nagykövete)

Fotó: MTI/EPA/CRAIG LASSIG

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2021. december 14. 11:57
Kínában a nemzetiségeknek sokkal szélesebb körű anyanyelvi, emberi, kulturális jogaik vannak mint az eu tag Romániában, Szlovákiában magyaroknak.És ugyebár az eu kurvára demokratikus szervezet.....hát persze......
ancilla
2021. december 14. 06:42
Egészen elképesztő, hogy az agyhalott Biden alternatívája 168, a cikket kedvelő szerint a kommunizmus. Igaz, a 800 ezer párttagból még élnek kis hazánkban jó néhányan,és valószínűleg itt csoportosulnak. Más nem tudok elképzelni. Mindig azt gondolom, hogy már nem fogok elcsodálkozni a Mandiner kommentszekciójának szellemi/erkölcsi színvonalán, aztán tessék. :D
ugorka
2021. december 13. 23:38
Itt sokan nem fogják fel, hogy Kína mennyire veszélyes. Ha nem törik meg a fejlődése, akkor olyan világuralomra tehet szert, amilyen még sosem volt, egyszerűen a mérete miatt. Lehet, hogy nem lesz hódító (bár ezt sem lehet kizárni), de az erőforrásokra kíméletlenül le fog csapni, másoknak nem hagy semmit. Meg lehet nézni ez zajlik bárhol, ahol kínaiak vannak (bizonyos értelemben olyanok, mint a zsidók, egy idő után minden vagyon náluk összpontosul). Az, hogy eddig nem erőltettek ránk meg másokra semmit, nem jelenti azt, hogy soha nem is fognak.
zsellér péter
2021. december 13. 21:44
Magyarként , sajnos mindig hintapolitikát kell folytatni. Még a Magyar Királyság fénykorában is mindig az volt a cél , hogy a környező országok erejét egyesítsük , lehetőleg a mi vezetésünkkel (Lengyel , Cseh, Osztrák, Szerb , Horvát ) és így tudjunk elég jelentős erő lenni , a nagyhatalmakkal szemben - talán csak az Árpád -háziak alatt voltunk elég erősek , az önálló védelemre, de a Tatárral szemben ott se voltunk egyedül esélyünk. Most sincs másképp Ha a normalitást ma az Oroszok és Kína képviseli , akkor fájdalmas , de nyitottaknak kell lenünk feléjük. Soha nem gondoltam volna , hogy egy átlag magyar értékrendjét egy nap, sokkal inkább egy kínai diplomata képviseli , mint egy német Szörnyű , hogy ide jutott a nyugat - A legborzasztóbb , hogy keresztényként azt kell mondanom, hogy egy olyan ország is jobban képviseli az én értékrendszeremet , ahol egyébként üldözik a katolikusokat - (nem ideológia miatt , hanem mert idegen érdeket látnak a Pápa-i hatalomban ) Megint két pogány közé szorultunk , sőt ez nem is kettő , sokkal több. Kínaiak soha nem fognak ideológiát ránk kényszeríteni, de ha meggondoljuk még csak nem is folytattak soha nyugati típusú gyarmatosítást . Számukra elég , ha kereskedő telepeket hoznak létre,de elfoglalni , kínaivá változtatni soha se akarták a világot. Okosak , fegyelmezettek , szorgalmasak . Ha a XIX. században nem ópiummal akarták volna térdre kényszeríteni őket az európaiak , hanem inkább a keresztény hit terjesztésével törődtek volna, a helyzet ma tisztábban lenne . Egy keresztény Kína , ma nagy segítség lenne , az Istentagadó Nyugattal szemben ehelyett van egy kereszténygyűlölő Nyugat és egy pogány Kelet - sajnos Kína minden rossz tulajdonsága a pogány voltából fakad , mellesleg ezt a Kína-i vezetés is érzi , és komoly dilemmában van , mert a nagyvárosi ifjúsága bizony fogékony a nyugati dekadenciára és nincs egy komoly morális értékrend amivel ezzel hatékonyan szembe tudna szállni - a Konfucianizmus kevés ehhez és mi itt vagyunk a kettő között , megint lavíroznunk kell , azt keresni ki jelent kevesebb veszélyt ránk. talán most a kelet mintha ismét a XVI. századi Erdélyben lennénk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!