Milliókat fenyeget a vízhiány a Közel-Keleten

2021. december 21. 12:33

A megfelelő mennyiségű víz hiánya tömegeket késztethet lakóhelyük elhagyására.

2021. december 21. 12:33
Pénzváltó Nikolett, Tárik Meszár
Corvinák

„Irán legnagyobb gondja az volt, hogy az országból kilépő 10,2 milliárd köbméternyi víz mintegy kétharmada ténylegesen átfolyik a határain keresztül Irakba, ami 2036-ra jelentős vízhiányhoz vezetne a perzsa ország határain belül. A probléma megoldására a korábbi iráni elnök, Haszan Róháni olyan modernnek titulált öntözési projekteket indított el az Irakkal határos nyugati területeken, amelyek célja az iráni mezőgazdasági termékek mennyiségének megnégyszerezése. A valóságban azonban ezek a projektek nem túl modernek, és számos kis gát megépítésével járnak együtt. 2019-ben például Irán bejelentette, hogy 109 új gátat épít az elkövetkezendő években, és az ezek tározóiban lévő extra vizet az ország más, aszálynak kitett tartományaiba irányítja. Az iraki kormány a maga részéről azt állítja, hogy saját vízellátási bizonytalansága akut, és Iránnak be kell fejeznie a vízelzáró gátak építését.

Az ENSZ 2018-as jelentése szerint 2050-re közel 6 milliárd ember szenved majd a tiszta ivóvíz hiányától. Ez a növekvő vízigénynek, a vízkészletek csökkenésének és a víz egyre növekvő szennyezésének az eredménye, amit a drámai népesség- és gazdasági növekedés vezérel. A vízhiány már eddig is hozzájárult az iraki válság mélyüléséhez, fokozódása pedig várhatóan a konfliktusok számának növekedéséhez fog vezetni mind államon belüli, mind államok közötti viszonylatban.

A megfelelő mennyiségű és minőségű víz hiánya emberek tömegeit késztetheti lakóhelye elhagyására – nem csak Irakban."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2021. december 21. 18:42
Irán lakossága 1960: 7,2 millió 2021: 85 millió. Az európai életmód az egyedül fenntartható a stagnáló, kis mértékben csökkenő népességgel. A többi bullshit.
Szittya66
2021. december 21. 17:58
Akkor igyanak sört!
Gyzoltan
2021. december 21. 17:30
Földünk túlnépesedése egyre elviselhetetlenebb, további gondok is jelentkeznek a vízellátáson túl... A demográfiai adatok, mutatók rávilágítanak Földünk kimerülésének elsődleges okára: Az újságírók interjú közben, rákérdeztek a francia futball-válogatott bal-bekkjének Evrának az élő 22 testvérére, ki derűsen válaszolta; hát apám nemigen szeretett Tv-t nézni... Itt a feladat, old meg Európa!
vizesnyolcas
2021. december 21. 15:30
Még nem sokkal a 2015-ös migránsinvázió után olvastam valahol Kis János, filozófus úr egy cikkét arról, hogy nem szabad különbséget tenni a különféle motivációjú migránsok között, mindegyiket be kell engedni, hiszen mindegyik menekül valami elől, ha nincs más akkor a klímakatasztrófa elől, hisz az arabok vagy az afrikaiak mind a klímakatasztrófa elől, a vízhiány elől menekülnek, tehát emberbaráti kötelességünk befogadni őket. Hát, nem emlékszem, azelőtt ez a f@szfej járt-e mondjuk a szaudi vezetőknél győzködni őket, miszerint teljesen véletlen, hogy az őseik éppen egy hatalmas olajkincs felett telepedtek le a kecskéikkel és a tevéikkel, ezért be kellene látniuk, hogy az az olajkincs nem egyedül őket, hanem az egész emberiséget illeti. Az lenne igazságos, ha ellentétel nélkül megosztoznának rajta a világ más nemzeteivel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!