Az uniós éghajlatpolitika nem egy vagyonszerzési lehetőség!

2021. december 17. 11:35

Európa nem engedheti meg magának, hogy hibázzon.

2021. december 17. 11:35
null
Mateusz Morawiecki
Magyar Nemzet

„Újabb uniós csúcstalálkozó volt a napokban. Ezúttal a világjárvány utáni gazdasági újjáépítés megvitatása részeként egy fontos vita volt az energiapolitikáról és éghajlati kérdésekről. Ez a vita közvetlenül érinti európaiak millióinak a mindennapi életét. Az egyik kockán forgó kérdés az új, stabil munkahelyek létrehozása, valamint annak biztosítása, hogy az üzemanyag- és energiaárak emelkedése ne tegye tönkre családok millióinak költségvetését, többek között Magyarországon.

Hatalmas energiaválság szemtanúi vagyunk ugyanis, és ha nem teszünk megfelelő lépéseket, az átlagpolgárok fogják megfizetni az árát. Pedig a válságért nem ők a felelősek. Nagyrészt Oroszország és az orosz Gazprom vállalat monopolisztikus zsarolása okolható érte. Mi mással magyarázható az Európába irányuló gázszállítás csökkentése és az üzemanyagárak manipulálása? Hogyan magyarázható az Északi Áramlat 2 körüli nyomásgyakorlás? És végül: mivel magyarázható az orosz csapatok átcsoportosítása Ukrajna keleti határára? Ennek a Vlagyimir Putyin által játszott többszintű játszmának tudható be, hogy a gázárak a közelmúltban akár tízszeresükre is megugrottak. És most, amikor a kedves olvasó ezeket a szavakat olvassa, eme ugrásszerű áremelkedéseket mindannyian a saját bőrünkön érezzük.

Ez elég ok arra, hogy felgyorsítsuk az energiaátmenetet, és így függetlenedjünk a Kreml és a Gazprom kiszámíthatatlan és agresszív politikájától. Fennáll azonban a veszély, hogy Európa cseberből vederbe kerül. Ha az igazságos energetikai átállás koncepcióját felváltja az európai uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) jelenlegi irracionális logikája, kétszeresen fizetünk meg érte mindannyian.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eredmeny
2021. december 18. 10:58
Nekünk az a szerencsénk hogy a valós veszélyeket, kihívásokat időben próbáljuk orvosolni; mind a vakcinák, mind az energiahordozók ügyében. Muszáj is ezt tennünk mindegyikből behozatalra szorulunk.
ujferi
2021. december 17. 20:05
39-ben cserben hagyta a Nyugat, utána 45-ben hagyták orosz befolyás alá kerülni, miért hiszik vajon, hogy most másképpen van.
DoomGuy
2021. december 17. 16:49
Lengyel testvéreink oroszellenes tudattalanjának hangját hallhatták.
Gèbi
2021. december 17. 15:21
Világít az orosz fóbia. Néhány hete ismerte el az egyik "német" napilap, hogy az oroszok minden szerződési kötelességüknek eleget tettek. Az Északi áramlat-2 használatbavételét meg nem az oroszok hanem maguk a németek gátolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!