Karácsonyt nem lehet eltörölni. Áldott ünnepet!

2021. december 25. 08:00

Mindig voltak és mindig lesznek, akik el akarják törölni, pótlékkal akarják helyettesíteni karácsony szent ünnepét – de kétezer esztendő múltán is itt vagyunk és később is itt leszünk, ünnepelni fogjuk.

2021. december 25. 08:00
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

„Bántja lelkem a nagy város
Durva zaja,
De jó volna ünnepelni
Odahaza.
De jó volna tiszta szívből
– Úgy mint régen –
Fohászkodni,
De jó volna megnyugodni.”
(Ady Endre: Karácsonyi rege. Részlet)

Hitünk szerint mintegy kétezer esztendővel ezelőtt, Betlehemben megszületett a Megváltó. Földi értelemben nem volt nagy csinnadratta, az Ige megtestesülése a nemes egyszerűség jegyeit öltötte, sőt, magára vette minden szegénységünket és osztozott – már akkor – a kitaszítottak sorsában. Aznap este a világ menete megfordult, és attól kezdődően teljesen új irányt vett. A kereszténység később megszentelte a korábbi pogány fényünnepet és annak időpontjára helyezte Jézus születésének ünneplését. Ez karácsony tartalmi oldala. 

A formai pedig kevéssé fontos, éppen csak annyira, amennyire a belsőt képes szolgálni a külcsíny. Őrizzük hagyományainkat, hitünket, szokásainkat, mert formálnak és megőriznek bennünket. 

Az elmúlt kétezer év során megannyi vihar tombolt, amelyek fel akarták forgatni a rendet és amelyek el akarták törölni a karácsonyt. Ki akarták tépni az emlékezetből, a szívekből, hogy ideologikus pótlékkal helyettesítve emberellenes rendszerek szolgálatába állítsák a vallás helyére erőszakolt eszméket. S bár sokakat rántottak magukkal a szakadékba, e forradalmak végezetül mind elbuktak, mert Isten ellen lázadni lehet ugyan, de nem érdemes. 

Legutóbb a kommunisták akarták eltörölni karácsonyt – ma mégis ünnepeljük. S hol vannak már azok, akik fenyőünneppé degradálták ezeket a napokat?! 

Ma szellemi örököseik kísérlik meg eltörlését, olykor nyíltan, máskor burkoltan – s hol lesznek már, amikor még mindig ünnepelni fogjuk Jézus születésének ünnepét!?

A jövőnk abban áll, hogy átadjuk gyermekeinknek a hagyományainkkal együtt a hitünket is. Hogy megtanítjuk nekik, mit, miért és miként ünneplünk, miért fontos, hogy együtt van a család, hogy mit és miért éneklünk, imádkozunk a fa körül, s hogy nem az ajándék, hanem a szakrális tartalom a lényeg. 

Mert távlatosan szemlélve civilizációnk eseményeit, mégiscsak azt látjuk, hogy fontos erőfeszítéseinkkel együtt valójában mégsem mi őrizzük meg a karácsonyt, hanem a karácsony őriz meg minket. 

Hűségben a jövőnk – és a betlehemi istálló jászlában. Lépjünk most oda a hív pásztorokkal együtt!

Áldott szent karácsonyt kívánok!

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. december 25. 20:55
Lopott ünnep, semmi köze ahhoz, amit ráfognak. December 25-e Sol Invictus napisten születésnapja. Azt el lehetett törölni?
dryannwolf
2021. december 25. 19:05
"megszületett a Megváltó..." A zsidók királya. Mesélni csak pontosan, szépen, ahogy a betlehemi csillag megy...
még fokozza
2021. december 25. 18:50
Ez a karácsonyi ünneplés eleinte a pogányságból táplálkozott. Ami mondjuk régebbi mint a kereszténység.
meska
2021. december 25. 17:51
Szerencsétlen Vágvölgyi. Még a karácsony témájával is hergelni akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!