Hack Péter: Anarchiához vezetne, ha az ellenzék feles többséggel módosítaná az alaptörvényt

2021. december 06. 12:51

Nem kellene megvárni a pillanatot, amikor az erő dönt. Interjú!

2021. december 06. 12:51
null
Szalma György
Kontra

„A neves jogászprofesszor teljes abszurditásnak tartja, hogy baloldali jogászok pártparancsra és az Európai Unió támogatásával azon dolgoznak, hogyan lehetne egy elsöprő népakaratot igénylő lépést elsöprő népakarat nélkül meglépni. »Jogállamot nem lehet jogállam ellenében építeni« – hívta fel a figyelmet a rendszerváltás óta érvényben lévő szabályra az ELTE jogi karának tanszékvezetője, aki szerint nem kellene megvárni a pillanatot, amikor az erő dönt. Interjúnk Hack Péterrel, a »formalisták« vezéralakjával.

Kontra: Hosszú hónapok óta zajlik a vita az ellenzéki térfélen arról, hogyan lehetne eltörölni az Alaptörvényt. A kérdés az előválasztási versengés egyik kiemelt témája volt. A napokban Márki-Zay Péter Fleck Zoltánt kérte fel, hogy dolgozza ki annak a jogi lehetőségeit, hogy az ellenzék feles parlamenti többséggel is új alkotmányt fogadhasson el. Ön mit gondol erről az ügyről?

Hack Péter: Végtelenül szomorúnak tartom ezt a diskurzust. Olyan emberek, akikkel korábban kifejezetten jó kapcsolatom volt, beleállnak egy olyan ügybe, aminek eredményeként az ország rosszabb állapotba kerülhet, mint amilyenben van.

Ez ugyanis alapjaiban áshatja alá a jogrendszert és a társadalmi stabilitást. Beláthatatlan következményekkel járhat az a folyamat, amit el akarnak indítani. Az igazi gondom az, hogy az alapfelvetésüket, miszerint egyszerű többséggel is lehet alkotmányt módosítani, azzal az érvvel támasztják alá, hogy a kétharmad csak egy formális szabály. Ez azonban alapvető tévedés.

Kontra: Azt gondolják, hogy a formális szabályokat törvényes úton figyelmen kívül lehet hagyni?

Hack Péter: »Formalisták«. Ezt a kifejezést használják ránk (Jakab Andrásra, Kassai Dánielre, Schiffer Andrásra és még sokan másokra), akik ellenezzük a feles többséggel történő alkotmányozást. Szerintük mi egy formális szabályt kérünk számon az alkotmányozás kapcsán.

A kétharmados szabály azonban nem egy formális szabály, hanem a parlamenti többség mögötti választói akaratot jelenti. A kétharmados többség nem sorsolással jön létre, a számot nem egy random generátor dobja ki, hanem a kellő számú választói támogatásra utal. Azt jelzi, van-e elegendő választó, aki támogatja az adott politikai szándékot.

Az egykori barátaim arra szeretnének megoldást találni, hogyan lehetne a választók akaratából alkotmányozni anélkül, hogy a választók azt kellő számban támogatnák. Ez egy abszurditás.”

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2021. december 06. 16:53
Azt hiszik ezek a férgek ha felfüggesztik a jogállamiságot nem ők lesznek az elsők akiknek talpa alatt fütyül a szél?!
ThunderDan
2021. december 06. 15:18
Egy józan hang. Ez lenne az a bizonyos, sokszor emlegetett POLITIKAI MINIMUM. Csak hát sajnos Hacknak zéró befolyása van a Moslékellenzékre. Még mindig várjuk, hogy legyen egyetlen egy (EGYETLEN EGY!!!) moslékos politikus, aki kiáll azzal, hogy ILYET NEM LEHET CSINÁLNI (feles többséggel kétharmados jogszabályokat alkotni stb.). Ez egy nagyon súlyos alkotmányos-politikai válság előszobája, ami ÉVTIZEDEKRE tönkreteheti Magyarországot!
furunkulus13
2021. december 06. 15:09
Kristálytiszta logika: európai jogállam a jogállam felszámolásával jön létre!! Ezt kajáljátok hülye magyarok!!
bodomisi
2021. december 06. 14:48
Ha feles többséggel akarnak alkotmányt módositani,akkor itt vér fog folyni.Kurva sok vér.((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!