Gulyás János szamizdatos filmje és az azt 2004-ben „betiltó” SZDSZ

2021. december 20. 14:56

Egy dokumentumfilm, amely leleplezte a „csókos ellenállókat”.

2021. december 20. 14:56
null
Mező Gábor
Mező Gábor
PestiSrácok.hu

„A múlt héten meghalt Gulyás János, aki testvérével és később »egymagában« sok-sok nagyon fontos filmet készített. Olyan alkotó volt, akinek műveit baloldali (valódi) és jobboldali politikus is ajánlotta már nekem. Pár napja kezdtem el nézni a Szamizdatos éveket, és azon gondolkodtam, hogy behívom beszélgetni. Már nem tudom. Ezzel is elkéstem.

Az idősebbek tudják, hogy a Szamizdatos évekből anno (2004) hatalmas balhé lett, mert szóba került benne a Beszélő-kör (a későbbi SZDSZ) és a diktatúra ma már egyre nyilvánvalóbb paktuma. Szóba került? Pozsgay Imre, Horváth József (a III/III. akkori vezetője) és a többiek egészen megdöbbentő, nagyon érdekesen csengő részleteket árultak el.

Ráadásul Demszky Gáboréknak az sem tetszett, hogy az a néhai Modor Ádám volt a riporter, aki egyrészt szamizdatos volt, másrészt történész-kutató lett, és kevéssé szívmelengető információkat hozott nyilvánosságra Demszkyvel kapcsolatban.

Ezért aztán sem ő, sem Kis János, sem Rajk László, sem Haraszti Miklós nem szerepelt a filmben. Mind káder- vagy impexes-gyerek. Akkor már befutott politikusok voltak. Volt közöttük, aki maoistának indult. Más az Isten tudja, minek. A saját világukban és filmjükben nyilván egymást kérdezgették volna, jól hátba veregetve a másikat, mindig tudva, mikor mit kell elhallgatniuk.”

Fotó: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. december 21. 10:51
sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssz dddd szzzzz
Welszibard
2021. december 21. 01:24
A Beszélő nyomdászai, Orosz István és felesége 5 évig nyomtatták a lapot a legnagyobb titokban dunabogdányi házukban. Amikor Demszky, Haraszti, Kis János, Kőszeg hatalomra jutottak , annyi volt a köszönet nekik, hogy kaptak a ház falára egy vacak 20 cm-es emléktáblát. Azt is csak a helyi SZDSZ biggyesztette fel. Ezeknek a kádergyerekeknek csak a hatalom kellett semmi más. A hajuk szála sem görbült Kádárék alatt, Demszkyt 1988-ban már az USÁ-ban kitanították a hatalomátvétel mikéntjére. És a balek magyar meg dolgozott nekik évekig egy nevetséges emléktábláért.
mustarharmas
2021. december 20. 22:23
Végre oszlik a hazug fedősztorija a szadista szektásoknak.
gacsat
2021. december 20. 21:31
Az ÁVHs filmet is betiltották. Kiderült, hogy mind zsidó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!