Amíg a kormány cselekedett, addig a baloldal csak beszélt

2021. december 19. 13:13

A politikai virológia azt jelenti, hogy a politikában mindenre a koronavírus nézőpontjából kell nézni.

2021. december 19. 13:13
null
G. Fodor Gábor
Origo

„Miért írta meg ezt a könyvet?

Mindannyiunk életét átírta a koronavírus. Nem lehet kikerülni akkor sem, ha nem volt valaki beteg. Mindenki megszenvedte a bizonytalanságot, a bezártságot, az átmenetiséget, nem tudván, hogy mikor érhet ez az egész véget. Mindenkit ez foglalkoztatott és még mindig az életünk része - akkor is így van ez, ha már nem akarunk hallani róla.A politikai virológia azt jelenti, hogy a politikában mindenre a koronavírus nézőpontjából kell nézni.Számunkra, állampolgárok számára pedig azt a kérdést jelenti, hogy képesek-e a kormányok cselekedni, megzabolázni, azaz kormányozni a vírust annak érdekében, hogy visszakapjuk a régi életünket.

Valóban mindent megváltoztatott a koronavírus az életünkben?

Amíg benne vagyunk a járványban, addig minden energiánkat leköti. Ez együtt jár egy mindent átható bizonytalansággal: honnan jött, meddig marad velünk, megbetegszem-e, mit kell tennem, hogy ne betegedjek meg, mi lesz, ha mégis és mikor lesz ennek az egésznek vége. Amint azonban alábbhagy a vírus, lejjebb mennek a számok, az embereket már a vírus utáni élet érdekli, nem változtatni akarnak az életükön, hanem visszakapni a régit: utazni, dolgozni, szórakozni, szeretkezni, élni akarnak. El akarják felejteni ezt az egész lidércnyomást. Túl akarunk lenni rajta, és ez visz minket előre.Márcsak ezért sem működhet az ellenzék halálkampánya, az embereknek nem a halállal és elmúlással van dolguk, reménykedni akarnak.

Mennyiben reagált másképpen a világ erre a járványra, mint a korábbi évszázadokban?

Abban reménykedünk, hogy a tudomány megoldja a problémáinkat, de az elején szinte semmit tudtunk a vírusról. Ebben a bizonytalanságban a politikára, a cselekvő kormányzatokra helyeződött a nyomás: tegyenek valamit a vírus ellen. Mivel vakcina nem volt, vissza kellett térni a régi megoldásokhoz: az elkülönítéshez és a kivételes rendhez. Minket is bezártak, Önt is, engem is, azt kérték, hogy ne hagyjuk el a lakásunkat, ne utazzunk, csökkentsük a kontaktusok számát. Ezt azért tették, hogy lassítsák a vírus terjedését és hogy működni tudjon az egészségügyi ellátórendszer, hogy működjön a kórház. Közben folyton mérlegelni kellett, hogy mit bírnak el az emberek.A tudomány javaslata szerint ha kellően hosszú időn át mindenki bezárkózik és minden bezár, a vírus eltűnik.

Csakhogy az élet nem steril. Itt vagyunk mi emberek, akik bírnak, amit bírnak, itt van a gazdaság, ami összeomlik, és akkor nem lesz munkahely, nem lesz miből élnem és így tovább. És itt van a szabadságunk, amit korlátoztak, és ezeket a korlátozásokat csak időlegesen fogadtuk el, annak érdekében, hogy visszanyerjük a szabadságunkat.Ezeket a kegyetlen dilemmákat a cselekvő kormányzatoknak kellett valahogy feloldaniuk. Aztán lett vakcina. Illetve, nem volt elég, nem érkezett időben, a késlekedés azonban emberéleteket jelent. Valakinek szerezni kellett tehát vakcinákat, meg kellett szervezni egy egész ország beoltását, alkalmassá kellett erre tenni a struktúrákat, hadra kellett fogni az államot: és ezeknél a feladatoknál megint csak a cselekvő nemzeti kormányokba ütközünk. Végső soron a politikától várunk megoldást, hogy mondjak egy újabb dilemmát: elvárjuk, hogy mindenki oltassa be magát, de az állam ne kényszerítsen minket erre, miközben az államtól várjuk, hogy elérje, mindenki oltassa be magát.”

Fotó: Ina FASSBENDER / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. december 19. 20:46
Te nyominger! Világrekorderek vagyunk elhalálozásban!!!
koronaszepe
2021. december 19. 20:25
Igen, ez általában így szokott lenni. A hatalom cselekszik, az ellenzék beszél. Demokráciákban előbb-utóbb helyet cserélnek... ps. Ausztria 13 500, Magyarország 37 500
TK421
2021. december 19. 18:00
"Amíg a kormány cselekedett, addig a baloldal csak beszélt" Nem igaz, mert a moslékosok is cselekedtek. Beindították a halálkampányt. Azt remélték, hogy ha elég embert gyilkolnak meg azzal, hogy rábeszélik őket, csinálják mindennek az ellenkezőjét, mint amit kellene, akkor pánik lesz, gyászolók és dühös tömegek. Ezeket a liberálmédia majd meggyőzi, hogy a zorbánahibás, és a következő választáson majd megkapják a hatalmat és a kassza kulcsát. Ezért pedig a saját szavazóikat is igyekeztek a halálba hajszolni, lásd gyurcsány anyjának csalamádéját. De az emberek ennél okosabbnak bizonyultak, a halálkampány meg már nagyon döcög. Persze moslékosék nagyon igyekeznek, lássuk pl. hogy ide hány liberáltrollt uszítottak, így hétvégén: Karatekölyök Savas Bácsi Gelmere Pilatus.. mamarizsa Láncfűrészes Attasé És ez csak az első 16 kommentben. Ezeknek a férgeknek a dolga lenne az, hogy ezúttal a vírusszkeptikus síkhülyéket felszopva ismét kárt okozzanak. Nem rajtuk múlik, hogy még ehhez is bénák és tehetségtelenek.
Láncfűrészes Attasé
2021. december 19. 17:01
Milyen jók lettek a számok! Pláne a feleslegesen beszerzett lélegeztetőgépeké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!