Márki-Zay professzionális zavarkeltő

2021. november 06. 11:45

Olyan a világon nincs, hogy valaki konzervatív, ám véletlenül mindig minden megnyilvánulása pont a liberálisok elvárásaival találkozik. Interjú.

2021. november 06. 11:45
null
Pogrányi Lovas Miklós
Magyar Hírlap

„Ön korábban homeopátiás konzervatívnak nevezett több közéleti szereplőt. Mit értett ez alatt, és kit tekint valódi konzervatívnak?

A konzervativizmusnak több lehetséges meghatározása van. Sokszínű hagyományról van szó, amely kultúrkörönként, országonként nagy változatosságot mutat. De olyan a világon nincs, hogy valaki konzervatív, ám véletlenül mindig minden megnyilvánulása pont a liberálisok elvárásaival találkozik. A konzervativizmusnak tétje van, az nem modor vagy életérzés. Az életforma, a jó szokások, a közösségi erkölcsök védelmét jelenti szerte a világban.

Európában mindezt a kereszténység alapozta meg egykor, ezért a konzervativizmusnak vannak tartalmi elemei. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem nevezheti magát konzervatívnak, aki támogatja az azonos neműek házasságát, az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való jogát vagy az idegen kultúrájú emberek tömeges betelepítését. Ha ezek a dolgok Magyarországon is bekövetkeznének, az a magyar kultúra végét jelentené. Mindannak pusztulását, ami miatt jól érezzük magunkat itt, a Kárpát-medencében. Ezek a kérdések a vérünkre mennek, itt a placebo nem működik.

Miben érhető tetten leginkább a színlelés, a képmutatás, mondjuk, Lukácsi Katalin vagy Márki-Zay Péter esetében?

Ajánlatos differenciáltan megközelíteni a kérdést, mert a két említett személy között jelentős teljesítmény-, illetve funkcióbeli különbség van. Lukácsi Katalin főállású ex-KDNP-s, aki 2017-ben áruba bocsátotta bennfentességét, és ezzel haknizik a baloldali médiában azóta is. A liberálisok számára ő a jó fej katolikus, aki mindig elmondja, amit hallani akarnak. Úton-útfélen hangoztatja katolicizmusát, de soha semmilyen fontos témába nem áll bele, vagy ha igen, rendre a rossz oldalon. A CEU melletti állásfoglalása óta a progresszív médiaértelmiségi jellegzetes képviselőjévé vált, a baloldali média tudatosan építette fel őt ebben a szerepében.

Márki-Zay Péter mintha valami hasonlót jelenítene meg politikusként, nem?

Azért jelentős különbségek érhetők tetten. Márki-Zay Péter tanult ember, aki nagy családdal rendelkezik, tehát a magánélete hitelesítő tényezőként használható fel a politikai kommunikációban. Lukácsinak nincsenek ilyen kreditjei, ezért kénytelen ízléstelen megoldásokhoz folyamodni. Egyébként nem ismerem személyesen a baloldali miniszterelnök-jelöltet, nem tudom megítélni, hogy gyermekeit milyen szellemiségben neveli.

Csak a politikusi mozgását látom, és ott semmi nem utal a keresztény elkötelezettségre. Több alkalommal is megerősítette, hogy tőle nem lehet jobboldali, konzervatív kormányzásra számítani, és erre garanciát is adott. Ugyanakkor tudatosan használ olyan kifejezéseket, szlogeneket, amelyek rokonszenvesen csengenek a jobboldali szavazók fülében. Tét nélküli gesztusokat tesz a középen álló bizonytalanok felé. Ez ingyen van, gondolhatja.”

***

Ez minden, csak nem ellenzékváltás és jobboldaliság – összeomlóban a Márki-Zay-jelenség

A Mandiner Reakcióval hétről hétre igyekszünk elmagyarázni fontos (itthoni és külföldi) közéleti ügyeket közérthetően és lényegre törően. Célunk, hogy néhány percben vázoljunk a Mandiner felületein egyébként bővebben és alaposan is kifejtett, bemutatott témákat. Az első rész a baloldali előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter állítólagos jobboldaliságáról, kereszténységéről, illetve arról szól, hogy bár egyesek azt mondják róla, mégsem váltotta le az ellenzéket.

A Mandiner Reakcióval hétről hétre igyekszünk elmagyarázni fontos (itthoni és külföldi) közéleti ügyeket közérthetően és lényegre törően. Célunk, hogy néhány percben vázoljunk a Mandiner felületein egyébként bővebben és alaposan is kifejtett, bemutatott témákat. Az első rész a baloldali előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter állítólagos jobboldaliságáról, kereszténységéről, illetve arról szól, hogy bár egyesek azt mondják róla, mégsem váltotta le az ellenzéket.

Kép forrása: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoldzolko
2021. november 07. 11:04
Orbán és pártja tele van 3/2 es ügynökökkel és kisz titkarokkal! Magyarország legkartekonyabb rendszere működik most. Ezek akik nemzeti köntösbe bújtatjak a szabad rablást. Ők kommunistaznak és liberálisoznak, miközben ők a legnagyobb ballibek!!! Hihetetlen hogy a sok fasz meg bedől nekik! Liberális pártként indultak az egykori kommunisták. De jól tudjuk a kommunista örökre kommunista marad, ahogy ők is! A gazdaságpolitikajuk meg abszolút globalista, neoliberális kiszolgáltatva az országot a nemzetközi nagytőkének.. Mi ebben a pártban a jobboldali?
nyugalom
2021. november 06. 15:54
Tenyerbe maszó duce-pofajú ügynök, fenyevővel, sorossal!
péterx
2021. november 06. 15:12
MZP minden témában ugyanazt mondja, mint Gyurcsány. Ez konkrétan ellenőrizhető. Az ő szerepe az, hogy a kínos és vállahatatlan Gyurcsány szövegét "katolikusként" és a "szeretet" nevében elmondja.
Walhalla
2021. november 06. 14:33
Ez nagyon jó. Olvassátok el. "Önök szerint kanadai vagy magyar állampolgárként akar Márki-Zay hazánk miniszterelnöke lenni?" https://pestisracok.hu/onok-szerint-kanadai-vagy-magyar-allampolgarkent-akar-marki-zay-hazank-miniszterelnoke-lenni-az-ugy-szombaton-21-orakor/ Csk azt nem értem, hogy a faszban élt egyszerre 3 országban, végzett 5 különböző egyetemet ( amik szintén nem egy helyen voltak ), ráadásul ezzel egyidőben csinált 6 gyereket is. Ja és közben ki tartotta el őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!