Holnaptól utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train!

2021. november 28. 14:30

Nagy szó ez, 108 éve Pécsett nyílt utoljára új villamosüzem Magyarországon, mely 1960-ig működött.

2021. november 28. 14:30
null
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Facebook

„Holnaptól utasforgalmi próbaüzemben indul a tram-train! Nagy szó ez, 108 éve Pécsett nyílt utoljára új villamosüzem Magyarországon, mely 1960-ig működött.Számos hasonló nyugat-európai közepes méretű vidéki város térségében működik az elővárosi vasút és városi villamos hibrid üzemben, a legismertebb ilyen a német Karlsruhe városában. A meglévő vasút városokat összekötő hálózati értékét kombinálja minden ilyen megoldás a belvárosokat feltáró villamosüzem hálózati hasznaival – ez 100 éve nem ment, ma a korszerű járműtechnológia lehetővé teszi.

Végtelen számú kételkedő, a nagyobb léptékű vidéki közútfejlesztések ellenére az innovatív, új megoldást Magyarországra hozó és zöld kötöttpályás közlekedési fejlesztést megkérdőjelező »úgysincs rá pénz«, »úgysem lehet megcsinálni«, »csak álmodozás az egész«, »minek villamos egy megyei jogú városba« hangok ellenére jött létre kormányzati és európai uniós finanszírozásban Magyarországon az első ilyen üzem – ezúton is elismerésem a kitartásért, Lázár János hivatalos oldala.

Budapesten az igények volumene miatt a vasúti pályahálózat kapacitását nem lehet villamos méretű járművekkel elfoglalni, másutt sem igazán milliós városokban terjedtek el ezek a megoldások. Viszont biztos vagyok benne, hogy sok más, egyre jobban elővárosiasodó magyar vidéki várostérség nézi majd irigykedve Debrecentől Miskolcig, de akár Győrtől Pécsig, amint beáll a mindennapos üzem Szeged és Hódmezővásárhely között és látszik a villamos és a vasút kombinációjának haszna.”

Fotó: MTI Fotó: Rosta Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papamaci1957
2021. november 28. 18:53
De mondhatnám a69-es villamost is.
Papamaci1957
2021. november 28. 18:38
"Nagy szó ez, 108 éve Pécsett nyílt utoljára új villamosüzem" Dávidka! És a pesti 1-es villamos az micsoda? Az nem villamosüzem?
Rocktoberi
2021. november 28. 17:12
Ez se 2010 előtt valósult meg. Akkor a leépítésben gondolkoztak.
nemecsekerno_007
2021. november 28. 15:53
Végre talán elkezdjük fejleszteni a vidéket is, az ilyenek mint a tram-train nagyban hozzájárul ahhoz, hogy élhető legyen a vidék. A következő tram-train Szeged-Szabadka és Komárom vonal lesz, ha jól tudom 2024-2025 környékén. Simán tele lehet szórni vele az országot, mert sok ilyen regionális központ van ahol az ilyen működik. Debrecen, Pécs, Miskolc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!