Köszönöm, János püspök!

2021. november 19. 16:13

Székely János másként gondolkodókhoz írt levele kapaszkodó és fényesség.

2021. november 19. 16:13
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Levelet írt a szombathelyi püspök. Nem is akárkikhez szólt. Székely János a másként gondolkodókhoz címezte sorait, azokhoz, akik olyan jelenségeket és folyamatokat szeretnének természetesnek és normálisnak lefesteni, amelyek rendezetlenek és manipuláltak. 

Levelében olyan kérdéseket tesz fel – őt ismerve teljesen őszintén és érdemi válaszokra nyitottan –, amelyekre a médiaviharban és a lobbiszervezetek vezérelte tömegkampányokban elfelejtenek adekvát válaszkísérleteket tenni,

miközben nagyvonalúan lesöprik az asztalról a katolikus-keresztény tanítást,

azzal együtt pedig sokszor magát az emberi méltóságot is. 

Sorakozzék itt néhány bölcs kérdés: 

„Ha másnak nem ártok, akkor bármit megtehetek, ami nekem pillanatnyilag tetszik, ami nekem jónak tűnik? Ez az emberi viselkedésmód zsinórmértéke?”

„A szabadságunk független a valóságtól, a testünkbe, az atomokba, a sejtjeinkbe, a lelkünkbe beleültetett gyönyörű harmóniától?”
„Miért annyira biztos abban, hogy a nemváltoztatással vagy az azonos neművel való testi kapcsolattal nem árt másnak és/vagy önmagának?” 

Aztán ott van a sosem tisztázott kérdés: 

„Miért akarják a maguk véleményét feltétlenül rákényszeríteni az egész társadalomra? Miért nem tudják elfogadni és tolerálni, hogy vannak – elég sokan a Földünkön –, akik ezt nem így gondolják, nem így érzik?” 

A levél több szempontból megtöri a hallgatást

és fel meri vetni azokat a problémákat, amelyekkel szemben a kereszténységnek ki is kell fejeznie ellentétes véleményét, hűnek kell ugyanis maradnia alapjaihoz és önmagához. No és persze Krisztushoz. Akkor is, amikor életünk több területén már a „szubjektív önkény teljes mértékben dominál”. Sőt, éppen ezért. Hiszen „az igazi szabadság nem a realitástól elszabadult önkény”. 

Székely János főpásztorhoz méltó kiállása erőt ad a végeken küzdő keresztényeknek is, az értékvédőknek, vagy épp a csendes normalitást élőknek, támogatóknak. Azoknak, akik időnként úgy érzik, az intézményes egyház óvatosan távol tartja magát a szellemi harc egyes tereitől.

Olyan időket élünk, amikor bátor püspöki cselekedet deklarálni alapvető igazságokat,

a természetes rend elemeit.

„A gyermeknek joga van ahhoz, hogy édesanyja és édesapja legyen. Joga van ahhoz, hogy segítsék őt a nemiségének harmonikus kibontakozásában. Joga van ahhoz, hogy megszülethessen.” 

Megerősítő és örömteli, hogy bőven vannak még bátor püspökeink. Köszönöm, János püspök!

 

Nyitókép: HírTV

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik