Mi lesz a temetőkkel a digitális temetők idején?

2021. november 02. 19:58

A digitális korral alapvetően és mélységesen változott meg a kapcsolatunk a halállal és a gyásszal.

2021. november 02. 19:58
Aczél Petra
Képmás

„Több mint öt éve már, de még mindig nem töröltem ki nagymamám telefon­számát az okostelefonomból. Pedig azóta készüléket is váltottam, de ez marad. Marad, amíg élek. Olyan, mintha mégis megmaradt volna egy látható út, amin elérhetném, megcsörgetném, kivárnám, míg kedves hangján beleszól… A láthatatlan utakon naponta találkozunk ugyan, de ezt a kézzelfoghatót valahogy mégsem engedem el.

Édesanyám minden délutáni, nagy sétáján megáll ott, a napóránál, ahonnan mindennap felhívta a nővérét, az utolsó időszakban is. Engedelmes és figyelmes kutyája is tudja már, hogy egy égi hívás várható, magától leül és vár azon a helyen, hogy gazdája nyugodtan »beszélgethessen«, egy kicsit mindig bele is szagol a telített csendbe.A helyben, a telefonszámban ott maradt valami és valaki, akinek a lehetőségét nem engedjük el.De ezek ma már régimódi példáknak tűnhetnek. A digitális korral alapvetően és mélységesen változott meg a kapcsolatunk a halállal és a gyásszal. Jogossá válik a kérdés, hogy Önök idén a temetőbe vagy a netre indulnak Halottak Napján? Hol gyújtják meg az emlékezés gyertyáit, hol hagynak szeretetjeleket az elhunytaknak?Nem, ez a kérdés egyáltalán nem provokatív. Arra a kicsit reflektálatlanul zajló folyamatra irányul, amelynek tudattalanul is részesei vagyunk. A digitális halál megtapasztalására, arra, ahogyan halottaink »emlékoldalakká«, digitális maradvánnyá, online örökséggé válnak.

2100-ig a Facebookon a már nem élők profiljainak száma várhatóan jelentősen meg fogja haladni az élőkét. A világ legnagyobb kommunikációs biznisze már egy ideje szabályozza az inaktívvá váló oldalak életét, opciókat nyújtva a túlélőknek, szeretteiknek, illetve magának az örökhagyónak.

Ezzel a közösségi oldal egyben a legnagyobb történelemkönyvvé is válik, amelyben élő és holt együtt formálja az aktuális társadalmat. Azzal, hogy az elhunytak egy részének közösségi oldalai nem törlődnek, csak átalakulnak, történetük is határtalanná válik. Nincs vég, a végtelenség kulcsa pedig a wifi. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szóda
2021. november 03. 09:45
A fészbukon a legtöbb ember csak a külső mázt mutatja meg, így ez csak virtuális valótlanság.
Haramia
2021. november 02. 20:44
Ami azt illeti én maradtam a szülői sírhely felkeresésénél. A halállal és a gyásszal való kapcsolatunk nem feltétlen változott meg. Az emlékezés eszközrendszere az viszont bővült az FB-al. És működik mint üzenőfal, mivel már egyszerűbb valakit ezen keresztül értesíteni mint a megszüntetett postai táviratot intézni. De régen is ott volt a telefon, ha nem is volt mindenkinek, de egy ismerős által hamar eljutott a hír a címzettnek. De maradjunk a cikk gondolatiságánál és folytassuk a történetet: csak idő kérdése és lesz FB-n is helymegváltási pénz, mint temetőkben a sírhelymegváltás. Ismerve az emberiséget, csak idő kérdése, hogy valaki ebben is meglássa a bizniszt.
erdei nyezega
2021. november 02. 20:19
hmm....a halál az kisjány...nem olyan egyszerű mint hinnéd.. a tér végtelen és a buborékok száma is !...mer nem a jelen haláltól kell félni hanem a jelent jól megélni...ez már ismert, de a következő életünk zsábamacska...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!