A posztkeresztény konzervativizmus kelet-európai felemelkedése

2021. november 08. 12:48

Az Egyesült Államok továbbra is megelőzi a legtöbb kelet-európai országot vallásosság terén.

2021. november 08. 12:48
null
Will Collins
Newsweek

„Újabban Magyarország meglepő módon az amerikai szociális konzervatívok figyelmét is felkeltette. Ez részben a kimondottan konzervatív miniszterelnöknek, Orbán Viktornak, részben pedig a konzervatív társadalompolitikának, például a gyermekvállalást elősegítő adókedvezményeknek és az egyházi iskolák nagyvonalú támogatásának köszönhető. Az elmúlt évben több konzervatív nagyágyú is Budapestre zarándokolt Tucker Carlson kábeltévés műsorvezetőtől Rod Dreher írón át Mike Pence egykori alelnökig, aki egy szeptemberi demográfiai és családügyi fórumon szólalt fel.

Talán érthető, hogy a konzervatívok miért áramlanak az olyan országok felé, mint Magyarország és Lengyelország, amik felismerhetően nyugati politikai hagyományokat egyesítenek néhány mélyen beidegződött konzervatív ösztönnel. A gazdasági integráció, a turizmus és néhány Budapest-szerű kozmopolita enklávé felemelkedése ellenére a közvélemény-kutatások rendre megmutatják a nyugat- és kelet-európai attitűdök közötti szakadékot egy sor ügyben.

Az viszont nem egyértelmű, hogy a kelet-európai konzervativizmus mennyire kapcsolódik a vallásossághoz. A templomlátogatási felmérésekre vetett pillantás megmutatja, hogy a vallásgyakorláshoz kapcsolódó szokások nagyon kis szerepet játszanak a legtöbb kelet-európai életében. 2018-ban a magyarok 17 százaléka mondta azt, hogy legalább havonta jár templomba. A Cseh Köztársaságban ez a szám 11, Észtországban 10, Bulgáriában 19 százalék.

A templomlátogatás új keletű ritkulása és a nyilvánvalóan szekuláris közbeszéd ellenére az Egyesült Államok továbbra is megelőzi a legtöbb kelet-európai országot vallásosság terén. Ezt a tényszerűséget néha elhalványítja a kelet-európai ünnepek pompája, de ezek az események inkább a hagyományok, a turizmus és az ellenkező vallási kisebbségek hiánya miatt léteznek.”

Nyitókép: MTI/Komka Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. november 08. 23:04
A kép tökéletes szimbóluma a kelet-európai posztkeresztény konzervativizmusnak:) Amely éppen felemelkedik, hát hogyne.
mokány
2021. november 08. 18:28
Talán mert , Magyarország ( V 4 ek), a hagyományos demokrácia utolsó bástyája . Az usa beli demokrácia a legutóbbi elnökválasztáskor liberálfasizmussá alakult . Függetlenül attól , hogy mekkora arányban vallásosak .
luisbathhelena
2021. november 08. 13:22
Amiről a fickó beszél, az a keresztény kultúra, ami nem keverendő a közvetlen vallásossággal. Nálunk az is keresztény kultúrában él aki nem tud róla, sőt tagadja mit a liberálfasiszták és komcsik és ateisták. Az ünnepeinket, a vasárnapi pihenőnapot (a vallásos zsidók a szombatot is :)) mindenki tarja max a kifejezetten vallási ünnepek (pl Pünküsd ) kivételek. Mi egyszerűen NORMÁLIS szélsőségektől mentes életet akarunk menni. Az amcsi vallásosság meg jórészt egy lufi, tartalom nélkül. Bár a vallásosság mértéke egy Newsweek-ben inkább negatív konnotációt hordoz.
Zaajan
2021. november 08. 13:22
Az egész usa egy vicc, disneyland.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!