Miről kellene tárgyalniuk az országoknak az ENSZ klímacsúcsán?

2021. október 31. 08:22

A G20-tagok felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 75 százalékáért.

2021. október 31. 08:22
null
Karóczkai Balázs
Azonnali.hu

„A jelenlegi klímacsúcs egyik legfontosabb kérdése, hogy a G20-ak hajlandóak-e a párizsi klímaegyezményben vállaltakat teljesíteni – hiszen jelenleg ettől is elmaradnak –, illetve meg tudnak-e a jelenlegi terveiknél ambíciózusabb kibocsátáscsökkentésben.

A G20-ak vállalása azért is fontos, mert a G20-tagok felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 75 százalékáért, és ha csak ennek a 19 országnak és az EU 27 tagállamának sikerülne elérnie 2050-re a klímasemlegességet, akkor a klímamodellek szerint 1,7 százalékon tudnánk tartani a felmelegedés mértékét.

A World Resources Institute és a Climate Analytics szeptember 16-án megjelent tanulmánya szerint emellett fontos, hogy a G20-ak a fejlődő országokat is támogassák a klímacélok teljesítésében, hiszen nélkülük nem teljesíthetőek a párizsi klímaegyezményben lefektetett 1,5-2 fokos klímacél – mint arra a Másfélfok klímaváltozással foglalkozó szakportál rámutat, a 2009-ben vállalt, majd a 2015-ben a párizsi klímaegyezményben megerősített, a G20-ak által vállalt évi 100 milliárd dollárnyi befizetések (jelenlegi árfolyamon közel 31 billió 138 milliárd forint) a klímaalapba eléggé elmaradtak: miközben 2020-ra már 500 milliárd dollárnak kellett volna összegyűlnie, becslések szerint mindössze 79,6 milliárd áll rendelkezésre, és úgy tűnik, csak 2023-ra lesz meg az 500 milliárd, ami jelenlegi árfolyamon 155 billió 686 milliárd forint.

Így a korábbi vállalások mellett a G20-aknak többet kellene tenniük, hogy a párizsi klímaegyezményben vállalt klímacélokat teljesíteni tudjuk, amihez fel kellene pörgetni az energiaszektor átalakítását, a kibocsátás csökkentését és az ezeket finanszírozni hivatott befektetéseket. Két hét múlva kiderül, hogy ehhez van-e elég akarat.”

Fotó: RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. november 01. 20:36
Sajnos, a fiatalokat sikerült teljesen megtéveszteni! Egy újszülöttnek minden vicc új s el is látták őket bőven kabarékkal! Jellemzően inkább a nők zöldülnek be, ami részben érthető is, hiszen a görögdinnye hozzáállás az elsősorban érzelmi alapú s a propaganda is az érzelmeket vette célba!
bölcsbagoly
2021. november 01. 20:25
Hát pl. arról, hogy nem kellene: - a klímaváltozást összekeverni az időjárásváltozásokkal; - a környezetvédelmet a természetvédelemmel; - a légkör összetevőinek üvegházhatását; le kellene szállni már a CO2-ról; - az atomenergia jelentőségét a pár véletlen katasztrófával amit okoztak, elhallgatni az alternatív energiaforrások okozta problémákat; - hülyiteni az emberiséget pl. a szarvasmarhák metán termelésével; - a fiatalsággal nem kellene elhitetni, hogy a kényelmüket jelentő elektromos áramot, ritka földfémeket, magasszintű technológiát megkövetelő életvitelnek nem óriási a sokat hangoztatott ökológiai lábnyoma; - nem kellene kilökni mindent amit eleinktől örököltünk életmód, táplálkozás, gazdálkodás, közlekedés, stb. terén. S le kellene szállni a felhőkről mielőtt túl nagy bajt okozna a sok hülye görögdinnye!
Lolka-Bolka
2021. november 01. 16:44
Te buzi kocsog teli vana faszon a ZOLD uzletbol ..... baszki ne vegyel szemetet, ne dolj be a rekloknak ,hasznad fel a masok altal kidibott dolgikat akkor leszel zoooood ....baszki
Gyéressy Károly
2021. október 31. 23:45
Klímahalandzsa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!