Hitler egyáltalán nem volt idióta

2021. október 13. 22:34

Nagyon tehetséges ember volt, egyben gátlástalan – igaz, bántóan félművelt. Ismerős profil, nem?

2021. október 13. 22:34
null
Ara-Kovács Attila
Facebook

„Környezetemnek akkora traumát okozott a második világháború és Európa akkori teljes intellektuális összeomlása, hogy menekültek a téma elől. A legegyszerűbb megoldást választották: Hitlerre fogtak mindent, akit egyébként őrültnek tartottak. Gyerekként gyakran eljátszadoztam a gondolattal, hogy egy időgépbe szállok, s elrepülök vele a ’30-as évek Németországába, hogy megértsem, mi is történt, mi volt az, ami milliókat ehhez az őrülthöz láncolt. Miért hittek abszurd magyarázatokban, vagy mások miért választottak könnyedebb kompromisszumokat.

Évtizedekkel később, New Yorkban akadt a kezembe először a Mein Kampf teljes kiadása. Nagyjából átnyálaztam rajta magam, s ebből zavarba ejtően az derült ki számomra, hogy Hitler egyáltalán nem volt idióta. Épp ellenkezőleg: nagyon tehetséges ember volt, egyben gátlástalan – igaz, bántóan félművelt. Ismerős profil, nem? – dereng már valami?

Nos újabb évtizedek teltek el, s nem kellett már időgépbe ülnöm, hogy saját szememmel lássam ugyanezt az őrületet. Azt, hogy jobb sorsra érdemes emberek, hogyan züllenek le pont arra a szintre, ahol volt ellenségük és jövendő ellenségük közösen dagonyázik.”

Fotó: BRYAN OLIN DOZIER / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2021. november 13. 13:25
Ara-Kovács avasson Hitler szobrot a Mengele lakóparkban. A Mein Kapfot kötelező olvasmánynak a Dk-s tantervben.
Rocktoberi
2021. október 14. 19:01
Gyerekként szerintem a pöcsével játszott mivel azt se tudta, hogy mi az az időgép.
istvanpeter
2021. október 14. 13:30
Adolf Hitler egyszerűen a háttérhatalom ügynöke volt, de a korlátoltsága miatt, nem volt képes felfogni, hogy mire megy ki a játék. A háttérhatalom a világuralom további átalakítását akarta elérni, vagy is, hogy a bázisát és eszközét képező USA legyen a világ ura, amihez egy újabb világháborúra volt szükség, s ehhez mozgató erőnek Németország és Adolf Hitler nagyon is megfelelt. A Harmadik Birodalom gazdasági stabilitásának a biztosítása érdekében az országvezetést egy zsidó származású amerikai-német állampolgárságú bankárral, Hjalmar Horacie Greelley Schachttal is megerősítették, aki az USA titkos szolgálatának is a tagja volt és gyakorlatilag második embernek számított. Stb.
MayorAnna
2021. október 14. 11:23
"Környezetemnek akkora traumát okozott a második világháború és Európa akkori teljes intellektuális összeomlása..." - most mit is akar ezzel a fassággal mondani ez az egészben(!) művelt anyabaszó? - hogy Európa intellektuálisan(!) összeomlott, mint a Csörcsil által szétbombázott Drezda?! - vagy mivaaa?! Ez a seggfej nem rabbioktató véletlenül? - azok szoktak ilyen baromságokat ideokádni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!