Cigánygyilkosságok: kik és miért hagyták?

2021. október 12. 10:21

Még most se hisszük el, hogy az úgy volt, hogy pár radikális szkinhed összeállt titokban.

2021. október 12. 10:21
null
Ódor János László
Kontra

„Miért mehetett el Gyurcsány személyesen is a tárgyalásra? »Európai szinten is kínos volna, ha kiderülne, hogy az állam elvileg tudta, kik öldösik a romákat, mégsem védték meg őket.« /2010, Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő/

ELÖLJÁRÓBAN ANNYIT: MINTHA CSAK AZ AKKORI KORMÁNYZAT RENDELTE VOLNA MEG AZ EGÉSZET. DE LEGALÁBBIS HAGYTA MEGTÖRTÉNNI.

Mintha csak tegnap lett volna – átéltük, követtük. És még most se hisszük el, hogy az úgy volt, hogy pár radikális szkinhed összeállt titokban, és elkezdte levadászni a magyarországi cigányságot, főleg a faluszéli szerencsétlenebbeket – sőt, sok esetben pont a rendezettebb életvitelt folytató, dolgozni próbálkozó romákat.

Nehogy azt higgyétek, hogy itt az ultraradikális mozgalmakat próbáljuk mentegetni: 100%, hogy mindig lennének önként jelentkezők az ilyen jellegű embervadászatokra.

De hogy azt ilyen profin, módszeresen végre is tudnák hajtani (mind a lélektani, mind a technikai hátterét nézve) hónapokon-éveken keresztül, azt kétlem. Most akkor – mivel minden ott van a neten, sőt: a könyvekben – nem megyünk bele a gyilkosságsorozat részleteibe, minimális ismétlés következik, de leginkább magára az összeesküvésre és a nyitva maradt kérdésekre fogunk fókuszálni. Mert az bizony volt, és valószínűleg annál több is.

2008 nyarára állt össze egy három-, később négyfősre bővülő, a debreceni szkinhedmozgalmakkal szoros kapcsolatot tartó brigád, akik kifejezetten a cigány lakosság megfélemlítésére irányuló akciókat terveztek már az elejétől fogva – többek között kivégzéseket is: Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt, és a később csatlakozó Csontos István.

Mi volt a motiváció és az indíték? Önbíráskodás és fajvédelem: úgy érezték, a hatóságok tehetetlenek a »cigánybűnözéssel« szemben, de a magyar és a roma lakosság között is szerették volna fokozni az amúgy is erős szembenállást. Különösen nagy hatással volt rájuk az ország szinte egészét felháborító 2006-os olaszliszkai lincselés, ahol egy tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost vertek agyon cigányok csoportosan, amikor azt hitték, hogy autójával elütötte az egyik falubeli kislányt.”

Kép forrása: MTI/Mohai Balázs

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. október 12. 18:13
Ennyire rosszul álltok, hogy már ezzel az üggyel is hergelni, tematizálni kell? "Még most se hisszük el..." pubi, hányan nem hiszik el, hány embert érdekel, s mit számít ma?
balbako_
2021. október 12. 16:39
Ezek az ügyek piszkálják az én csőrömet is. Mert ennek a tettnek nincs észszerű magyarázata el is kenték rendesen. Ahogy az sem kelt érdeklődést, hogy valaki 18 millió forinttal és egy csomó választási ívvel autókázik és karambolozik.
Bell & Sebastian
2021. október 12. 15:41
Ajjaj, csak nehogy visszamenjünk Tiszaeszlárig, onnan meg előre az évfordulójáig. És ne feledkezzünk meg szerencsétlen Rózsa-Floresről sem, mint az Elkúrtuk kulcsfigurájáról. Fogadjunk, hogy kihagyták az alkotásból. Indirekt bizonyítottnak látom a polgárháborús helyzet szándékos előidézését. A végső mozzanat az lett volna, hogy behívja Feri az erre a célra nagy hirtelen gründolt uniós csendőrséget, élén a románokkal. De a legmegdöbbentőbb számomra az egészben, hogy szabadon futkos, vagyis inkább vedel, mert olyan igazolványa van, amit ha felmutat, a rendőrt viszik el. Milyen igazolványa van Ferinek? Ez itt a kérdés.
írmag
2021. október 12. 15:28
Böszméhez kapcsolódó véletlensorozat célzatos átmogyorózása (egyik anyósának halála, diplomadolgozat eltüntetése, stb.) adhat valódi adatokat. Ezek a társak csak a megbízás sokszorosának megfelelő összeg ígéretétől lesznek beszédesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!