Merkel nehéz öröksége

2021. szeptember 28. 11:18

Amit Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje véghez vitt, elhomályosítja Schröder akkori érdemeit.

2021. szeptember 28. 11:18
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Laschetet nagy küzdőnek tartják, aki reménytelen helyzetből is képes talpra állni. Most is ragaszkodik ahhoz, hogy ő legyen a következő kancellár, miközben a CDU/CSU fennállásának legnagyobb kudarca fűződik a nevéhez. S bár nem is rosszak az esélyei arra, hogy végül ő irányítsa a következő német szövetségi kormányt, amit most tőle látunk, minden, csak nem nagy küzdelem. Hiába kitartó személyiség, éppen ez a tulajdonsága teszi ellenszenvessé a németek szemében. Már áprilisban vissza kellett volna lépnie a nála jóval népszerűbb Markus Söder, a CSU elnöke javára, amikor eldőlt, melyikük legyen a CDU/CSU kancellárjelöltje. Laschetnek azonban esze ágában sem volt megtenni ezt a gesztust.

Tegyük hozzá, most Söder is gyorsan elfelejtkezett arról a kijelentéséről, amely szerint az uniópártok csak akkor alakítsanak kormányt, ha a legtöbb mandátumot megszerzik. Vasárnap este már ő is amellett kardoskodott, hogy az uniópártokat illesse meg a kormányalakítás joga. Sajátos helyzet állt elő: a két kisebb párt, a Zöldek és az FDP dönthetik el, ki legyen Németország következő kancellárja. E két, a kabinet megalakításánál megkerülhetetlen politikai erő kezdi meg a közös konzultációit, csak utána folytatják a „nagyokkal”. Elviekben a környezetvédők programja közelebb áll az SPD-éhez, de a Zöldeknek nagyjából mindegy, melyik párt alakíthat kormányt. A szociáldemokraták programja ugyanakkor több ponton ellenkezik az FDP-ével, különösen az adópolitikát illetően. Egy biztos, nehéz kormányalakítási tárgyalásokra van kilátás. Ráadásul az egyezkedés során a pártoknak nemcsak Németország, hanem az Európai Unió érdekeit is szem előtt kell tartaniuk.”

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. szeptember 28. 17:11
Merkel - mint Gyurcsány - a tönk szélére navigálta a pártját és most hátradőlve nézi a káoszt.
kailniris
2021. szeptember 28. 15:02
"Ráadásul az egyezkedés során a pártoknak nemcsak Németország, hanem az Európai Unió érdekeit is szem előtt kell tartaniuk." Én úgy fogalmaznék inkább, hogy a németek érdeke egy jól tejelő unió, ami minél kövérebb annál jobban tejel. Vajon ezt felfogják a most kormányra készülő internáci libsik?
Rugán
2021. szeptember 28. 14:15
Németország meghatározó pártjai egyszínűek, némi árnyalati eltéréssel. A bolhacirkuszt leszámítva, így sajnos egy szürke, megadó közéletbe fordultak át, nagy gazdasági súly mellett. A valósághoz képest túl lelkes ez a cikk.
krotak
2021. szeptember 28. 12:52
A Fidesz (+ a valószínűleg csak papíron létező KDNP) stabilan kormányoz. Nem örülnék, ha tavasszal nehéz, hosszan elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokra lenne szükség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!