Ezért bukott meg Merkel pártja

2021. szeptember 28. 13:56

Angela Merkel 16 évnyi regnálása után új kancellár kerül Európa vezető hatalmának élére.

2021. szeptember 28. 13:56
null
Biró András
XXI. Század Intézet

„A szociáldemokraták (SPD) Olaf Scholz vezetésével megnyerték a választást, azonban a szoros eredmények miatt az új koalíciós kormány felállítása akár még hónapokig eltarthat. A CDU választási veresége ellenére nem esélytelen, hogy végül Armin Laschet lesz az ország kancellárja, azonban az bizonyos, hogy a »zöldek«, és szabaddemokrata FDP lesznek a »királycsinálók«. A kereszténydemokrata gyökereitől elszakadt, évek óta balratolódó CDU saját csapdájába esve így nemcsak győzelemhez segítette a baloldalt, de jó eséllyel a kormánykoalícióból is kimarad. A témában a XXI. Század Intézet Mozgásban című műsorának legújabb adásának vendégei Prőhle Gergely, volt németországi nagykövet, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója és Galló Béla, szociológus, a XXI. Század Intézet főmunkatársa voltak, akik egyetértettek abban, hogy valószínűleg szociáldemokrata kancellárja lesz Németországnak.

Az is gyakorlatilag biztos, hogy legalább három pártból álló koalíciós kormányzásra lesz szükség Németországban, amelyben a politikai karanténba kényszerített AfD kivételével bármely párt részt vehet. Az SPD célja alapvetően a CDU ellenzékbe való szorítása lenne, ezáltal a hagyományos »nagykoalíció« (CDU–SPD) felállása szinte kizárt, maximum a sikertelen koalíciós tárgyalások utáni vészforgatókönyvként jöhet számításba.  Az instabil, koalíciós kormány felállítása hónapokig is eltarthat, amit tovább nehezít, hogy a szociáldemokrata–»zöld« koalíciónak önmagában nem lenne többsége, míg a felső- és középosztály érdekeit képviselő, ezáltal mindenféle (zöld)baloldali adóemelést ellenző szabaddemokrata FDP inkább a CDU-val fogna össze. Prőhle Gergely úgy vélekedett ennek kapcsán, hogy hosszú és keserves koalíciós tárgyalásokra lehet számítani, míg Galló Béla szerint a német nagytőke érdekei maradéktalanul érvényesülni fognak.

Kétségtelen, hogy amíg a korábbi SPD elnök Martin Schulz nem is rejtette véka alá, hogy 2025-re az Európai Egyesült Államok megteremtését szeretné, addig utódja, Olaf Scholz finomabban fogalmaz és egy »jobb Európai Uniót« szeretne, azonban pártjának programjából kiderül, hogy további hatásköröket ruháznának át Brüsszelre, például a bevándorlás, az egészségügy, és a »klímavédelem« területén is. A »zöldek« pedig olyannyira föderáció-pártiak, hogy 2019 februárjában Soros György a Project Syndicate oldalán a pártot Németország »egyetlen következetesen Európa-párti erőjének« nevezte. Mindennek fényében, ha az új kormányban a szociáldemokraták és a »zöldek« is helyet kapnak, akkor valószínűsíthető a mélyebb uniós integráció és a nyitott határok elvével összefüggésben a tömeges bevándorlás propagálása a koalíciós kormány részéről. Az viszont üdítő hír lehet Magyarország számára, – és ebben a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója és a XXI. Század Intézet főmunkatársa is egyetértettek – hogy alkotmányjogi kérdésekben a németek alapvetően szuverenisták.”

Fotó: Daniel Pier / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohazi
2021. szeptember 28. 20:55
Mert Merkel egy barom volt, hogy a németek mikor fogják fel az kérdés.
Csubszi
2021. szeptember 28. 20:28
Azért bukott meg, mert már nem konzervatív elvek szerint politizált. A Stasi jó vásárt csinált Merkellel. Németországnan már csak ballibes pártok vannak, kivéve az AFD-t
tothpal
2021. szeptember 28. 18:11
Merkel teljesítette küldetését: megbontotta a nemzeti egységét Németországnak! Ez történelmi küldetése volt, egyfelöl a kereszténység morális rendszerének lerombolása, másfelől a nemzeti tudat még meglevő maradványainak széttörése, harmadrészt: amit a nemzeti szocialisták nem tudtak megvalósítani katonai erővel, gazdaságilag foglalta el Európát - a német és amerikai nagytőke segítségével... De a harcnak még nincs vége, Kelet-Közép-Európát még nem sikerült megszerezni, mert Lengyeloraszág és Magyarország bekebelezése még nem sikerült, de a Balkán is ellenáll... Miként a Baltikum is tartja magát... Nem lesz Európai Egyesült Államok - német-francia vezetéssel!!!
Takita
2021. szeptember 28. 16:41
Egy politikai vezető történelmi megítélésénél alapvető szempont,hogy jobb állapotban,vagy legalábbis ugyanolyan szinten adja át a pártját, mint ahogy átvette. Angela Merkel ezzel szemben egy értékvesztett pártot hagy maga után ,amely törzstagsága negyedét, a választói majd 40 %-át elvesztette. Ez bizony nagyon csúnya távozás. A német kereszténydemokrácia csak akkor lesz méltó Adenauer,Kohl örökségéhez,ha visszatér a gyökereihez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!