A rasszista mese, az rasszista mese marad

2021. szeptember 21. 10:15

Félrevezető, előítéletes, rasszista és érzéketlen a történet.

2021. szeptember 21. 10:15
null
Dormán Emese
Mérce.hu

„Számtalan kritikát kapott a KerekMese YouTube csatorna legutóbbi meséje. Többek között az ő Facebook-oldalukon és a Nem Tehetsz Róla, Tehetsz Ellene Facebook-oldalon tiltakoztak sokan a történet megtévesztő és súlyosan előítéletes, rasszista jellege ellen, felszólítva az alkotókat a mese törlésére.

A KerekMese azonban nem tett eleget a tömeges felszólításnak, eltüntette viszont az azt hirdető Facebook-posztot, alatta a sok száz kritikus hozzászólással. Emellett 18+ korhatárosra állította a videót a YouTube-on, eltörölve a több százezres nézettségű videó alól a lájkok és a dupla annyi dislike számát is. Úgy látszik, nem értik, hogy egy rasszista mese az rasszista mese marad.

Kétségtelen, a mese fő vonulata az örökbefogadás, és annak szereplői. Elsősorban az örökbefogadásban érintett szereplőknek lehet traumatikus a mese megnézése, különösen az örökbefogadott gyerekeknek. És persze, ha a gyerekek a szülők eszközéről nézik a mesét (és legtöbben azon teszik, ha nincs saját eszközük), továbbra is szabadon hozzáférhetnek a 18+ korhatár ellenére. A mese további problémás pontjai a szegénység, kirekesztettség, cigányság, idősek ábrázolása, az empátia teljes hiánya.

Ki ne gondolt volna arra gyerekkorában, hogy vajon az igazi szülei-e azok, akikkel él. Nem cserélték-e el a kórházban, nem fogadták-e örökbe. Ezzel a sok gyerek által eljátszott gondolattal indít a videó, ami aztán rémes mesei valósággá válik. Félrevezető, előítéletes, rasszista és érzéketlen a történet, ami ráadásul még végtelenül hamis képet is ad az örökbefogadás folyamatáról, annak minden szereplőjéről. Ennek eredményeképp pedig nagyon káros és romboló.

Hamis képet fest a világról, az örökbefogadásról, örökbefogadott gyerekekről, a szegénységről, az etnikai kisebbségekről, a gyereknevelési módszerekről, a férfi-nő szerepekről, és még hosszan lehetne sorolni. Emellett pedig tetézi az örökbefogadott gyerekek már eddig is elszenvedett traumáit.”

A mesét ide kattintva tekintheti meg.

Nyitókép: Youtube

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik