Mit adtak nekünk a rómaiak...?

2021. augusztus 21. 12:56

A tálibok várható rémtetteiről és zökkenőmentes visszatéréséről.

2021. augusztus 21. 12:56
null
Rőfös Géza
Kontra

„Afganisztán éppen minden komolyabb ellenállás nélkül csúszik vissza a »demokrácia aranykora« előtti időkbe.

Sok kérdést felvet az elmúlt két évtized kudarccal végződő kísérlete. Olyan kérdéseket is, amelyeket nyugati kultúremberként mostanában nem illik feltenni.

Vajon tényleg olyan borzasztó volt a talibán uralom?

A helyiek gyűlölték őket?

Az amerikaiakat tárt karokkal fogadták?

Mit köszönhetnek valójában az őket közel húsz éven keresztül megszállás alatt tartó nagyhatalomnak?

Sikerült vajon érdemi kulturális-társadalmi változást elérni?

Ami most történik, az az »afgán nép« akarata ellenére történik?

Egyáltalán: a mi véleményünk mennyit számít ez ügyben?

Az éppen blitzkrieg-rekonkviszta turnét tartó tálib vezetés fűt-fát ígér, hogy az  – elsősorban nemzetközi – aggodalmakat csitítsa. Kívülről ez úgy tűnik, mint mikor a vágóhídon kísért marha fejét megsimogatja a mészáros, hogy engedelmesebben nyújtsa fejét a bárd alá. Ugyanis egyre másra érkeznek az aggasztó pletykák, értesülések, hogy az iszlám vallási jogrend, a saría alapján nyugvó uralmukat pont ott fogják folytatni, ahol 20 évvel ez előtt abbahagyták.

Az amerikai Breitbart.com számolt be róla, hogy az iszlamista rezsim harcosai már megkezdték a vallási alapú tisztogatást: igazoltatással és házkutatással keresik a tiltott tartalmakat.

Akiknek például a telefonján letöltött Bibilát találnak, minden további eljárás nélkül kivégeznek. A főként nagyvárosokban élő vallási kisebbségek tagjai között pedig informátorok és besúgók tevékenykednek, hogy minél több elhajlót megtaláljanak.

Noha a hír egyelőre inkább szóbeszéd, mint bizonyított jelenség, teljességgel illeszkedik a tálibok profiljába. Várhatóak további, számunkra hajmeresztő intézkedések politikai ellenfelekkel való leszámolásra, a nők jogainak megkurtítására, melegek letartóztatására és kivégzésére, valamint a társadalom gyors és könyörtelen visszaterelésére az iszlám betű szerinti értelmezésének megfelelő életmódra.

A 2001 szeptember 11-én történt New York-i terrortámadások utáni amerikai hajtóvadászat első időszaka óta nem foglalkozott ennyit a világ az Afganisztánt a kilencvenes évek óta markukban tartó tálibokkal. A sivatagos országról az volt a kialakult kép, hogy az amerikai fegyverek árnyékában inkubátorban nevelgetett, egyelőre életképtelen, de nem reménytelen demokrácia apránként fejlődik, gyarapodik.”

Fotó: HANDMADE FILMS / PHOTO12 VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reflex2
2021. augusztus 22. 11:05
Talán jelent valamit, hogy az emberek menekülnek az országból...lehet, hogy a talibán uralom kellemetlen?
mucsay
2021. augusztus 22. 09:03
a talibán tiltja kisfiúk erőszakolását, amit az afgán törzsek vezetői csinálnak. az amcsi policy az volt, hogy hagyni kell őket mert ez a kultúrájuk. dan quinn sztori megvan? amerikai katona. kirúgták, mert összeverekedett egy afgán vezetővel, aki egy kisfiút tartott az ágyához bilincselve.
Zsaturnuzs
2021. augusztus 22. 01:18
Több, mint kétszáz ország van a világon. Legalább százban súlyosan megsértik a fejlett világban megszokott és elvárt demokratikus és emberi jogokat. Képtelenség lenne katonai erővel kényszeríteni őket, beláthatatlan ideig, társadalmi, vallási, politikai és katonai vezetőik akaratával szemben. A népek többsége ráadásul nem is ezt igényelné elsősorban, hanem jólétet (valamivel jobb létet a meglévőnél). Afganisztánba bin Ladenért és az Al-Kaidát elpusztítani mentek az amerikaiak. 2011-ben végeztek bin Ladennel. Azért maradtak utána tovább Afganisztánban, mert sehol másutt nincs 650 ezer négyzetkilométeres lőtér, ahol ellenséges katonákkal mindennap éleslövészetet lehetne tartani, a világ szemétől távol, és a civil áldozatokat sem siratják a fejlett országok újságírói. Bin Laden és az Al-Kaida után a demokrácia építésére hivatkozva maradhattak ott, ÉLES HARCI HELYZETEKBEN TESZTELHETTÉK AZ ÚJ ÉS A TOVÁBBFEJLESZTETT FEGYVERRENDSZEREIKET, HARCELJÁRÁSAIKAT, HARCEDZETTÉ VÁLT 3 MILLIÓ AMERIKAI KATONA, ÉS A 3000 MILLIÁRD DOLLÁROS ÖSSZKÖLTSÉGBŐL A KATONAI-IPARI KOMPLEXUM PROFITJA SOK SZÁZ MILLIÁRDOT TESZ KI. A "demokrácia építése" tehát KAMU. Nem hivatalosan, de nagyon is valóságosan szarnak az afgánok emberi jogaira, az afgán nők balsorsára, a néhány ezer fő amerikai halott járulékos veszteség, ahogy a sok tízezer afgán halála is mellékes. Nyilvánvaló, hogy mindezt lehetetlen vállalni a hazai közvéleményük és a világ előtt. Ezért kell a színjáték, amit Biden és mások előadnak.
matykox
2021. augusztus 21. 22:32
Te Géza, a marhákat nem "bárd alá" szokták hajtani. Hanem tagló alá - ha teheted nézz utánna, hogy mi is az. Én ugyanis gyerekként láttam, hogy használta a hentes nagybátyám ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!