Euró: igen vagy nem? Ha igen, mikor?

2021. augusztus 12. 22:44

Hazai globalista körökben egyre növekszik a vágyakozás az euró hazai bevezetése iránt.

2021. augusztus 12. 22:44
null
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Fel kell készülnünk az euró ügyé­ben a szokásos féligazságok, elhallgatások varázslatos kombinációira. Ami az európai közös pénzt illeti, megalkotása gondolatilag már a múlt század hatvanas évek közepén a hattagú Európai Gazdasági Közösségben felmerült. 1969-ben Werner volt luxemburgi miniszterelnök már a tervezettel is előállt. Szerinte a kívánatos eszköz tízéves előkészítő munka után, 1980-ra valósulhat meg.

Feltétele, hogy az érintett országok addigra tökéletesen harmonizálják monetáris és fiskális politikájukat, beleértve az adók harmonizációját is. A közös pénzkibocsátást végző bank közös paritásos irányítás alatt állt volna. A nagy(dollár) »világpiac« azonban mást látott célszerűnek. Az addigra már Európát elárasztó dollár urainak nem kellett egy konkurens pénz(hatalom). Tele voltak megsemmisítő ötletekkel. Megállapodtak a kőolajtermelőkkel, hogy utóbbiak hatalmas áremeléseket hajtanak végre és fizetségként csak dollárt fogadnak el 1973-tól.

Ezzel egy időben a dollárt is megszabadították az arannyal való kapcsolattól, és le  is értékelték, megszűnt a fix árfolyamok rendszere  is. Az európai dollárhegyek azonnal leapadtak és átvándoroltak a Közel-Kelet olajtermelőihez, a Werner-tervnek pedig hosszú időre lőttek. A magándollár és urai ismét nyeregben érezhették magukat, mert mindenkinek ismét dollár kellett, hogy az olaj- (és földgáz-) import miatti tetemes deficiteket finanszírozni tudják.

Ma már szinte mindenkinek világos, hogy az euró, már létrejötte óta, olyan közös pénznem, ami a német gazdaságnak kellően gyenge ahhoz, hogy masszív szállí­tó­képességét folyamatosan fenntartsa, a délieknek pedig túl erős ahhoz, hogy erre érdemben vála­szolni tudjanak Már az euró bevezetéséig bekódolt krónikus egyensúlytalanságok mára kép­vi­selhetetlenné váltak, amit a covid csak tetézett. A déliek költségveté­se folyamatosan nagy deficiteket mutat, a felhalmozott államadósságok pedig a kívánatos GDP-arányos maximális 60 százalék helyett inkább 100-210 százalékosak. Szóval az eurókígyó elérte saját farkát és bele is harapott. A kérdés csak az, hogy fel fogja-e saját magát falni?

Van-e olyan magyar aki azt hiszi, ha az Európai Központi Bank hazánk felé elzárja az eurócsapot, majd az Európai Parlament intézkedni fog érdekünkben? (Ha van is, a hajdani OPNI-ban lenne a helye.) Az Európai Központi Bank felett az Európai Unióban nincs felügyelő  testület, sem a parlament, sem a bizottság. Az, hogy mégis  kitől függ , az 2008-09-ben kiderült, amikor az éppen elsüllyedni készülő európai központú, de nemzetközi tulajdonú bankokat az amerikai jegybank mentette meg, és még csak kérdést sem tett fel az EKB-nak, hogy mit szól hozzá.

Ekkor vált teljesen egyértelművé, hogy az EKB – és az euró  is – nem egyéb, mint a magándollár érdekében működő kerítőháló. Gyurcsányné tehát az európai egyesült államok tartományi státuszára vágyik, amikor nekünk eurót ígér. Komolyan a csatlakozást csak akkor kell mérlegelni, ha az unió visszatér az erős nemzetek közösségéhez. Ez viszont ma nincs kilátásban. Csatlakozásunk  pillanatnyilag hasonlítható a párhuzamosokéra, azok is definíció szerint a végtelenben találkoznak. Kivárjuk, türelmesek vagyunk.”

Fotó: Fanatic Studio / Gary Waters / SCIEN / FST / Science Photo Library via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2021. augusztus 13. 21:59
Közös lónak túrós a háta.
fatman
2021. augusztus 13. 15:55
nagy baklövés lenne bevezetni... az elmúlt évtized megmutatta, h miről is szól az EU és az euróövezet, akinek van szeme, olvasson a sorok között...
istvánkeve
2021. augusztus 13. 13:33
Boros Imre amikor Hamilton-t említi gondolom arra is emlékszik, hogy Ö átvállalta az US-tagállamok adósságát a szövetségi kassza terhére. Ennek a polgárháború lett a folytatása. Jelenleg .mintha Hamiltont látnám az EU adósságai körül ügyködni!!!
airmax
2021. augusztus 13. 12:52
Boros Imre amit leírt az teljesen rendben van... Viszont minden éremnek van két oldala... A magyar emberek illetve még a DK-sok sem ácsingózhatnának az euro után ha forint árstabilitását sikerült volna megteremteni... Ez sajnos nem sikerült Matolcsynak... Értem én az okokat a gazdaság, meg a gdp, meg a pörgetés, meg az olcsó hitelek pozitív hozadékai... El is ismerem, hogy több volt az előnye, mint a hátránya... De akkor is jogos az igény arra, hogy a pénz ne romoljon, és nem 3% az inflációs cél, hanem vissza kell vinni 1 max 2%-ra, és lehetőleg ezt is alul teljesíteni... Sajnos az a mód ami ma megy (bérnövekedés a verseny szférában, és az állami szférában célzott béremelések... továbbá a nyugdíjak inflációs emelése+prémiummal) nem mondható rossznak, viszont van egy nagy hátránya bizonyos rétegre. ez pedig a nyugdíj előtt állók, akinek már nem nagyon emeli a bérét a munkaadója... És vannak olyan cégek, akik a járulékok csökkenése ellenére, legfeljebb a minimálbéreseknél emelik a béreket, a többieknek nem... Na nekik szívás az infláció... Ezek nem elfogadható járulékos veszteségek, ezért fontosabbnak tartom az infláció elleni kűzdelmet.. A növekedést pedig már lassan meg kéne oldaniuk a cégeknek maguknak... Lassan kéne annyi nyereség, hogy tudjanak fejleszteni és növekedni maguktól is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!