Az afgánok, a nők és a gender

2021. augusztus 22. 08:45

Gyengeelméjűség azt képzelni, hogy egy ugrással a térség Hollandiáját lehet belőle faragni.

2021. augusztus 22. 08:45
Schmidt Mária
Látószög blog

„1963-ban a leköszönő Harald Macmillan brit miniszterelnök azzal a figyelmeztetéssel adta át fiatal utódjának a stafétabotot, hogy: »mindaddig, amíg nem akarod elfoglalni Afganisztánt, minden rendben lesz.«

Az új amerikai alelnök, Kamala Harris 2021. március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmával kijelentette, hogy »a világ a nők számára még mindig nem úgy működik, ahogy kellene!« Miért, a férfiak számára úgy működik? Miért az idősek, a gyermekek, stb. számára úgy működik? Miért pont úgy kéne a világnak működnie, hogy a nőknek legyen jó? Ki bízta meg, ki hatalmazta fel Kamala Harrist arra, hogy a világ női nevében beszéljen? Miért nem éri be az amerikai nők érdekképviseletével? Már az is szép lenne, ha el tudná érni, hogy ők is rendelkezzenek azokkal a kedvezményekkel, támogatásokkal, amikkel a magyar nők.

Az is magyarázatot követel, hogy miért összpontosítanak a nyugati haladók kizárólag a kisebbségek felszabadítására, érdekvédelmére? Szerintük a többség már fel van szabadítva? Az ő érdekeik már érvényesülnek?

...

Arról értelmes vitát lehet folytatni, hogy Afganisztán a törzsi társadalmak fejlődésének melyik szakaszában van éppen, de ahhoz elvetemültség és gyengeelméjűség szükséges, ha bárki azt képzeli, hogy egy ugrással a térség Hollandiáját lehet belőle faragani (És minek is?). Az Ivy-League megfizethetetlenül drága egyetemein végzett diplomaták és egyéb szakértők mégis úgy vélték, hogy Afganisztánból tűzzel-vassal, hipp-hopp a harvardi kampusz pandantját csinálhatják. Ezért költöttek el az USA kormányszerveivel 787 millió dollárt az ottani genderprogramokra! A tényleges összeg persze ennél sokkal magasabb, mert minden amerikai ötlet, kezdeményezés tartalmazott kötelezően megvalósítandó gender célokat is. Néhány száz afgán harcost arra képeztek ki, hogy beszéljen arról a »gender szerepről«, amit elfoglal, és arról, hogy »mik azok a férfi magatartásformák, amiket a nők sérelmeznek.« A felállítandó afgán hadseregben a nők számát 10%-ban szabták meg. Hogy-hogy nem volt senki sem Washingtonban, sem a helyszínen, aki szólt volna nekik, hogy vallásos, esetenként fanatikus muszlimokkal van dolguk?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2021. augusztus 22. 09:15
Látod Mari! ha nem ilyeneket írnál Ann Applebaum még mindig kedvelne téged. bár sztem eddig sem miatta írtad azt amit írtál.
ElBundi
2021. augusztus 22. 09:03
Mária kedves. Üssük fel a törtélem idevágó passzusait. A brit gyarmatosítók már jártak Kabulban. 1839-ben megszállták és 3 évig megpróbálták terrorizálni az afgán fövárost, majd hogy 1842-ben egymás hátát tiporva életüket mentsék a menekülésnél. A jó britek 1919-ben elismerik Afganisztán függetlenségét, amelyet soha nem tartottak be. 102 év múlva, augusztus 19-én kihirdették az afgánok gyözelmüket az imperialisták felett, és ez így helyes. Nem tudom kedves Mária, neked mi közöd van a Hindukus lábainál történtekhez? Lehet, hogy ugyanannyi, mint Merkel asszonynak, aki szerint ott kell Európa védelmét biztosítania! Huss el veled Máriácska, butuska vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!