Augusztus 20.-a nagy ünnep, és jól van ez így

2021. augusztus 21. 14:18

Szóval milyen predemokratikus hagyományaink vannak nekünk?

2021. augusztus 21. 14:18
null
Csizmadia Ervin
Facebook

„Augusztus 20.-a nagy ünnep, és jól van ez így. Még azzal sincs baj, hogy ilyenkor mindig előjönnek az Intelmek szokásos passzusai az egynyelvű ország törékenységéről és gyengeségéről.

Ellenben roppant jó lenne, ha egy kicsivel többet tudnánk az István-i kor, illetve az egész középkor működésmódjáról.

Nem gondolom persze, hogy az össznépi tudásnak a középkor mély ismeretén lehet és kell alapulnia. Ilyen helyzet nemigen alakulhat ki. Ám politológusként nagyon is fontosak számomra azok a hagyományok, amelyeket a politikatudomány predemokratikus hagyományokként azonosít.

A mi tudományterületünk azt mondja, hogy azokban a régiókban, ahol ezek a tradíciók (mondjuk a városi autonómia) nagy számban léteztek, ma is előbbre tartanak, mint azok a régiók, ahol ezek nem voltak meg vagy csak csökevényesen.

Szóval milyen predemokratikus hagyományaink vannak nekünk?

Erről nagyon jó lenne nem csak többet olvasni, hanem – akár így nemzeti ünnep táján – beszélni is. Egyetlen – számomra fontos – témát említek. A nemzeti és a kozmopolita dimenzió egymáshoz való viszonyát a középkorban. Szekfű Gyula, más történészekkel vitatkozva számos könyvet, tanulmányt, cikket írt erről az 1930-as években. Akkoriban például nagy vita folyt arról, hogy az időben visszamenve hogyan lehet például nemzetekről beszélni. Mikor jön létre a nemzet, és ha még nincs nemzet, akkor mi van?

Én persze nem vagyok történész, noha rendkívül érdekel a régi korok politikája (is).

A predemokratikus hagyományok folyamatos vizsgálatának kérdése véleményem szerint korántsem csak ünnepekre való, hanem vastagon közügy. Olyan közügy, aminek egy önmagát modernnek és demokratikusnak képzelő politikai közösségben evidenciának kell lennie.”

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. augusztus 22. 12:29
"Szóval milyen predemokratikus hagyományaink vannak nekünk? " A Vérszerződés. Attól nem lehetett soha független Magyarországon abszolutizmus.
Gyikó István
2021. augusztus 22. 11:36
Természetes2n nem,mert ugye anno az ápr.4.-n,ill.horr. dictu nov.7.-aaaz igeeen!...
zakar zoltán béla
2021. augusztus 21. 22:23
00
kalhana
2021. augusztus 21. 17:34
A "predemokratikus hagyományok" téves és káros kifejezés. Mintha minden, ami a demokrácia kora előtti, az csak átmeneti, ideiglenes, hiányos lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!