Tisztázzunk valamit a „mongya má' meg, újságírókám, kinek szurkol” fölböfögésekre

2021. július 21. 14:03

Húsz éve mondom alapvető dolgokat illetően ugyanazt, és nem, nem unom.

2021. július 21. 14:03
null
Hont András
Hont András
Facebook

„Akkor százhuszadszorra is tisztázzunk valamit a »mongya má' meg, újságírókám, kinek szurkol« fölböfögésekre. Ezúttal végletekig leegyszerűsítve, mert írtam róla sokat, nagyjából húsz éve mondom alapvető dolgokat illetően ugyanazt, és nem, nem unom. (Vagyis de).

Szóval, a Fidesz 2010-es várható berendezkedését több minden miatt már előre aggályosnak tartottam, és ezek mind be is igazolódtak. (És ez mind-mind független attól, hogy világnézetileg amúgy egyetértek-e a Fidesszel bizonyos kérdésekben). A teljesség igénye nélkül: várható volt, hogy a Fidesz a többségre hivatkozással olyan garanciákat számol föl, amely védte az aktuálisan kisebbségben lévőket, akiknek akkor is joguk van a véleményükhöz, politikai képviseletükhöz, életvitelükhöz, stbstb, ha történetesen az aktuális többség ezt elutasítja. Ez valami olyasféle kompromisszumot föltételez, amelyben a küzdő felek nemcsak egymást korlátozzák, hanem közösen magukat is, azaz biztosítják a lehetőséget a közéletben a később föllépő politikai erőknek, a politikailag nem értelmezhető tevékenységeknek (nem terjesztik ki a politikai küzdelmet mindenre területre). Továbbá: gondnak tűnt, hogy az aktuális többség megszervezése érdekében ennek a többségnek a belső világát a primitivitásig egyszerűsítették, a »négy láb jó, két láb rossz (vagy néha jobb)« szintjére züllesztették, és célnak egyetlen nagy leszámolást tettek meg, ami természetesen sose ér véget. Ez utóbbi persze azon a mélyen rögzült magatartáson nyugszik, miszerint nincs más dolgunk egy demokráciában, mint négy évenként »jól szavazni«. Ennek a szemléletnek, hogy ti. jöjjön a már kétszer leszavazott Orbán Viktor, és a sok szerencsétlenkedés után végre csináljon rendet, a szószolói többek közt olyanok voltak, akik most minden elemi távolságtartást, iróniát és szkepszist félretolva szemérmetlen ellenzéki propagandaportálokat üzemeltetnek.

Ennek a fideszes berendezkedésnek nem az a tagadása, ha valaki ugyanolyat akar csinálni más szereplőkkel. A kompromisszum kizárásának, a kisebbség el nem ismerésének meghaladása nem egy ellenoldali kompromisszumképtelenség, hanem a kompromisszum, amelynek még a mostani ellenzékiek későbbi elképzelt többsége esetén is részesei kell, hogy legyenek a társadalom mintegy harmadát kitevő fideszesek. Természetesen van olyan modell, amelyben két amorf erő sok évtizedes öldöklő küzdelme adja meg az állami lét dinamikáját, csak ez engem nem érdekel. Nem érdekel, ha valaki egy párt vagy személy uralma helyére egy másikat állítana és nem a jog uralmát. (Elméletben ez természetesen némileg bonyolultabb, de szerintem érthető, mire gondolok). Nem érdekel a »rossz« eltávolításának érdekében megszervezett, lebutított táborszemlélet, és változatlanul nem tudok mit kezdeni azzal, hogy egyetlen dolgunk van: jól szavazni. Ami annak fényében különösen mulatságos, hogy az ellenzéki dogma szerint itt diktatúra van, amelyet majd demokratikusan leváltanak. Erre az ellentmondásra amúgy tíz éve nem adtak választ az arra illetékesek.

Azt meg végkép nem értem, hogy ez utóbbiaknak három gyalázatosan elvesztett választás és egy számok alapján szintén elvesztett, a 2006-os, akkor megrendítőnek nevezett vereség után még birtoklott pozíciókat visszaszerző önkormányzati választást követően mire ekkora az arcuk. És hogy a turbólelkű Irmák és Rozikák miért nem őket óhajtják elszámoltatni milliós fizetésükért végzett »munkájukért«, miért engem baszkurálnak, ha egyszer másmilyen világot szeretnénk.”

A képen Hont András Fidesz-képviselő, aki többszöri kísérletére sem kapott szót, hogy költségvetési módosító javaslatát szóban előterjessze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén, ahol az MSZP és SZDSZ képviselői elfogadták a Fővárosi Önkormányzat 2001. évi, 37,5 milliárd forintos hiányt és 287 milliárd forintos kiadást tartalmazó költségvetését. Fotó: MTI, Kovács Attila, Budapest, 2001. 03. 06.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. július 23. 07:04
Ez a csávó nem hülye, csak idealista. Amikor pedig az idealista találkozik a valódi hatalomgyakorlással, akkor elbizonytalanodik és elbizonytalanít másokat. A nyugati jólét készen van. A kettővel korábbi generáció felépítette a városokat a termelő kapacitásokat meg az ehhez szükséges infrastruktúrát. A középosztály felhalmozott elég vagyont, a rendszer pedig biztosította, hogy akkor is odaáramoljon a pénz, ha nem ott termelik meg és akár magasan a hozzáadott érték feletti jövedelmeket is lehetővé tesz. Ilyenkor belefér, hogy újabb autópálya nyomvonalakról 20 évig lakossági fórumozzanak, a teljes atomerőmű szektort bezárják a zöldlobbi miatt, az uborka görbületét meghatározzák, cukorkvótákat osszanak a fejlődő világnak. Mindent megtesznek, hogy a mostani rendszer fennmaradjon. Ha a jólétben nincs elég munkás kéz, akkor hoznak. Ha nem születik elég gyerek, akkor a vendégmunkással csináltatnak, ha is kevés akkor milliókat vándoroltatnak be. Ami pedig a jólét fenntartásához nem szükséges, ah feláldozható: a vallás, a nemzettudat, a magas kultúra mind mehet a kukába. Viszont van idő foglalkozni nem csak a többséget, hanem kisebbséget foglalkoztató dolgokkal, sőt minél kisebb egy adott minorítás annál jobban igyekeznek felhangosítani. Így jutottunk el a gender kérdésig, ahol mint anno periódusos rendszernél, már előre beírtak olyan elemeket és izotópjaikat, amiket még vagy nem fedeztek fel, vagy olyan ritkák és instabilak, hogy lényegében nem is léteznek. De jogaik vannak. Mi pedig itt élünk egy a hatalmát hatékonyan gyakorló rendszerben, ahol a véleményünket szabadon elmondhatjuk, a választásokat rendszeresen megtartják és legutóbbi alkalmakkor artikuláltan ki tudtuk mondani, hogy igen, egy ilyenben szeretnénk élni. A X a szavazólapon nem mondja meg, hogy elköteleződésből vagy csak jobb hiányában kertült abba a rubrikába, de a nap végén ezek száma dönt. És igen, mindenkori hatalomtól azt várjuk, hogy ha kell a mainstreammel is szembemenve, akár csatát is vállalva képviselje a mi érdekeinket. Ha azért a tudatért, hogy a nyugathoz tartozzunk, mindenünket fel kell adni, akkor tehetnek egy szívességet. Mert ha feladtuk, akkor mi is tartozik majd oda?
Rocktoberi
2021. július 22. 19:41
Tökéletlen ez a mi demokráciánk a nagy Hontfinak. Majd csak túltesszük magunkat ezen a csapáson is.
Tatulus
2021. július 22. 17:05
"miért engem baszkurálnak, ha egyszer másmilyen világot szeretnénk.” Na, ja - értjük - olyan másmilyen világot, ahol nekem ömlik a zsozsó, nem másoknak. Amúgy tökre nem érdekel ki van hatalmon, csak a zsozsó legyen megfelelő!
outsiderman
2021. július 22. 15:33
szarember lettél bandi... és ezt magyrázhatod ahogy akarod... ...van az a pénz? ...megvilágosodtál? (...orbánosodtál?...mert én se nézem semmibe ezt a katyvasz "másik" oldalt, de ezt mocsok gengszter bandát annyiban se...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!