Orbán kettészakította az országot sokakra és kevesekre, 1 százalékra és 99 százalékra

2021. július 02. 14:49

Szinte mindegy, hogyan fogalmazzuk meg. Interjú.

2021. július 02. 14:49
Dobrev Klára
Dobrev Klára
Azonnali

A programjának a neve Sokak Magyarországa, amiről viszonylag sokat is beszél. Hogyan hozná el a Sokak Magyarországát a hátrányos helyzetű településekre, ahol az egyetlen munkalehetőség a közmunkaprogram?

Kezdjük egy kicsit hátrébbról. Van egy statisztikai kimutatás, ami azt mutatja meg, hogy az adózás és a támogatások előtt mekkorák a jövedelemkülönbségek egy adott országban, és adózás és állami támogatás után ez hogyan változik: ezek alapján rangsorba állítják az európai uniós országokat. Ahol sikeres a kormányzati politika, ott nagyon csökkennek a társadalmi jövedelemkülönbségek – egy kormánynak az kell, hogy legyen a legfontosabb politikája, hogy ezeket csökkentse –, és ahol kevésbé sikeres, ott egyre kisebb az a mérték, amivel ezt a kormány befolyásolni tudja.

Az Európai Unióban ma csak egyetlen ország van, ahol a jövedelemkülönbség nemhogy csökken, hanem még nő is, ez pedig Magyarország. A redisztribúció Magyarországon arról szól, hogy beszedik a pénzt mindenkitől, majd odaadják a leggazdagabbaknak.

Gyakorlatilag Orbán tízéves kormányzása arról szól, hogy kettészakította az országot sokakra és kevesekre, 1 százalékra és 99 százalékra – szinte mindegy, hogyan fogalmazzuk meg.

Igen, de a kérdés eleve az volt, hogy ezen hogyan változtatna.

Nagyon egységes az ellenzék, hogy ezen változtatni kell. Ez egyébként egy nagyon sokrétű kérdés: ide tartozik az adózás, a családi pótlék, nyugdíjemelés és az oktatás is.

Igen, az oktatásról születtek is amerikai tanulmányok, hogy minden oktatásba fektetett egy dollár a jövőben 4,5-5 dollár bevételt fog hozni, de ez nyilván nem rövidtávú befektetés. De mi a helyzet Magyarországon azokkal, akik most élnek nélkülözésben egy olyan településen, ahol az egyetlen munkalehetőség a közmunkaprogram? 

Nézze, a legfontosabb az, hogy mindezt helyben próbáljuk megoldani. Mondok egy példát...

De hogyan vinne oda munkahelyeket?

Ha például az építőipar nem úgy nézne ki ma Magyarországon, hogy csupa giga-megaberuházást finanszírozna a kormány, és értelemszerűen hatalmas cégek nyerik meg a sokszázmilliárd forintos beruházásokat, a többsége ráadásul a Fidesz-közeli oligarchákhoz landol.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2021. július 03. 01:43
1% a ballibsi pártod. Gyurcsányné megint hazudsz.
Pipas 3
2021. július 02. 22:25
Ne ugass már annyi hazugságot bolgár lotyó!..... bolseviknáci hazaáruló (madam)
lugyu
2021. július 02. 22:11
A munkásőrök már nyitogatják a ládájukat. Grósz is megmondta: visszajövünk még.
lugyu
2021. július 02. 22:10
Ha ez a véreskezű bolsevik kerül hatalomra, az Magyarország legnagyobb szényene lesz! El tudom képzelni mennyi proli reménykedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!