Tényleg elrontják a pártok az előválasztást?

2021. június 12. 14:43

Az utóbbi napokban felerősödtek az ellenzéki előválasztás alakulásával kapcsolatos negatív hangok.

2021. június 12. 14:43
Szűcs Zoltán Gábor
Szűcs Zoltán Gábor
Mérce.hu

„Korábban többen kifogásolták azt, hogy a választás túlságosan zárt, vagyis túlságosan a hat összefogó ellenzéki pártnak kedvez. Emellett az is felmerült, hogy az előválasztás módszere nem eléggé kreatív, nem ad lehetőséget arra, hogy a választók árnyaltabb módon fejezzék ki a véleményüket. Illetve, sokak félelmeit kifejezve, az is, hogy az előválasztást könnyű lesz manipulálnia a rezsim híveinek.

Az elmúlt napokban megjelenő kritikus hangok nem függetlenek ugyan ezektől a korábbi panaszoktól, de egy konkrétabb és aktuálisabb problémára fókuszálnak: arra, hogy az ellenzéki pártok sorra léptetik vissza egymással szembeni jelöltjeiket, és ez sokak szemében aláássa az előválasztás komolyságát.

Az előválasztás mostani intézménye egy kényszermegoldás, amit gyűlölök, mert összekényszerít olyan pártokat, amelyeknek egy demokráciában, arányos képviselet mellett a választások előtt biztosan nem kellene együttműködniük, és leszűkíti az állampolgárok választási lehetőségeit.

A kényszerhelyzetet az Orbán-rezsim tudatosan állította elő a választási rendszer manipulálásával, abban a reményben, hogy az ellenzéki pártok képtelenek lesznek valaha is megugrani ezt a szintet, részben mert a pártok maguk ellenérdekeltek, részben mert a választóik megbüntetnék őket az összefogásért. A rezsim elszámította magát: 2018-ra annyira falnak szorították túlhatalmukkal az ország felét, hogy ennek a félországnak nem maradt más eszköze, mint egy ellenzéki együttműködés.

Az előválasztás mostani intézményének vannak értékei is: egyfelől radikálisan demokratizálja az ellenzéki politizálást, kihozza a politikát a pártelitek alkuinak világából, másfelől egymással való megegyezési készségre neveli a pártokat és a választókat. E két érték sokszor kerül konfliktusba egymással, de ez nem baj, hiszen ennek a konfliktusnak a megoldása minden működő politikai közösségnek az alapvető feladata.

Ennek van egy kellemetlen következménye. Az ellenzéki előválasztás mezőnye és várható kimenetele nem olyannak látszik, amilyent az imáinkban kérnénk, hanem amilyenek az érintettek: a pártok, a civilek, az ellenzéki választók. Viszont, nem csak kellemetlen következményei vannak, de örömteliek is. Ugyanis, az ellenzék hívei sem külön, sem együtt nem tökéletesek, de együtt nemcsak erősebbek tudnak lenni, hanem a fenti két érték melletti elköteleződésük miatt mégiscsak egy kicsit jobbak is, mint voltak az előválasztás előtt.

De közben érdemes észrevenni a pozitív jeleket is. A Fudan projekt elleni tüntetés például a szó legjobb értelmében egy az eddigiekben példátlan méretű előválasztási kampányesemény volt, ahol a leginkább baloldali politikai irányzat két jelöltje is klasszikus politikai kampánybeszédet tartott, okosan és teljesen tisztességesen egyensúlyozva a saját értékrendjük igényei, a pártok feletti országos szempontok és az előválasztási versengés igényei között. Ez máris olyan üdítően újszerű pillanat volt, ami ebben a formában aligha történhetett volna meg az előválasztás nélkül. Szóval nemcsak a kételkedésre, de az óvatos reményre is van ok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Husky.1
2021. június 14. 14:38
"sokak félelmeit kifejezve, az is, hogy az előválasztást könnyű lesz manipulálnia a rezsim híveinek" Manipulálás alatt azt kell érteni, hogy elmegy az állampolgár a szavazásra, és nem oda teszi az ikszet, ahova a szervezők szeretnék? Vagy ez mit jelent?
Parm
2021. június 13. 15:06
Már a neve is egy hazugság. Nincs (elő)választás. Mutyizás van a háttérben, ahogy az erre a bagázsra mindig is jellemző volt.
Gullwing
2021. június 13. 11:11
Ez is egy balibcsi idióta. Orbánt hibáztatja mert a mosléknak nincs elég szavazója. Látszik hogy odaát már csak az ilyen senkik tmaradnak mint ez, meg a bölcskei, meg néhány vén komcsi fasz ágh, bozóky, kéri.
crydog
2021. június 13. 07:12
Tudod Szűcs, az ellenzék célja nem az hogy kormányzóképes apparátussal rukkoljon elő - az nem érdekli őket -csak a hatalomba jutás. Bármi áron. Hogy aztán úgy leamortizálják az országot - gazdasági és társadalmi szinten is- hogy soha többet ne tudjunk a padlóról felkelni. Vissza a IMF hiteles, globalo multik által kiszolgáltatott, Brüsszelből távirányított gazdasági kőkorszakba visszavert roncsországhoz. Abban igazad van hogy ezért csak a Fidesz felelős. Máig a legnagyobb bűne hogy ezeket a moslék posztkomcsi rohadékokat nem kergette el az országból. Vagy rohadnának börtönben hazaárulásért. Aminek bőven van már alapja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!