Romániában a mai napig utca van elnevezve a román Szálasi Ferencről

2021. június 24. 11:12

A napokban egy Google Maps keresés után döbbenten láttam, hogy egy fél tucat településen a mai napig létezik Ion Antonescu utca.

2021. június 24. 11:12
Szalma György
Kontra

„Hallott valaha bárki arról, hogy Romániát a nyugati országok egy csoportja számonkérte volna a jogállamiság hiánya vagy az igazságszolgáltatás problémás működése miatt? Intéztek éles kirohanást a román állam ellen amiatt, hogy az országban akadálytalanul terjedhetnek az úgynevezett ordas eszmék? Nem, mi több, az ország korrupciós főügyészét, aki politikai leszámolásokhoz asszisztált erdélyi magyar politikusok ellen, kinevezték az Európai Ügyészség élére. Az erdélyi magyar kisebbséget érő atrocitások és elszenvedett visszaélések pedig szinte láthatatlanok Amerika vagy az Európai Unió számára.

Abban a hitben éltem az életem sokáig, hogy Romániát némileg konszolidálta az ország NATO-és Európai Uniós csatlakozása. Meg voltam győződve eddig arról, hogy például háborús bűnösökről, a zsidó törvények kezdeményezőiről elnevezett utcákat már átnevezték.

Nem azért, mert már másképp gondolkodnak a saját történelmükről, hanem azért, mert ez volt a nyugati integráció feltétele, meg kellett csinálni a házi feladatot.

Bár nem gyakran fordul elő, most be kell valljam, hogy tévedtem Romániával kapcsolatban. A napokban egy Google Maps keresés után döbbenten láttam, hogy egy fél tucat településen a mai napig létezik Ion Antonescu utca. Akár egy 33 ezer fős kisvárosban is.

Igen, mintha Magyarországon Szálasiról lenne közterület elnevezve. Nem, nem Horthy Miklósról, nem ugyanaz a kategória – egy Szálasi-szerű figuráról van szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2021. június 24. 13:36
Mindannyian tudjuk, hogy ennyit érnek az úgynevezett európai értékek, meg a jogállamiság - üres szavak, hivatkozási alapok, amiket a nagyhatalmak érdekeinek megfelelően használnak. Demkó tökéletesen leírja a román helyzetet a Máglyatűzben, érdemes elolvasni. Románia a földrajzi helyzete miatt megkerülhetetlen az oroszok ellen, ezért, amíg mindent megtesznek, amit az amerikaiak kérnek, addig a belpolitikában bármit megtehetnek. Az EUban pedig, amíg a spanyolok, franciák a saját őshonos kisebbségeik jogtiprásával vannak elfoglalva, addig semmilyen nemzeti kisebbséget nem fog megvédeni semmilyen EU-s szerv. Ennyit érnek azok a sokat hangoztatott, magasztos eszmék, amikre a baloldali sajtó folyamatosan hivatkozik - még maguk a hirdetőik is csak a hatalmuk kiterjesztésére használják, amúgy semmit nem jelent számukra. Röhej, hogy ezek után már én is azt kívánom, Oroszország fogjon össze Kínával, hogy végre felrúghassák ezt a Romániának nevezett, szemtelen kis országot - mert az oroszoknak amúgy is elég sok benyújtani való számlájuk van velük szemben.
nemecsekerno_007
2021. június 24. 12:55
Javítanunk kell a megítélésünkön. Az USA azért nem basztatja Romániát, mert szélesre tárták a farpofájukat, a rakétavédelmi rendszer előtt.
Rugo
2021. június 24. 11:53
A románok elüldözték a zsidóikat.
galancza
2021. június 24. 11:39
Pár éve az egyik vasgárdistáról emlékérmet adott ki a bukaresti nemzeti bank. Pár éve Miron Cristeát ünnepelte az egyik román miniszter.M.C. fosztotta meg a zsidókat 1938-ban a román állampolgárságtól,ez alapozta meg többszázezer romániai zsidó kiirtását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!