A kormány nyerhetetlen kampánytémává tette a Fudan ügyét

2021. június 07. 09:15

Se az SZFE, se a CEU ügyét nem lehetett ilyen egyszerűen elmagyarázni.

2021. június 07. 09:15
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„A kormány viszonylag sikeresen fordította kommunikációs győzelemre azt a tökéletes katasztrófát, amely a magyar járványkezelés volt. Átoltottságban persze jól állunk, még ha az oltás tempója le is lassult, annyira, hogy a kormány le is állítja a tömeges oltást, miközben még mindig csak a magyarok fele van beoltva. Ráadásul tényleg az oltás volt az egyetlen siker, amelyet a kormány elért az elmúlt másfél évben. Jól és gyorsan döntöttek akkor, amikor keleti vakcinákat vettek, még úgy is, hogy a politikai károkat, mint a kényelmetlen utazás, most fogja elszenvedni az a hárommillió ember, aki ezeket kapta. Ezen kívül minden más katasztrófa volt, világviszonylatban is dobogós halálozási aránnyal, későn meghozott és rossz döntésekkel, jelentéktelen gazdasági segítségnyújtással.

De hiába nem erős igazán kormányzásban a Fidesz, ha kommunikációban az, és a folyamatosan ismételt egyszerű üzenet, hogy az oltások működnek, és a magyar kormány jól szerzett oltást, sikeres volt. Az emberek nagy része elhitte, hogy a kormány jól kezelte a vakcinák, és ezzel együtt a járvány ügyét is.

Ebbe a politikai győzelembe rondít most bele a Fudan ügye. Amíg a CEU vagy az SZFE elüldözése és kivégzése csak az értelmiség ügye volt, addig a Fudan egyszerűen, bárki számára érthetően összefoglalható: a kormány az olcsó kollégiumok helyére a mi pénzünkből épít egyetemet a kínai kommunistáknak.

Se az SZFE, se a CEU ügyét nem lehetett ilyen egyszerűen elmagyarázni, egyikben se jelent meg ennyire nyíltan az, hogy:

  • a szegény magyarok ellenében,
  • a kommunistáknak segítve,
  • a Külföldnek segítve,
  • a mi pénzünkből,
  • az elitnek épül egyetem.

Nagyon nehéz itt kommunikációs csatát nyernie a kormánypártnak, még ha rendre hangsúlyozza is, hogy nem a Diákváros helyett és helyére, hanem vele együtt és mellé épülne a Fudan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2021. június 07. 23:13
Kerner, te barom! Gyurcsányék is ezt tették volna, ha 2010-ben hatalmon maradtak volna, és ezt fogják tenni, ha 2022-ben nyernek. Mert csak egy "baj" van a Fudannal, az, hogy a Fidesz-kormány hozza be. Ha ti tennétek, minden rendben volna vele, és te féreg, ódákat zengenél az egyetem nagyszerűségéről. EZ AZ IGAZSÁG!
Pitypangocska
2021. június 07. 17:05
Hát nagy marha az, és menthetetlenül lejératja magát az, aki a világ első 50 egyeteme közé sorolt Fudan-ra nemet mond. Őszintén: van értelmes ember, aki a minőségi tudásra, a világszínvonalú felsőoktatási képzésre NEMet mond???
Amerigo
2021. június 07. 16:27
Addig röfög a butapesti moslékos konda, amíg egyszer csak Győr vagy Debrecen bejelentkezik, és ott jön létre a Fudan Campus. Agyprotézises hülyék, hogy ezt a témát beemelték a választási kampányba, többszörösen is. Fel sem fogják, hogy Kína hol tart és a tudástranszfer milyen áttételes hasznot hozhat ez az egyetem M.o.-nak. Persze, ha azt nézzük, hogy a sértődött vén varangy adta ki az ukázt, akkor érthető a foghíjas kamuadjunktus ordibálása, és a csőcselék ujjongása. Remélhetőleg korai volt az örömük.
FAbika
2021. június 07. 16:01
Be kell mutatni, hogy milyen színvonalú oktatás és kutatás lesz. Belsőépítészeti tervek, high-tech laborok, kutatásra épülő ökoszisztéma. Meg kell mutatni, hogy milyen eredményekkel rendelkező oktatók lesznek. Milyen spin-off cégek nőhetnek ki az idehozott tudásból, milyen cégeket tud bevonzani. Aztán minimális állami támogatással létrehozni egy alapítványt, mészáros részvényekkel és további befektetők bevonásával feltőkésíteni. Onnantól az egyetem sikere független a (magyar) kormánytól. Kínaiak is belerakják a saját pénzüket és kész. Egy ennyire erős egyetem nem csak regionálisan, egész Európából, sőt más kontinensekről is mágnesként szívná a tudást, innovációt, befektetéseket. Kínának is jó, mert a cégeik európai fejlesztési központjaihoz is tudnának munkavállalókat toborozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!