Új református bálványok

2021. május 31. 13:19

Ha a radikális reformátusok már azonosították az új ellenségképet, vajon mi a bálványimádásuk eszköze?

2021. május 31. 13:19
Monostori Tibor
Élet és Irodalom

„Egy friss PhD-értekezés a hazai konzervatívok számára fontos viszonyítási pontnak számító USA-beli kereszténység fundamentalista irányzatait mutatja be (Izsák Norbert: Az amerikai keresztény vallási fundamentalizmus története: a kezdetektől 1947-ig, Budapest, 2020).

Az elmúlt évtizedben saját bőrünkön tapasztaltuk a következő jellemzőket: a kiválasztottság és a tévedhetetlenség tudata, antiintellektualizmus, kirekesztő társadalompolitikai nézetek és a harcos ideológiák kedvelése. Nem tudjuk elhessegetni magunktól a gondolatot, hogy a magukra egyszerű evangéliumi keresztényként hivatkozó radikális reformátusok már (legalább az egyik lábukkal) régen a fundamentalista táborban állnak.

Intellektuális munícióra természetesen azért szükség van, különösen ha »antropológiai ellenforradalomra« készülünk, mint teszi azt Szilvay Gergely, aki az egyik legidézettebb társadalomtudóssá vált református körökben. A Mandiner szerkesztőjének hálás lehet a hazai közélet, mert az azonos neműek házasságáról, a genderelméletről és a tudományok átpolitizáltságáról írt cikkeiben és könyveiben színvonalasan mutat rá egyes elfogult szerzők tévedéseire és logikai hibáira. Restaurációs kísérlete (véleményünk szerint) mégsem ér célt.

Egyrészt témái sem a keresztény hit, sem az általános közvélemény számára nem elsődleges fontosságúak, és a jövő szempontjából is másodlagos jelentőségűek. Másrészt, miközben a nyilvánvaló tényeket (például: az azonos neműek kapcsolatában élő gyermekek különféle károkat szenvednek) kiemeli és abszolutizálja (mintha az ellenkező neműek kapcsolatában felnövekvők nem szenvednének ugyanakkora vagy nagyobb károkat), ezzel egy időben az előbbi nézetet képviselők súlyos módszertani hibáit relativizálja azzal, hogy kiemeli: más kutatók is hibáznak.

Utóbbi pont esetében éppen a konzervatívok által sokszor hivatkozott esendő emberi természet cáfol rá a leginkább Szilvayra. Miként a versenymedencében az úszók között az óra, a tudományokban zajló hiúsági és az anyagi erőforrásokért folytatott versenyben végső soron az egyre jobb módszertanokon alapuló eredmények döntenek. Ez mindenkinek az érdeke, ugyanis (közgazdasági szempontból) egy fair versenyben való részvétel előnyei összességükben felülmúlják annak előnyeit, hogy valaki (a mégoly létező és önértékelése szempontjából akár meghatározó világnézeti preferenciái alapján) meghamisítsa vagy torzítsa a kutatási eredményeit, és ezzel kockáztassa az egzisztenciáját és az idézettségi mutatóit. Ellenpéldák természetesen vannak, és olyanok is, akiknek mégis megéri.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. június 01. 00:43
Nem vesztettem volna semmit ha nem ismerem meg a szerző nevét. Ha legközelebb meglátom, akkor lapozok.
Seemann
2021. május 31. 18:49
Egy egyházi válasz: https://egyhazeskozelet.hu/vita-helyett-kiallas/
Dzsé Tyéné
2021. május 31. 16:10
"témái sem a keresztény hit, sem az általános közvélemény számára nem elsődleges fontosságúak" Öö, másodlagos lenne, hogy perceken belül kötelezővé teszik-e a kisiskolások vagy akár az ovisok körében az LMBTQ-propagandát? A keresztény hit szempontjából ne lenne fontos a Szodoma elleni tiltakozás? "mintha az ellenkező neműek kapcsolatában felnövekvők nem szenvednének ugyanakkora vagy nagyobb károkat" Jellemző csúsztatás. Az agresszív/hűtlen/beteg lelkű/alkoholista heteroszexuális szülők mellett felnövő gyerekeket kéretik az agresszív/hűtlen/beteg lelkű/alkoholista homoszexuálisok mellett felnövővel összehasonlítani.
Öreg
2021. május 31. 15:39
Monostori Úr ! Nyakas Kálvinistaként nem szólítom Önt testvéremnek, Mert Ön nem azok szellemi örököse, akik a hitükért a gálya-rabságot is vállalták. És nem hinném, hogy egy , a Bibliáról folytatott- az Ön részéről rosszindulatú - vitát az És /vagy más hasonló szellemiségű / lapjaim kellene lefolytatni. A cikkét egyébként nem olvashatjuk el, mert ahhoz az És-hez be kellene jelentkezni, mert az Ön cikét is csak azért közlik, hogy palimadarakat toborozzanak! Egyébként pedig, azzal, hogy Ön rendszerint tudósként beállítva magát /Phd/ közli Biblia relativizáló téveszméit, attól a Biblia változatlan és örök, mit az elmúlt évezredek egyáb támadási alatt! Mondhatnám, Áldás-Békesség, de a tévelygőlről az Úr dönt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!