Mi indokolja, hogy focimeccsre, kocsmába járhatunk, de tüntetni nem?

2021. május 01. 16:08

Ha védettségi igazolvány nélkül is ülhetünk tömegben egy vendéglátóhely teraszán, természetesen maszk nélkül, akkor tüntetni is jogunk van.

2021. május 01. 16:08
Pósfai Orsi
Mérce.hu

„A veszélyhelyzet november 11-i bejelentése óta nem élhetünk az egyik legfontosabb alapjogunkkal, a gyülekezési joggal, még akkor se, ha járványügyi szempontból ezt biztonságosan, például maszkban és távolságtartással bonyolítanánk le. Április közepén már legalább hét olyan panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak, amely ennek a gyakorlatnak az alkotmányellenességét szeretné kimondatni, azonban a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette, hogy a gyülekezési tilalom egyelőre biztosan érvényben marad – bár a kormány szeretné ezt is a »lehető leghamarabb enyhíteni, majd megszüntetni, amint azt a beoltottak száma lehetővé teszi«.

A kormány által a közelmúltban hozott döntések fényében azonban semmivel nem indokolható, hogy a gyülekezési korlátozásokat továbbra is fenntartsák. Kérdéses, hogy a négymilliomodik beoltott elérését követő lazítások járványügyi szempontból mennyire biztonságosak – több szakember szerint például elhamarkodottak voltak, főleg az indiai helyzetet és az onnan terjedő vírusmutánsokat tekintve. És hiába állítja Gulyás, hogy az igazi különbség a védettségben az oltatlanság és az első oltás között van, nem a két oltás között, attól még tény, hogy teljesen védetté csak a második oltás után két héttel válunk, vagyis a védettségi igazolvány hamis biztonságérzetbe ringathat minket. Mindettől függetlenül azonban ha védettségi igazolvány nélkül is ülhetünk tömegben egy vendéglátóhely teraszán, természetesen maszk nélkül, akkor tüntetni is jogunk van.

Az, hogy ezt a kormány mégse engedélyezi, és emellett csak akkor hozza be szempontként az új vírusvariánsokat és a fokozott védekezés szükségességét, amikor a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett érvel, miközben mindenhol máshol kizárólag a beoltottak számát és a nyitást hangsúlyozza a kommunikációjában, tökéletesen megmutatja, mire is használta fel a világjárványt az elmúlt több mint egy évben: a hatalma további bebetonozására és a központi narratívától eltérő vélemények elhallgattatására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. május 02. 22:45
Ugyan mi indokolná, hát a fidesz érdek. Mint mindent.
Krupp Skya
2021. május 02. 19:44
Miért akarsz tüntetni Fosfai?
JoOnny
2021. május 02. 17:16
A Mérce szégyene (is), higy egy ilyen cikket kiadnak egyáltalán.
III. Öreg Banya
2021. május 02. 16:53
Pósfaszi Orsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!