Az ÉS belebotlott az új „református bálványokba”

2021. május 31. 13:13

Éppen Monostori az, akinek le kellene számolnia saját bálványaival.

2021. május 31. 13:13
Kincses Krisztina
Magyar Nemzet

„Ritkán kerül a kezembe az Élet és Irodalom című hetilap. Döntésemet nem olyan nehéz megindokolni: az újság címlapján sorakozó, nagybetűs címekből rögtön látja az ember, hogy nagyjából mire számítson. Nemrég azonban – gyakorló reformátusként – mégis megakadt a szemem a címlapon, egy Monostori Tibor által jegyzett cikk címén: Új református bálványok. Nocsak! Kíváncsian kerestem ki a lapban az irományt, hogy megtudjam, mégis milyen bálványokat imádok manapság, tudtomon kívül.

A szerző a cikkében igyekszik a mai reformátusok – általa károsnak vélt – attitűdjeit történelmi folyamatokra és csoportokra visszavezetni, még a látszatát is mellőzve az objektivitásnak, és kerüli (a cikk többi részében olyannyira előnyösnek tartott látásmódként) a református egyház működését az adott politikai és történelmi korszak valósága alapján értékelni.

Monostori Tibor az írása elején infúzióval kezdi csöpögtetni a prekoncepciója alátámasztására szolgáló részleteket, hogy aztán a »nagyívű« történelmi visszatekintés után végre megtudjuk, mit is nevez ő új református bálványnak. Nem csigázom tovább az olvasó kíváncsiságát: Monostori szerint az állandó, mesterségesen kialakított ellenségkép elleni harc a mi bálványunk, miközben a hősök, a rejtőzködő, elnyomott megmentőink azok az »underground reformátusok«, akik »elszigetelve vagy belső száműzetésbe vonulva, a tudományba menekülve, magánkörökben és -beszélgetésekben próbálják menteni a menthetőt, az ellenségkép elleni küzdelmet bálványozó vezetés okozta károkat«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2021. május 31. 19:26
A protestáns ortodoxia oldalon mindezt figyelemmel lehet követni-
Seemann
2021. május 31. 18:53
Plusz egy másik válasz, egyfajta idővonallal, ha valaki esetleg nem követte figyelemmel az eseményeket: https://egyhazeskozelet.hu/kiujult-tamadasok-a-reformatusok-ellen-cultural-wars/
Seemann
2021. május 31. 18:51
Egy egyházi válasz: https://egyhazeskozelet.hu/vita-helyett-kiallas/
Gullwing
2021. május 31. 18:17
Ez a monostori is egy kis buzi korcs akit a kutyám sem szarna le. Értéktelen 0.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!