Európa nyerésre áll

2021. május 11. 09:48

Nőbarátabb világot kell építenünk.

2021. május 11. 09:48
Gurmai Zita
Népszava

„Egyrészt az EU léte bizonyítja, hogy a kontinens képes emlékezni a múltra. Képes tanulni, nem elkövetni ugyanazt a hibát. Másrészt reménnyel tölthetnek el minket a nők, s a meglehetősen sztereotip módon nőiesnek nevezett politikai eszközök. Ami Orbán és macsó haverjai számára a gyengeség jele, az valójában erősség. Képesnek lenni nem izomból, de érvek, nem diktátumok, de egyeztetések alapján dönteni, a másikra odafigyelni, a szempontjait mérlegelni: ez az unió, és ez bizony erősség!

Ezért a járvány után jobb, nőbarátabb világot kell építenünk, hogy Európa még erősebbé válhasson. Muszáj, hogy a helyreállítás nemileg igazságos legyen. Ha most nem teszünk semmit, a lányaink sem kapnak majd több lehetőséget, mint mi. A nőket és az ő jóllétüket a politikai döntéshozatal középpontjába kell emelnünk. Gondoskodnunk kell biztonságos, jól fizető munkahelyekről, a férfiakéval azonos fizetésekről, a munka és a család összeegyeztetését megkönnyítő lépésekről. Több nő kell a politikában. Azt akarjuk, hogy a nőügyek emberi ügyek legyenek. Kibírjuk, ha Magyarországon még egy évig Novák Katalin felel mindezért, aztán úgyis visszatér a normalitás, és elkezdjük az érdemi munkát. Fel kell lépnünk az erőszak ellen is. Az EU-nak kötelező, minden tagállamra érvényes jogszabályokat kell elfogadnia a gyűlölet-bűncselekményekkel, így a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatban, és azokat be is kell tartatnia.  

Véssük eszünkbe: az emberek jólléte fontosabb, mint a GDP, mert a rosszul levő emberek nem tudnak sem GDP-t termelni, sem geopolitikai játékokat játszani, sem klímaválságot kezelni. Ha emlékezünk a múltra, akkor azt látjuk, hogy a modern európai történelem a jogkiterjesztésé, a jobbágyfelszabadítástól az általános választójogon keresztül a nők egyenjogúsításáig. Járjuk ezt az utat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. május 12. 20:51
Amikor egy ilyen idióta veszi szájára azt a szót, hogy Európa, rögtön az a képzetem támad, hogy Európa az valamiféle vérvörös kommunista birodalom. Szinte megrettenek a szótól: Európa. Pfujj!
kizökkentidő
2021. május 12. 06:59
"Gondoskodnunk kell biztonságos, jól fizető munkahelyekről, a férfiakéval azonos fizetésekről, a munka és a család összeegyeztetését megkönnyítő lépésekről." Kőműves, ács, bányász, ezek mind jól fizető munkák.
KannibálTatárÚr
2021. május 12. 00:28
"Ezért a járvány után jobb, nőbarátabb világot kell építenünk"... ... Gyurmai Szita! Elnézve az ellenzéki nőket (Kabul rózsája, Útszél, Kunfalvi, Donáth kacsa, Cseka, Bogár Kára - ez Dobrev lenne, ...) jobb, barátságosabb nőket kell nevelnünk. Egy nőnek sem illik az undokság, butaság, neveletlenség. Különösen akkor nem, ha kvótanőkről van szó.
amca
2021. május 11. 23:45
Futóverseny. Indul,Gyurma Zita. Ki végzett a 3. helyen ? A mi Gyurmánk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!