Bojkottal és rakétákkal

2021. május 22. 10:25

Hogyan segíti az anticionista retorika a Hamászt?

2021. május 22. 10:25
Seres László
Seres László
Magyar Narancs

„Izrael illegitim és erőszakos, kolonialista és apartheid viszonyokat tart fenn, elnyomja és kizsákmányolja az általa megszállt területek őslakosait, sőt genocídiumot követ el a palesztinokkal szemben – hangoznak hosszú évek óta a zsidó állammal szemben bojkottot, tőkekivonást és szankciókat sürgető, palesztin kezdeményezésre létrejött BDS-mozgalom (Boycott, Divestment and Sanctions) szlogenjei amerikai campusokon, európai akadémiai berkekben, a nemzetközi művészvilágban. Amikor e sorokat írom, Izraelt sokadik napja lövi rakétákkal a Hamász, amely ugyancsak hosszú évek óta szóról szóra ugyanezeket a hazugságokat ismételgeti.

A térségben újra felerősödött háborús zajban szinte már kivehetetlen, hogy az egyre hangosabb és magabiztosabb BDS-mozgalom adott-e érveket a Hamásznak vagy fordítva, hogy melyik a másiknak a folytatása más eszközökkel, de azt tényként könyvelhetjük el, hogy a BDS által (is) gyakorolt gyűlöletbeszéd itt közvetlen és nyilvánvaló fenyegetést jelent Izrael zsidó (és persze arab) lakosaira.

Mindez onnan jutott eszembe, hogy Kovács Andrással vitázva Laczó Ferenc történész e hasábokon (lásd: A lehatárolás hasznai, Magyar Narancs, 2021. május 6.) éppen a BDS-mozgalmat hozza fel röpke, odavetett példának arra, mennyire nehéz megalapozottan megállapítani egy megszólalás antiszemita jellegét: »…például amikor a BDS (…) egyik tagja antiszemita érvet ad elő, nem pedig a szervezeti tagság alapján. Ha utóbbi esetén »kisebb« is a tévedés esélye (…), az ártatlanság vélelmét azért nem illene feladni.«

Három okból lehet ilyesmit bedobni egy vitában, és ez ugyanaz a három ok, ami miatt valaki aláírhatja az antiszemitizmus fogalmát a BDS-mozgalom védelmében erősen leszűkítő ún. jeruzsálemi nyilatkozatot (JDA): naivitás, tudatlanság vagy színtiszta gonoszság. Az ártatlanság vélelme természetesen a történész szerzőt is megilleti, bár korrektebben járt volna el, ha a Narancsban is elmondja, hogy szerinte a »megszállt és elnyomott palesztinok« sérelmeiért »köztudomásúlag nagy részben épp Izrael állama a felelős«, ezt állította ugyanis egy 2018-as interjújában, amelyben a palesztin terrorról véletlenül sem esett szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2021. május 22. 19:26
Megint itt vannak a félkegyelmű nyilasocskák @MayorAnna és @szeekely. Hol a haverjuk NDAP1945?
1000bocs
2021. május 22. 14:56
Csak tudnám feledni, hogy kétezer évig a zsidó bolyongásuk alatt vallásuk tiltása mellett, nem léphettek Plaesztina földjére...hisz oda csak akkor térhetnek vissza, ha eljön a megváltó. A huszadik század elejére azonban már nem vallási, hanem politikai alapon másik szerveződés is elindult, az viszont pont a visszatelepedést erőltette. Tehát egy olyan földre tartanak igényt, amit kétezer évig nem laktak, nem műveltek, nem építettek semmit, nem védelmezték, nem harcoltak érte... otthagyták, majd megjelentek kétezer év után azzal, hogy Isten ezt a földet nekik ígérte, légyszi az angolok segítsenek nekik visszakapni egy darabot, megígérik hogy jó fognak viselkedni....majd ahogy megkapták, az első nptól jött a hazugság, az arabok támadása, folyamatos viták, hiszit arról kinek mihez van joga, állanbdó kötözködés és panasz - mire az angolok is a fenébe kívánták azt is aki kitalálta hogy segítsenek a zsidóknak visszatelepülni, hisz élhetetlen népség, aminek minden kell, mégis mindig panaszkodik. mikor az objektív szerepre törekvő angolok nem voltak elég lelkesek hogy a növekvő zsidó igényeket kielégítsék a palesztinok kárára, hát az angol katonák kezdtek eltűnni, a végén a zsidók rájuk robbantottak egy hotelt is. Gondolom az ártatlan palesztin faluk legyilkolása, az angol katonák megölése, a robbantások... gondolom az nem terrorizmus? Mert az más. Kényelmes dolog most a palesztinokra mutogatni, azt állítani a zsidóknak van joguk az önvédelemre -csak ne felejtsük el, hogy a zsidók minden jogalap nélkül, nemzetközi segítséggel kerültek oda vissza, Arthur Koestler szavaival: a Balfour nyilatkozat a történelemben egyedülálló, semmihez nem hasonlítható pillanat, amikor egy nemzet odaígéri egy másiknak egy harmadik földjét. Ha tudnám feledni, hogy maga Koestler szerint sem tartották a zsidók magukat semmiféle megállapodáshoz, az alapvető taktika mindig is a még több kiharcolása, a módszer pedig mindig ugyanaz: a megállapodások be nem tartása, pofátlan módon panaszkodás arra hogy az arabok nem tartják be azokat, békejobb nyújtása egy arab falunak, majd éjszaka legyilkolni a felét amíg a maradék el nem menekül, lázítás, zavar, minél nagy a zűrzavar annál nehezebb igazságot tenni... Csak tudnám feledni, hogy az egész zsidó állam megalakulása óta játssza azt a taktikát, hogy belemegy mindenbe, és semmit sem tart meg belőle. Értem én, hogy Seres és a többi cionista szerint nekik ez jár. Csak ne akarják a jog, vagy az igazság érveivel megmagyarázni, mert ez a kettő ami egyáltalán hiányzik abból a történetből ami a zsidó állam megalakulása volt. Nem igazán a szívem csücske egyetlen arab ország, vagy nemzet sem. Ez azonban nem változtat semmit az Izrael létrejöttét kísérő OBJEKTÍV TÉNYEKEN.
írmag
2021. május 22. 14:24
A ha(gy)mász Kohn Tarnopolból jött, majd egy darabig a Kárpát medencében szatócskodott!
NDAP1945
2021. május 22. 13:10
Ezt akartátok Zsidesz, itt a zsidók hálája Csúnya nácik maradtatok. Hihih, most jót röhögtem. De ti csak nyaljatok nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!