Miért csak akkor foglalkozunk az ukrán háborúval, amikor nemzetközi érdeklődés övezi?

2021. április 20. 15:07

Becslések szerint nagyjából 14 ezer halálos áldozata volt a harcoknak 2014 óta, ebből nem tudjuk, mennyi volt a magyar.

2021. április 20. 15:07
Pósfai Orsi
Mérce.hu

„Felmerül azonban a kérdés, hogy miért csak most kap kiemelt figyelmet a határainktól nem messze zajló konfliktus Magyarországon is? Hét éve zajlik egy véres háború a közvetlen szomszédságunkban, ami a közelségén túl már csak azért is érdekelhetne komolyabban minket, mert magyarok is áldozatul estek neki.

Becslések szerint nagyjából 14 ezer halálos áldozata volt a harcoknak 2014 óta, ebből nem tudjuk, mennyi volt a magyar – de 2016 nyarán az MTI arról tudósított, hogy addig a konfliktusnak 80 kárpátaljai áldozata volt, akik közül heten voltak magyarok, egy évvel később pedig az Index legalább 10 magyar áldozatról számolt be.

Több tényező befolyásolhatja a médiaérdeklődést egy-egy konfliktus esetében. Minél relevánsabb egy ország számára politikai vagy földrajzi szempontból egy esemény, annál nagyobb figyelmet fog kapni, tehát például egy kevesebb áldozattal járó franciaországi terrortámadás Magyarországon nagyobb érdeklődést vált ki, mint egy több életet követelő afganisztáni, pusztán a kulturális és földrajzi közelség miatt.

Emellett szerepet játszanak a nemzeti politikai, gazdasági és katonai érdekek is, tehát például az, hogy a konfliktusban érintett országon keresztül folyik-e a mi országunkat ellátó olaj. Az ukrán helyzet mindkét szempontból érdekelhetné Magyarországot, elvégre nehezen találnánk földrajzi és kulturális szempontból közelebbi konfliktust, és a Barátság kőolajvezetéken át Ukrajnán keresztül érkezik hozzánk az orosz olaj.

A mostani kiújult érdeklődés azonban legalább emlékeztethet minket (és a kormányt) arra, hogy a háborúktól már rég elszokott buborékunkon kívül hosszú évek óta zajlik egy tragédia a közvetlen közelünkben. A minimum az lenne, hogy a nemzetiségét hangosan hirdető kormányunk kiálljon az abban érintett magyarok érdekében”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. április 21. 07:50
Hallgass rádiót Orsi! A magyar külügy pontosan tudja hány magyar nemzetiségű ukrán katona hallt meg. Ha ezzel se vagy tisztában minek szólsz bele?
mustarharmas
2021. április 20. 20:23
A kisleány láthatóan tájékozatlan a nagyvilágban. Ezért segítek neki. Kedvesem, egészen pontosan azért és akkor lángol fel a média érdeklődése egy téma iránt, amikor a szart keverő nagyhatalom geopolitikai okokból utasítást ad közvélemény manipulálásában szakértő "mértékadó" médiának. Azaz nektek. Az ukrán feszültség egészen pontosan akkor keződött, amikor az oroszok a north stream-el majdnem elérték Németországot. Emellett az ukrán projektben érdekelt biden elnök lett. Érdekes módon éppen ekkor mérgeződött meg navalnij sikertelenül. Ti tényleg ilyen hülyék vagytok?
123321
2021. április 20. 16:50
"Miért csak akkor foglalkozunk az ukrán háborúval, amikor nemzetközi érdeklődés övezi?" minket nem ezért fizetnek.
Box Hill
2021. április 20. 16:49
A téma nem okozna nekünk gondot, ha Benes elvtárs nem ajándékozza Kárpátalját Sztálinnak 1943-as moszkvai látogatása alkalmával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!