Magyarországon ugyanaz ment végbe, mint a náci Németországban

2021. április 12. 13:45

Ott is, itt is törvényekkel és rendeletekkel bontották le a demokráciát.

2021. április 12. 13:45
Bruck András
Facebook

„Nem a számokat nem érti, hanem a mögöttük lévő tartalmat. A rengeteg gyötrelmet, aggodalmat, bánatot. Miatta vannak nálunk 28 ezer forintos rokkantsági nyugdíjak. Nem érdekli, az ember szenvedése nem jut el hozzá. Ezért lenne képes bezáratni Budapest egyetlen, hajléktalanok számára fenntartott kórházát is. Még egy busz sofőrének is tudatában kell lennie, hogy nem építőanyagot szállít, ő viszont miniszterelnökként sem tud mit kezdeni az emberrel. Ezért szaggatta szét még azt a vékonyka kis szociális hálót is, ami korábban létezett: ha meghalsz, meghalsz, ha hullsz, felőle a semmibe is hullhatsz. És a járvány okozta bérkiesések kompenzálására is nem véletlenül az ő kormánya, azaz ő költi messze a legkevesebbet az EU-ban. Ideológiát is gyártott a kegyetlenséghez: az ő munkaalapú társadalmában ismeretlen szó az ingyen. Persze nincs új a nap alatt: minden gonoszság, lelki üresség, erkölcsi nihil mellé csatolnak valamilyen ideológiát, mindenféle terror igyekszik igazolni magát.

A számokat nagyon is érti, különösen, ha azok pénzre utalnak. Egymilliárd, tízmilliárd, százmilliárd – ezek nagyságrendjét, ellentétben a járványban elhunytak egyre növekvő számával, pontosan érzékeli, teste minden sejtjével átéli. A bűn pedig soha nem áll egy helyben, egy évtizede ezt látjuk mindennap. A kormány legutóbb épp húsvét táján kezdett eszeveszett tempójú vagyonkimentésbe, államivagyon-átjátszásba: hatalmas értékű állami vagyonelemek kerülnek újonnan létrehozott magánalapítványok, köztük tucatnyi egyetem tulajdonába. Ügyes trükk, ilyet se látott még a világ: költségvetési forrásból, közpénzből működő »magánegyetemek«.

Tetézi a bajt, hogy kormányközeli politikusok és üzletemberek szállják meg az egyetemek kuratóriumait. Ahogy a futballklubokat is, és azok is milyen jól teljesítenek, igaz? Forrósodik a levegő az új magánbirodalmakban, az EU helyreállítási alapjából valóságos pénzeső, ezerötszáz milliárd forint jut majd a magánegyetemeknek. Na és. Ennek a tízszeresét kapta már eddig az ország, de a nagy részük szétfolyt, eltűnt, ellopták. Amit meg nem, abból főként stadionok és templomok épültek. Azok meg üresek. A kormány szerint a rengeteg pénz révén néhány egyetemünk bekerülhet a legjobb száz közé. Egy sem fog, ezeknek a pénzeknek nagyjából lőttek. Viszont a politikai kinevezettek közül nem egy egész biztosan be fog kerülni a leggazdagabb száz magyar közé. Arról pedig az Alaptörvény tavaly év végi, kilencedik módosítása gondoskodik, hogy mint annyi minden mást, ezt a tűrhetetlen állapotot is csak kétharmaddal lehessen érvényteleníteni. Orbán jogász kollaboránsai valóban értik a dolgukat: szinte hibátlanul képesek jogszerűvé tenni a jogtalant. Nekik köszönhető, hogy Magyarországon többé-kevésbé ugyanaz ment végbe, mint a náci Németországban: ott is, itt is törvényekkel és rendeletekkel bontották le a demokráciát, s állítottak helyébe egy jogi alapokon nyugvó diktatúrát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2021. április 13. 16:48
Azzal az apro, de lényeges különbséggel, hogy a szocik voltak hatalmon és a népi demokráciát akarták Szibériáig kiterjeszteni ( akárcsak a jelenlegi europai parlament)
kitiltott
2021. április 13. 09:14
A baloldal legnagyobb barátjai az irigység az Amnézia és az Elévülés
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. április 12. 23:44
Érdemes a facebookon gyűlöletbeszédként bejelenteni.
Harangláb
2021. április 12. 22:19
Ki ez a seggfej?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!