Kedves, ismét a budai Várra ácsingózó kortárs építészem!

2021. április 27. 12:30

Szavakkal leírhatatlan mindaz, amit köszönhetünk neked.

2021. április 27. 12:30
Kurtz ezredes
Kontra

„Amióta az eszemet tudom, rajongok a munkáidért. Szavakkal leírhatatlan mindaz, amit köszönhetünk neked. Össze sem tudom számolni azt a rengeteg építészetileg iránymutató telefonközpontot meg formabontó trafóházat, amit ebbe a nyomorult szar kis eklektikus balkáni pocsolyába álmodtál, és 1944 óta meg is valósítottál. 

Egy személyben te vagy az, aki miatt a nyugati barátaim szemébe tudok nézni, ha megkérdezik, hogy mi a fene folyik megint nálatok. Természetesen, ha náluk vagyok, akkor én is azonnal a La Défense-negyedet keresem fel, onnan pedig egyből a Pompidou-központba hajtatok, mert miért érdekelne manapság egy modern értelmiségit a Versailles-i Kastély, vagy a Palais Royal? Hacsak természetesen nem arról az előremutató üvegpiramisról van szó az udvarban.

Az ocsmány mocsok épületeid ugyanúgy tűzre valók, mint a polgárpukkasztó modern színházad, meg a macskafojtogatós újhullámos kisfilmjeid. NEM néztem a legyet 20 percig a mocskos ablaküvegeden, ahogy nem nézem az általad vásárcsarnoknak csúfolt, egymásra fosott építőkockákból álló fércművedet sem. Nem, nem és nem! Otthon, a négy fal közt építgessél ilyeneket a macskádnak. Hátha felmászik majd rá, de jó eséllyel inkább nem fog.

Az általatok nagyon mélyen tisztelt Faludy György is megírta egynémelyeteknek, hogy lisztet fingó bohócok vagytok, és ezt nyugodtan veheted magadra is.

Szar lehet szembesülni vele, hogy egész életműved pontosan egy ilyen fing a lisztben, de hát ez van. Azzal a hatalmas tehetséggel, ami neked megadatott, bizonyára tervezhettél volna világunkra sok szépet és jót is, csak elkúrtad. Nem kicsit, nagyon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2021. április 27. 17:17
Ez az, ezredes! Csak így tovább, ilyen harcosan, keményen! Páros lábbal szállj bele azokba nyavalyás építészekbe is (legyenek japcsik, vagy kipcsákok), akik üvegezett, lyukas palacsintával meg dudvás, gigászi gördeszkapályával rondítanak bele a Ligetbe! A macskájuknak tervezzenek és építsenek ilyeneket otthon, a négy fal közt.
nyúlgerinc
2021. április 27. 14:51
Már korábban leírtam ezzel kapcsolatos véleményemet. Aki az elénk tárt díjnyertes építészeti borzadályokat komolyan gondolja a Várnegyedben megvalósítani, azt többszörös akasztással kellene kivégezni. A tervezőkkel egyazon akasztófán, a zsűri tagjaival együtt. Ha visszaadják a diplomájukat az enyhítő körülmény lehet. De nem kötelező. (Csak zárójelben kérdezem: tényleg ilyen ostoba "építészeket" nevelnek az egyetemen?)
Welszibard
2021. április 27. 14:40
A Rajk által tervezett Lehel téri piac a mintapéldája annak, hogy képtelenek az építészetben a nemzeti sajátosságok alkalmazására. Az ihlető Hundertvasser a mintapéldája ennek a mindent lebontó, koncepciótlan, anarhista építészeti stílusnak. Sajnos, a városligeti komplexumokból is hiányolom azt, amitől ez sajátosan magyar szellemiségű lenne.
Mátyás01
2021. április 27. 14:35
Valamelyik csatornán van egy sorozat, aminek az a címe, hogy hatalmas mérnöki hibák, vagy valami hasonló. Abban volt egy olyan kortárs felhőkarcoló, ami nagyon hasonló betonkocka trendet követet, annyi újítással, csak hogy még randább legyen, hogy ferdére tervezték. Azon kívül hogy tényleg randa lett, még egy átlagos irodaházhoz képest is, olyan kis apróságok is előjöttek a ferdesége miatt, mint például az ablakok összegyűjtötték a napfényt és egy pontba visszaverték az utcán álló kocsira, ami szétégett. Aztán a ferdesége olyan szélcsatornát alakított ki, hogy az utcán folyamatosan orkánszél fújt stb. De ugyanide sorolhatjuk pl a Bilbaói Guggenheim múzeumot is, az is baromi ocsmány. Az igazság az, hogy nekem Budapesten sem tetszenek a modern épületek, sem a szocreál, sem egyéb modern építészet nem illik a belváros képébe. Maximum a Hungária körúton kívül, bár ott sem szépek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!