Hogy újra ne történhessen meg

2021. április 16. 07:50

Továbbra sincs széles körű egyetértés abban, hogy ki és mennyiben felelős 1944-ért.

2021. április 16. 07:50
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Ma van húsz éve annak, hogy Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere kezdeményezése nyomán Magyarország megemlékezik erről a napról, a 437 ezer deportáltról, a magyar holokauszt összesen csaknem hatszázezer áldozatáról. Főleg, de nem kizárólag zsidók voltak az áldozatok.

Továbbra sincs széles körű egyetértés abban, hogy ki és mennyiben felelős 1944-ért, illetve abban sem, hogyan vonjuk meg a negyedszázadon keresztül fennállt Horthy-rendszer mérlegét. A különböző történelmi narratívák a közélet világnézeti-identitási alapú emlékezetpolitikai vitáiba torkollanak, azok pedig »az emlékezés helyeiben« csúcsosodnak ki, ahogy Pierre Nora francia történész nevezte őket, és behatóan foglalkozott velük. Jobbára olyan köztéri szobrokról van szó, mint a német megszállás áldozatainak emlékműve a Szabadság téren – ilyen a magyar történelem: nem messze a szovjet emlékműtől – vagy a budai turulszobor, amelyről (és a XII. kerületi nyilasokról) nemrég ellentmondásos megítélésű film készült, újra meghempergetve a történelem purgatóriumában Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármestert, akinek családtörténete önmagában leképezi a szörnyűséges magyar XX. századot.

»A magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma. Bár a holokauszt borzalma zsidó honfitársainkra méretett, az ő életüket, javaikat pusztította el, a nemzet közös fájdalma és vesztesége volt. Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad« – írta Orbán Viktor kormányfő a Mazsihisznek egy korábbi április 16-a alkalmából. Vannak, akiknek kevés, amit a kormány tesz. Zártkörű Facebook-csoportokból is tudni ezt. De érvelésükben könnyebb dolguk volt, amíg politikai preferáltjaik nem árultak egy gyékényen a Jobbik azelőtt nyíltan barna nézeteket hirdető, ma is vállalhatatlan arcaival”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2021. április 16. 19:07
Talán jobb lenne Szöcs Lászlónak legelöször azt keresnie, hogy ki a felelös 1941-ért! A magyar tragédia 1941-ben vette kezdetét!
llnnhegyi
2021. április 16. 13:15
Horthy Miklós kormányzó csapata és közszolgálati emberei ,elsősorban. Helyünk Európa közepén másodsorban.
MayorAnna
2021. április 16. 11:54
" Félek, az ember nem tud lelkesedni a nagyvilágért úgy, mint ahogy ősei sírhelyéért lelkesült. Úgy mint ahogy valaki a családjáért vérét ontaná, viszont barátjáért legfeljebb könnyeket ejt." - mondja Madách, aki, lehet, bölcsebb volt Orbán Viktornál, aki szerint a 'A magyar zsidóság fájdalma minden magyar ember fájdalma...
nyugatiszél
2021. április 16. 10:50
"Felfogásunk szerint ugyanis a magyar zsidóság a magyar nemzet része volt, és az is marad" A magyarországi zsidók felfogása ennél összetettebb, mind a mai napig, hogy finoman fogalmazzak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!