Harminc év folyt le a Dunán

2021. április 23. 16:43

A nagymarosi vízlépcső egy sztálinista fércmű. Elsőre jól hangzik, de nem igaz.

2021. április 23. 16:43
Szalma Botond
Népszava

„1. A nagymarosi vízlépcső egy sztálinista fércmű.  Elsőre jól hangzik, de nem igaz. Bornemisza Géza m. kir. ipari miniszter 1935-ben terjesztette a parlament elé a »Magyarország energiakészletei« című javaslatokat, majd dr. Mosonyi Emil 1942-ben kezdte meg a nagymarosi (visegrádi) vízlépcsőtervének első konkrét megfogalmazását. Ekkor még erősen a Horthy rendszerben jártunk, legfeljebb az az igaz, hogy Mosonyi 1950-ben az MTA ülésén tett javaslatot a Csehszlovákiával közös vízlépcsőrendszer terveinek kidolgozására. De ez sem Sztálin ötlete volt. 

2. Csúnya a töltés a Dunakanyarban.  Tényleg az. A becsapás ott van, hogy egy dolgot felejtettek el mindenkivel közölni, aki öklét rázva tiltakozott a töltés ellen: azt, hogy a töltés volt a kerítés, amit az építkezés végén elbontanak! Építkezni folyóvízben csak így lehetséges. Utána marad a műtárgy és egy híd. Pont olyan híd, amiért évtizedek óta harcolunk, hogy kellene még a magyar Duna szakaszra.

3. »C« variáns egy »papírtigris«.  Évekig hallgattuk Vargha János Duna-kör alapítótól, hogy szemfényvesztés a szlovák terv. Dr. Hajósy Adrienne kormányfőtanácsos, geofizikus pedig határozottan kijelentette, hogy sosem fog megépülni a »C variáns«, mivel az egy papírtigris. Tévedtek – nem kicsit, nagyon. Simán megépült, és termeli az áramot Szlovákiának. Azt az áramot, aminek egy része minket illetne. És ennek a termelt áramnak a segítségével 14 év alatt be is hozta a beruházás költségeit. Ma pedig éppen EU-s forrásból újítják fel, hogy további évtizedekig környezetkímélően termelje az áramot, és védje Szlovákiát az árvizektől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi
2021. április 24. 18:42
Megjött a Népszava energia szakértője! Ilyen szakértő mind a tíz millió magyar! Nem kell a hőerőmű, mert füstöl, szennyez, károsítja a környezetet! Nem kell a vízi erőmű, mert megfordul a talajban a víz szivárgási iránya a (duzzasztás miatt) és ezért környezetkárosító! Nem kell az atomerőmű, mert volt egy kísérlet Csernobiliben, ahol kiiktatták a védelmet és az erőmű felrobbant, környezetkárosítást okozva! Nem kell a szélerőmű, mert az elhasznált szénszálas lapátokkal nem tudnak mit kezdeni (Amerikában egyszerűen elássák ezeket), tehát környezetkárosító (hazánkban amúgy is csak a Bakonyban és a Kisalföldön van elég erős szél)! A napelem az kellene, de mi van az éjszakával és a borult idővel (Hajnalban gyertyafénynél mehetsz ki a wc-re)! A "szakértők" inkább azt meséljék el, hogy milyen kényelmi elektromos készülékről mondanak le? Például teknőben mossák a ruháikat (vagy a patakban - ja nem az is környezetkárosító)!
dé208
2021. április 23. 23:53
Hát emlékeim szerint az ellenzők főcsapása kb az a sugallat volt, hogy ez valami kommmunista dolog, és azokban az években volt is erre fogadókészség. De hogy marhaság volt nem megépíteni az mostanra szerintem világos. A szlovákoknak van egy szép tájuk meg áramuk nekünk meg maradt a mocsár meg az adósság. Éljen a Duna kör!
Boogie85
2021. április 23. 22:37
A Duna évente három centiméterrel mélyül Magyarországon átlagban, persze ahol kő alapzat van, ott kevesebb, BP-től délre egyre több. Tehát BP-tól délre lassan de biztosan élhetetlen lesz MO. A leszáradás nem csak a Duna miatt érvényes, de minden kiegyengetett folyó miatt egész Európában, de főleg nálunk. A csapadék recirkuláció megszűnt a vízfelületek csökkenése miatt, MO-n csak akkor van eső, ha az oceántól elkeveredik idáig egy-egy ciklon, de a medence jelleg miatt MO-t akkor is kihagyhatja. A link helyesen http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danubesediment/outputs
Boogie85
2021. április 23. 22:09
Nagymarosi mellett idővel több lépcsőt is kénytelenek leszünk építeni, vagy Magyarország, és más országok leszáradnak, és nem a globális klímaváltozás miatt. Az érintett országok ezt kapirgálják már, de mint itt is, máshol is politikát csinálnak belőle, sajnos. Az EU-n keresztül, túlzott óvatossággal próbálják a helyzetet kezelni. Akit érdekel itt találja: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danubesediment/outputs. És már nem sok víz folyik le a Dunán, hogy el keljen kezdeni az építkezéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!