Ez már egy másik járvány

2021. április 04. 20:08

Jött a brit változat, ami minden optimista számítást felborított. Interjú.

2021. április 04. 20:08
Dr. Ternák Gábor
Pesti Srácok.hu

Helyes az a megfogalmazás, hogy a brit mutáns által okozott »harmadik hullám« már egy másik járvány tulajdonképpen?

Fontos annak ismerete, hogy a vírusok könnyen mutálódnak, ami azt jelenti, hogy a fehérje-felépítésük igen kis fokban változik, de ennek a tudományos részleteibe nem mennék bele. Ha túl sok ilyen kisebb változás jelenik meg egy vírusfajtán belül, akkor azt mondjuk, hogy ez egy variáns vírus vagy egy újabb vírustörzs, mint ez a mostani brit variáns. Jelenleg három ilyen vírusvariáns „cirkulál” a világban az említetten kívül, még van a brazil és a dél-afrikai is. Mindegyik variánson belül vannak kisebb mutációk. Sajnos a brazil és a dél-afrikai mutánsok még durvábbak; a dél-afrikai esetében kimutatták, hogy bizonyos oltások csak gyengén védenek ez ellen.

Tavaly nyár végén és kora ősszel, akkor is csökkentek az esetszámok és a kórházban kezeltek száma, jött a brit változat, ami minden optimista számítást felborított. Ennek a lehetőségét most sem lehet kizárni, de az a különbség, hogy lehetőség van a tömeges oltásra, ami tavaly még nem volt. Ezért rendkívül fontos, hogy minél nagyobb számban történjen meg az oltások tömeges beadása, amit ki kell terjeszteni, ha kellő vizsgálatok rendelkezésre állnak, a fiatalabb korosztályokra is.

Mit kell tudnunk a brit mutánsról, amelyik most nálunk a járványt okozza, miben más, mennyivel jobban fertőz?

A brit mutánsról azt tudjuk, hogy már 70 országban, köztük Ausztráliában is megtalálták, erősebben kapcsolódik az emberi sejtekhez, gyorsabban szaporodik, terjed, és súlyosabb megbetegedést okoz. Általánosságban elmondható, hogy a légzési elégtelenség elhúzódó, lassú a gyógyulás, és nem ritka, hogy a látszólag jó állapotú betegek tünetei hirtelen súlyosbodnak, de jelentős egyéni eltérések vannak. Az ápolási feladatok ellátása, a speciális izolációs követelmények miatt sokkal nehezebb. Aki ilyen beszámolókat látott a tévében, megfigyelhette, hogy az ápoló személyzet (de a kisegítő személyzet is) folyamatosan védő öltözetben dolgozik, amit 3 óra viselés után le kell vetni és pihenni kell.

Az ilyen betegek fizikális vizsgálata is nehezebb, a komoly fizikai munkán kívül, amit többek között a gyakran magatehetetlen betegek forgatása, ellátása vagy az oxigénpalackok cseréje okoz. Bár »katasztrófaturistákat« a Covid-osztályok nem fogadhatnak, de a betegséget lebecsülőket szerintem elég lenne egynapos önkéntes munkára bocsátani egy covidos kórterembe, biztosan megváltozna a véleményük.

Mennyi a brit mutáns lappangási ideje? A fertőződés után mikor kezd el fertőzni és meddig fertőz?

A lappangási ideje kb. annyi, mint az eredeti vírusnak (2–14 nap), elvileg addig fertőzhet, amíg a vírus jelen van, ami sajnos több hétig is eltart, de azt figyelték meg, hogy a gyógyult beteg már gyakorlatilag nem fertőz, mert a jelen levő vírus csak alacsony szinten mutatható ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2021. április 05. 21:59
"elvileg addig fertőzhet, amíg a vírus jelen van, ami sajnos több hétig is eltart" Jó lenne sulykolni ezt a háziorvosoknak, mert van, ahol a láztalan COVID-osoknak már nem írnak elő karantént! A hivatalos előírás is elég laza (3 napja láztalan, 10 nap eltelt az első tünetektől számítva, nincsenek légúti tünetek), de ezt tovább lazítják, így: láztalan, 10 nap eltelt, nem nagyon köhög. Beszélgettem olyannal (telefonban), aki végig csúnyán köhögött, de az orvosára hivatkozva már jár mindenhova (még nem dolgozik). A lázát nem hallottam ki a beszédéből :). Vagy inkább :(((. NEM CSAK A BETEGEK EGY RÉSZE, HANEM SOK ORVOS IS FELELŐTLEN!
Mr. Sarah Kaufmann
2021. április 05. 17:48
Egyedül Orbán Viktor tudja legyőzni a vírust és a migráncsokat.
fintaj
2021. április 05. 10:47
Aki az evolúció és az Emberiség jövője szempontjából akarja vizsgálgatni a mostani, vagy az elkövetkezendő járványokat, az megnyugodhat, nincs itt semmi látnivaló, aki életképesebb, alkalmazkodóbb, az megmarad. Az esendő földi halandó, ha kedves az élete, védekezik, azzal amivel lehet. Az evolúciónak is vannak buktatói, ami egykor előnyt jelentett, most hátránnyá változott egyes embereknek, lásd: Leiden mutáció.
vajda.
2021. április 05. 10:09
„Vérlázító, hogy miután a kínai vakcinát sem a magyar hatóságok, sem az Európai Unió nem engedélyezte, Orbánék azt egy rendelettel akarják ráerőltetni a magyarokra! A kínai vakcinát be kell tiltani” Gyurcsány Ferenc kampánya a keleti oltóanyagok ellen. Penz András, a meghalt DK-s képviselő visszautasította a kínai vakcinát megfelelve pártjának a Sinopharm elleni felelőtlen hangulatkeltési akciójának. #gyilkosellenzék
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!