Egy évbe telt, de a kormány feltalálta az új ellenséget

2021. április 04. 10:04

A magyar állam a tömeges oltás megszervezésére alkalmatlannak bizonyult.

2021. április 04. 10:04
Kerner Zsolt
Kerner Zsolt
24.hu

„A Fidesz-kormányzás elmúlt tíz évéből kiderült, hogy akkor a leghatékonyabb, ha olyan ellenfelekkel és problémákkal kell megküzdenie, amelyeket ő maga talált ki. Így lehetett sikeres a harc a migráció, Soros György és az Európai Bizottság ellen – ezek egyike sem úgy volt probléma, ahogyan azt a Fidesz-kormány interpretálta. Az Európai Bizottság például alapvetően Magyarország partnere, a migrációnak pedig sosem volt célországa Magyarország. Soros valóban mást gondol a világról, mint Orbán Viktor, de alig költött pénzt Magyarországon, nem jelentett semmilyen fenyegetést a kormánynak, politikai teljesítménye a rendszerváltás óta jelentéktelen. Az Orbán-kormány trükkje az volt, hogy a létező jelenségeket felnagyította, ellenséget kreált belőlük, majd legyőzte őket egy olyan meccsben, amelynek a létezéséről a másik fél nemigen vett tudomást, mint a bizottság és Soros.

2020-ban viszont komoly problémával szembesült az Orbán-kormány: a koronavírussal, amely valóban gond, és amelyet nem ők találtak ki. A járvány elleni küzdelem jó kormányzást, okos gazdasági döntéseket, jól működő államot, hatékony egészségügyet és jó rendvédelmi infrastruktúrát kívánt. Ezek egyikét sem sikerült megteremteni. A járvány elleni küzdelem nagy részében a kormányzati döntések lassúak és gyengék voltak, a gazdasági intézkedések elégtelenek és fukarok, az állam működése többször csődöt mondott, miközben az egészségügyet és a rendvédelmet kizárólag azok az orvosok és rendőrök tartják működőképesen, akik a lelkület is kidolgozzák.

A magyar járványkezelés összeomlását jelzi, hogy miközben Magyarországon világviszonylatban a legtöbben halnak bele épp a vírusba lakosságarányosan, Orbán egy megnyugtatónak szánt tévés megjelenésben azt mondta, a vírust nem lehet lezárásokkal megállítani, legfeljebb lassítani.

Ez nem igaz. A vírust meg lehet állítani lezárásokkal, számos országnak sikerült Kínától Szingapúron át Ausztráliáig, ahol most maszk nélkül söröznek a kocsmákban a fiatalok. És nagyobb részt ez történt az Egyesült Királyságban is, ahol az oltási program eredményei is látszanak, de az esetszámok már jóval korábban meredeken csökkenni kezdtek: a lezárások bevezetése után. Tehát meg lehet állítani a vírust korlátozásokkal akkor, ha a járványügyi döntések jó időben, kellő átgondoltsággal születnek meg, és ha az állam végre tudja hajtani őket. Nálunk ezek egyike sem állt fenn. A fertőzöttek hatósági karanténja esetleges, nincs meg az infrastruktúra az ellenőrzéshez, a kontaktkutatás leállt. Mindenki tudja, hogy a reggelente közölt fertőzöttszámmal legfeljebb a tekintetben érdemes foglalkozni, hogy emelkedő vagy csökkenő tendenciát mutat-e. (...)

A magyar állam a tömeges oltás megszervezésére is alkalmatlannak bizonyult, az oltási program csak azért halad ilyen tempóban, mert a végsőkig feszítik az egyébként is leterhelt háziorvosi rendszert. (...)

Az emberek nagy része azt hallja majd a választásig, hogy a Fidesz az oltásokkal megmentette az országot a vírus további pusztításától, miközben az oltásellenes ellenzék akadályozni próbálta. Akkor is, ha ebből semmi nem igaz, és a rossz járványkezelés miatt magyarok tízezrei haltak meg. A politikai emlékezet rövid, a választásig hátralévő egy év pedig nagyon hosszú idő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Királyfi
2021. április 06. 08:48
Ez nem csak köcsög hanem buta is.
MZperXXL
2021. április 05. 19:37
"A magyar állam a tömeges oltás megszervezésére alkalmatlannak bizonyult." Ki ez a f@sz?
vajda.
2021. április 05. 10:19
„Vérlázító, hogy miután a kínai vakcinát sem a magyar hatóságok, sem az Európai Unió nem engedélyezte, Orbánék azt egy rendelettel akarják ráerőltetni a magyarokra! A kínai vakcinát be kell tiltani” Gyurcsány Ferenc kampánya a keleti oltóanyagok ellen. Penz András, a meghalt DK-s képviselő visszautasította a kínai vakcinát megfelelve pártjának a Sinopharm elleni felelőtlen hangulatkeltési akciójának. #gyilkosellenzék
Nagyhuba1
2021. április 05. 10:10
Az a fő gond, hogy az ilyen ellenséges (független,eltiport...stb) "újságíró" nem foglalkozik a tényekkel.Majd amikor az érdeke úgy kívánja azt fogja írni, hogy a kormány milyen komoly hibákat követett el mivel késlekedve,kevés orosz és kínai vakcinát szerzett be. Azzal miért nem foglalkozik, hogy a DK- propaganda miatt vajon hány gyászoló család van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!