Azzal vádolják a főváros vezetését és a Momentumot, hogy le akarja betonozni a várat

2021. március 17. 20:25

A Fidesz jelenlegi elképzelése, amely a Vár hatalmi központ jellegét állítaná vissza, szimbolikájában egyértelműen szembe megy a magyar demokratikus és köztársasági tradícióval.

2021. március 17. 20:25
Kerpel-Fronius Gábor
Facebook

„Heves vita bontakozott ki a hétvégén a Városliget megújítását részletező, az egyes múzeumok, kulturális központok elhelyézéséről szóló Facebook-posztom kapcsán. Pontosan viták provokálása, a városfejlesztés e központi kérdéseiről érdemi párbeszéd kialakítása volt a cél, ahogy a posztban is jeleztük. Némileg álságos és nevetséges ugyanakkor, hogy a fővárosi zöldfelületek védelmét sokadlagos kérdésnek tekintő kormánypárti politikusok háborodnak fel, és vádolják a főváros vezetését és a Momentumot azzal, hogy le akarja betonozni a várat. Ugyanők, akik évek óta bagatellizálják a klímaváltozási városi életmódra gyakorolt hatásait, és hagyják figyelmen kívül – többek között – a Városliget közparkként való megőrzése mellett felsorakoztatott érveinket is.

Csomay Zsófia építész általunk is használt látványterve egy komoly és mélyen megalapozott koncepció, a „magyar Akropolisz-modell” része. E modell egy élő, pezsgő kulturális negyed terve, amely a kortárs építészeti és konceptuális elemek beillesztésével őrizné meg, és értelmezné újra a történelmi emlékeket, építészeti sajátosságokat a budai várban. Ezáltal nem egy élettelen skanzen keletkezne, és nem csupán a turisták számára lenne vonzó városi helyszín a várnegyed, hanem minden budapesti szívesen töltené ott az idejét.

A kormányzat illetékesei évek óta állítják, hogy az egyetlen szakmailag, koncepciójában elfogadható megoldás például a Magyar Nemzeti Galéria Városligetbe költöztetése, hogy az ott tervezett múzeumi negyed – úgymond – nem lehet teljes a Galéria épülete nélkül. Ugyanígy állítják, hogy nincs alternatívája a Vár kormányzati negyedként való átpozicionálásának sem. Csomay Zsófia pályázatára épp azért hivatkoztunk, hogy jelezzük: minden ellenkező állítással szemben volt és van érdemi szakmai vita többek között ennek kapcsán is. Vannak versengő koncepciók, amelyek érdemesek a mélyebb megvitatásra.

Véleményünk szerint a Fidesz jelenlegi elképzelése, amely a Vár kormányzati negyed, hatalmi központ jellegét állítaná vissza a történelmi folytonosság helyreállításának igényére hivatkozva, több okból sem támogatható. Szimbolikájában egyértelműen szembe megy a magyar demokratikus és köztársasági tradícióval, amelyet értéknek tekintünk, és kiüresíti a vár kulturális és rekreációs funkcióit is. E funciók valóban az 1945 utáni időszaktól kötődtek ehhez a városnegyedhez, ám ez az újraértelmezés ettől függetlenül valódi értéknek, helyes és támogatható felfogásnak tekinthető, továbbvitelét, újragondolását sokkal korszerűbbnek, emberközpontúbbnak tekintjük, mint egy kormányzati negyed óriási összegeket felemésztő, esztétikájában életidegenül historizáló tervének megvalósítását.

Itt az idő, hogy végre őszintén beszéljünk arról, milyen felfogás alapján szeretnénk fejleszteni Budapestet!

Aki pedig szeretne jobban elmélyülni a magyar Akropolisz-modellben, és szívesen olvasna a minap posztolt, 2017-ben a Lechner Központ által kiemelt megvételre javasolt látványterv koncepció hátteréről részletesen, annak ajánlom az Építészfórum alábbi cikkét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 219 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fagyongy.fgy
2021. március 19. 07:15
1. Amik ott voltak, oda illettek. (...nem érdekelnek a "kifinomultan kényes ízlésből" fakadó választékos finntorgások. :-)), bunkó paraszt vagyok a lelkem legmélyén...) Következésképpen a Hauszmann-program a LEGJOBB megoldás: most, hogy végre van rá alkalom és egyetértés - végig kell vinni. 2. Ebben sem fogunk sose egyetérteni: nekem tetszik a Bán-féle "Lizsé"-projekt, az eredeti, teljes koncepció, meg ami funkciómozgatáskoban mögötte áll, az is! Az idők során ezekből a kérdésekből gyorsan hittételeket faragtak a "mérvadók", úgyhogy - egymás iránti kölcsönös tiszteletből - javaslom: EBBEN ne vitázzunk - annak tényleg semmi értelme nem lenne... 3. Ahogy a "Lizsé" sem egy EGYSZERŰ dolog, nagyon eltérő adottságú/jellegű szerkezetei elemekből áll össze egésszé, ugyanúgy a Budai Vár (Várnegyed) is csak úgy értelmezhető, különösen ha a városszerkezeti fejlődés/fejlesztés/tervezés szempontjai felől közelítünk, ha figyelembe vesszük összetettségét (legalább két nagy szerkezeti elemből: észak -"Polgárváros", dél - KIRÁLYI Palotanegyed). Többször javasoltam, hogy EZT a tényt vedd figyelembe az érvelésedben, de nem igazán láttam nyomát annak, hogy megfontoltad volna a javaslatomat. Azt természetesen látom, hogy milyen - nemes indulatból fakadó - hévvel véded a "Várat" az alávaló, de orrukat fennhordó bürokrácok hadától, feltételezem, hogy emiatt tűnhet neked szőrszálhasogatásnak egy ilyen felvetés, holott igazából ennél a kiindulópontnál kezdődhetne csak igazán bármiféle értelmes vita. 4. Részemről ENNYI volt ebben a témakörben: köszönöm az értelmes párbeszédet! Minden jót!
Csubszi
2021. március 18. 18:40
Esne a fejedre a kőkocka, tehetségtelen senki!
tothpal
2021. március 18. 17:54
De nagy marha vagy!!!... Nemcsak ÖKÖR!
Ninini
2021. március 18. 15:41
"Véleményünk szerint a Fidesz jelenlegi elképzelése, amely a Vár kormányzati negyed, hatalmi központ jellegét állítaná vissza a történelmi folytonosság helyreállításának igényére hivatkozva, több okból sem támogatható. Szimbolikájában egyértelműen szembe megy a magyar demokratikus és köztársasági tradícióval, amelyet értéknek tekintünk, és kiüresíti a vár kulturális és rekreációs funkcióit is. " Mi a tököm az a magyar demokratikus és köztársasági tradíció? Aki ezt a betonsilót képes lenne a várban megépíteni, az ne beszéljen kiüresítésről. Aki pedig ezt a tervet megvette, ha fideszes, ha nem, rongyosra kell rugdalni a seggét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!