Nőnap – büszkeség vagy balítélet?

2021. március 08. 09:31

Nőnapon egy férfi két hibát véthet: nem köszönti fel a számára fontos Nőt – vagy hogy felköszönti.

2021. március 08. 09:31
Kozma-Vízkeleti Dániel
Corvinák

„A Nők egy része kedves gesztusnak, afféle büszke világnapnak tekinti a Nemzetközi Nőnapot, ahol a férfiak kifejezik tiszteletüket, rajongásukat, hálájukat a Nők kapcsolathoz, családhoz, közösséghez, társadalomhoz való hozzájárulása nyomán. Más része álságosként, a nem-egyenrangúnak megélt nemi szereposztás fenntartásaként tekint rá, és elutasítja, hogy évente egy szál (csokor?) virággal ellensúlyozni lehessen az üvegplafont, a bekorlátozottságot, az oly gyakori kapcsolati erőszakot. Ismét egy másik rész a Nemzetközi Nőnap szocializmusból eredő gyökerei, vagyis egy önkényuralmi rendszerhez való kapcsolódása miatt ódzkodik tőle – ám ez túlmutat cikkünk keretein.

Az ellentmondásos megítélés jelzés. Mutatja, hogy a nemi szerepek újragondolása előrehaladt, ám még korántsem jött létre egy új konszenzus. Átmeneti időszakot élünk a nemi, kapcsolati és családi szerepek tekintetében.

A korábbi, korlátokat jelentő hiedelmeket, elvárásokat, mintákat részben lebontottuk. A létrejött sokszínűség egyfelől felszabadító, másfelől zavarba ejtő. A párhuzamosan egymás mellett élő, eltérő nemi, párkapcsolati és családi szerepek jelentette sokféle támpont esetenként bármiféle támpont hiányának látszik.

Az új egyensúly, a magánéletünk alapját jelentő kérdésben kialakuló új közmegegyezés még nem jött létre. A sokféle lehetőség, ahogyan magunkat Nőnek – és férfinak – megélhetjük, ahogy kapcsolatban és családban élhetünk, egyszerre jelent lehetőséget és felelősséget. Lehetőséget arra, hogy minél többen megtalálhassák önazonosságuknak, kötődési stílusuknak, értékeiknek megfelelő nemi, kapcsolati és családi szerepet. Ugyanakkor felelősséget, hiszen ez a folyamat egyéni döntések meghozatalát, önreflektív, önismereti munkát, átgondolást, közösségi értékek mérlegelését, ahhoz való alkalmazkodást igényel. Magunknak szükséges összeraknunk, hogyan leszünk önazonos Nő illetve férfi. A felelősséggel pedig sokan nem szeretünk élni, és inkább elfogadunk egy készen kapott modellt.

A közösségek és a kultúra lehetősége és felelőssége ennek támogatásában, hogy értékeket válasszon és közvetítsen, kijelölje határait és meghatározza, mely szerepekre tekint kívánatosként.

Minden kultúra és közösség ismer előnyben részesített női és férfi mintákat, párkapcsolati formákat és családmodelleket. Ezek újragondolásának idején kiemelt jelentősége van a családi, lakóhelyi, szakmai és értékhez kapcsolt, nemzeti közösségek körében folytatott, minél gyakoribb és minél szélesebb körű párbeszédnek. A beszélgetés, a történetek, minták, küldetések, elképzelések, személyes példa átadása adhat támpontot a felnövekvő generációknak a megalapozott, tudatos kereséshez, döntéshez és választáshoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kompenzátor
2021. március 08. 12:45
"az üvegplafont, a bekorlátozottságot, az oly gyakori kapcsolati erőszakot" Csak a nagyon agymosottak hiszik, hogy a feminista propagandából bármi is igaz lenne, akár az itt felsorolt három ostobaság. A kapcsolati erőszak pl. a leszbikus pároknál a leggyakoribb és a meleg férfiaknál a legritkább - innen lehet továbbgondolkodni. A feminizmusnak nincs egyetlen igaz állítása sem, kizárólag féligazságokban, ferdítésekben és agymosásban utaznak.
Feindkontakt
2021. március 08. 12:26
Nőnek születni nem érdem, hanem véletlenen alapuló biológiai tény, tehát nem kell köszönteni, megoldódott a probléma :D
mediator01
2021. március 08. 11:44
Évtizedekkel ezelőtt, a szocializmusban, a nőnap (sőt: "Nemzetközi Nőnap"!) egy erőltetett, komcsik által preferált álünnep volt. Volt is valamilyen ideológiai magyarázat hozzá (szövőgyári munkásnők 1875-ös new yorki sztrájkja + Clara Zetkin aktivista stb.). Így is volt aki élvezte, és persze volt aki utálta. Ilyenkor hatalmas zsizsegés indult a gyárakban, üzemekben, irodákban, és estére már a fél ország minimum spicces volt. Mostanában - úgy tűnik - ez az "ünnep" már inkább a nők iránti udvariassági gesztussá finomodott. (Vagy netán újabban egy genderellenes szexista ünnepet tisztelhetünk benne? Egy burkolt tiltakozást a nyomuló liberálfasiszta genderlobbi ellen?) Tempus fugit...
olajfa1
2021. március 08. 10:49
Csak kérdezem, hogy a "tarnzfesztitákat" is fel kell ilyenkor köszönteni? Nem akarok lemaradni! Akkor most mondjuk Alföldi Robinak is küldenem kell egy csokrot hogy "ROBI! BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁNOK!"... ????????? vagy hogy van ez a komcsilibsi hivatalos és hiteles "protokplban??????????? Világosítsatok már fel! Nekik a gólya hozza?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!