Közösen kell dolgozni nőknek és férfiaknak

2021. március 10. 09:42

Vegyes érzelmeim vannak, amikor a feminista szót használjuk. Interjú.

2021. március 10. 09:42
Polgár Judit
Euronews

„Négy éve csatlakozott az ENSZ esélyegyenlőségi programjához, a szervezet női esélyegyenlőségi nagykövete lett. Ön szerint milyen a józan megközelítése a női egyenjogúságnak, hogy szeretné, hogy viszonyuljanak Önhöz? Feministának tartja magát?

Vegyes érzelmeim vannak, amikor a feminista szót használjuk, mert nagyon sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy »akkor nekünk jár az uralom és majd mi megmutatjuk..« Én nagyon abban hiszek, hogy együtt kell dolgozni, közösen kell dolgozni nőknek és férfiaknak. Illetve el kell ismerni egy nőt egy lányt ugyanúgy a munkahelyén, vagy ahol épp tevékenykedik. Az előítéletek jelentik a legnagyobb problémát. Én úgy gondolom, hogy a férfiaknak nagyon sokat kell tenni azért, hogy ez megváltozhasson és jobb irányba menjen, de a nőknek ugyanannyit. Nagyon sok olyan szituáció van, ahol egy anyuka vagy egy nagymama legalább ugyanannyira megerősíti ezeket a korábban berögződött dolgokat.

Egy friss történet, a férjem anyukájához mentünk a lányommal. Mondta a nagymama – borzongott, annyira örült, annyira nagy szeretettel mondta a lányomnak –, hogy: »Hát te milyen szép vagy, és milyen ügyes vagy – mert táncol – és milyen kedves vagy, és még ennek tetejébe még jól is tanulsz.« És akkor ott álltam mellette, és mondtam, hogy »hát igen, talán ez az egyik nehézsége a lányoknak. Én ugyanígy gondolkozom, csak fordított sorrendben: milyen jó, hogy okos vagy, de jó, hogy kedves vagy, és ügyes vagy, és hogyha még szép vagy, az mindennek a teteje, az tök jó, de az egy harmadrangú dolog.« És én azt hiszem, hogy ez és ehhez hasonló dolgok sokszor megjelennek a lányok életében és fejlődésében.

Számomra az nagyon fontos, hogyha egy hétéves kislány vagy egy kisfiú ugyanolyan tehetséget mutat a sakktáblán, ugyanolyan lelkes, akkor az edző ugyanúgy dicsérje meg. Ne az legyen, hogy a fiúnak azt mondja, hogy »Te a Magnus Carlsent, a világbajnokot is megverheted«, míg a lánynak azt fogja mondani, hogy »Te női világbajnok is lehetsz«. Mert gyakorlatilag a sakkban akkora különbség van, mintha a fiúnak azt mondanánk, hogy »Te Nobel-díjas is lehetsz«, míg a lánynak azt mondjuk, hogy »neked egyetemi diplomád is lesz«.

Változott a nőkhöz való viszonyulás az utóbbi években?

Vannak területek, ahol nagyon sokat változott, és vannak helyek, ahol nem. A sakkban sok minden változott, de még mindig megvan az, hogy azért a nőket lenézik, nem várják el tőlük, hogy a világ Top 10 játékosaival versenyezzenek, sőt még a Top 50-nel se nagyon.

Én Top 10-ben voltam éveken keresztül és a legjobbakkal versenyeztem. Most a legmagasabb élő pontszámú hölgy 85. Az azt követő, aki jelenleg a világbajnok, ő meg 400. a világon. Fejlődünk, de nem elég gyorsan. Remélem, hogy a következő 5-10 évben lesznek olyan lányok, akik kellőképpen komolyan veszik a sakkot, mint a fiú tehetségek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. március 10. 17:33
P.s.: Ja! És nem mellékesen P.Judit SZÉP ÉS VONZÓ NŐ...IS!
syphax
2021. március 10. 17:32
Polgár Judit okos hölgy. Nem véletlenűl! Zseniális sakkozó, akivel még a legerősebb férfijátékosok --Karpov, Kaszparov--egyikének másikának is nehézségei támadtak.
fogas paduc
2021. március 10. 15:16
A lányok - nők szorgalmasabbak az iskolában. Ez abból fakad, hogy nehezebben tudják elviselni, ha frusztrálják őket, ezért tanulnak, hogy a frusztrálódás lehetőségét csökkentsék. Aztán jön egy olyan kérdés, vagy probléma, ami nincs benne a tankönyvben.......
fogas paduc
2021. március 10. 15:12
meg kell szüntetni a nő--férfi sakkot. Csak sakk legyen....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!