Így hazudik a magát függetlennek és objektívnek nevező média

2021. március 24. 11:41

Az Index ferdítését az országos tiszti főorvosról a Kormányzati Tájékoztatási Központ tette helyre.

2021. március 24. 11:41
Kontra
Kontra

„Így ferdített és hergelt a koronavírus-járvány alatt az Index és a Telex.

A Kontra új sorozatában összeszedtük az ellenzéki médiumok legcifrább hazugságait a közelmúltból. Szép kis lista jött össze.    Első részünkben megnéztük, hogy a balliberális Index és a Telex milyen Fake News áradattal kábította a közvéleményt. Tetteik súlyosságát az egy éve zajló koronavírus-járvány még inkább növeli.

Azt hazudták, hogy egy budapesti kávézónak 105 napot kellett várnia a megígért bértámogatásra (2021. február)

Az M1 alapján a hirado.hu írta meg, hogy az Index úgy számolt be a fenti hírről, hogy egyáltalán nem ellenőrizte le annak hitelességét. Egy Facebook-bejegyzésből született a kiváló írás. Semmi mást nem tudhatott meg belőle az olvasó, csak azt, hogy a közösségi médiában siránkozó, és hangulatot keltő budapesti belvárosi kávézó mit kíván közölni a követőivel.

A kávézó egyébként arra panaszkodott, hogy a novembertől beígért bértámogatásból most februárban alkalmazottanként mindössze tízezer forintot kaptak havi lebontásban.

Az Origó aztán megtette az Index helyett azt, hogy utánakérdezett a részleteknek az illetékes Kormányhivataltól.

Ebből pedig kiderült: az érintett kávézó november helyett csak február 5-én adta be a bértámogatás iránti kérelmét a kávézó által csatolt dokumentumok alapján 12 munkavállaló után 2.118.000 forint járt a helynek. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a munkavállalók kevés órában, kevés bérre vannak bejelentve, hiszen a bértámogatás minden vendéglátó helynek aszerint jár, hogy mekkora fizetést ad az alkalmazottainak.

Az Index írásából ezek nem derültek ki. Az álhírt azonban – ahogy ez lenni szokott – forráskritika nélkül vette át szinte a teljes balliberális média, és több baloldali párt is.

A járvány közepén Müller Cecília lejáratásán dolgoztak (2020. november)

Míg korábban az Index a veszélyhelyzettel kapcsolatban állított valótlanságot, tavaly novemberben Müller Cecília országos tiszti főorvost is megpróbálták lejáratni. Az internetes portál a Hírklikkre hivatkozva ugyanis azt írta, hogy

»bár tisztsége betöltéséhez nincs szüksége rá, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján szereplő adatlap szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos nem rendelkezik praxisengedéllyel és működési nyilvántartással«. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben aztán közölte a tényeket, amiből kiderült, hogy az Index szerkesztősége ferdített és csúsztatott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2021. március 24. 13:43
Milyen érdekes, be vannak jelentve 4 órával 70 ezerért, aztán csodálkoznak, hogy nem havi 400 támogatást jár rá.
kunfia
2021. március 24. 13:13
"Az Origó aztán megtette az Index helyett azt, hogy utánakérdezett a részleteknek az illetékes Kormányhivataltól. Ebből pedig kiderült: az érintett kávézó november helyett csak február 5-én adta be a bértámogatás iránti kérelmét a kávézó által csatolt dokumentumok alapján 12 munkavállaló után 2.118.000 forint járt a helynek" Csakhogy értsem,a kormányhivatal kiadta az Origónak kávéház szenzitív adatait,ami aztán meg is írta? Minden idők legkorruptabb,legalkalmatlanabb kormánya vezeti ezt az országot.
ezavéleményem
2021. március 24. 13:02
Fegyőr remélem jegyzi ezeket a propagandistákat, akik szándékosan hazudnak, ferdítenek, csúsztatnak! Rohadjanak meg!
kunfia
2021. március 24. 13:02
Az Index Orbán lapja. És hazudik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!