Ha nincs híd, nincs haza

2021. március 14. 16:27

Bár a közös megemlékezések az idén elmaradnak, a nagy napot most is megünnepeljük a szívünkben.

2021. március 14. 16:27
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Jó és rossz időkben, demokráciában és diktatúrában mindig ugyanazt az üzenetet hordozta március tizenötödike: rabok tovább nem leszünk! Akkor, negyvennyolc idusán egyetlen nap alatt óriássá nőtt a nemzet. 1848 büszkeségünk, kapaszkodónk, amiből soha nem engedünk! Örökre érvényes a Nemzeti dal refrénje.

Ki ne ismerné a lázas Pest-Buda forradalmi napirendjét negyven­nyolc március idusán? Pilvax, Nemzeti dal, Tizenkét pont, Landerer–Heckenast Nyomda, Nemzeti Múzeum, Petőfi, Jókai, Táncsics – legendává lett helyszínek, hősök. Mikszáth Kálmánnál érzékletesebben még senki sem írta le a Landerer-nyomda előtti képet, a cenzúra halálát. »Irinyi azon nedvesen kikapta a gép hengerei közül az első példányt s rohant vele a néphez, ki az utcára. Egyik kezében óráját tartván, másikban a nyomtatványt lobogtatva messze dörgő hangon kiáltá: – Március tizenötödike délelőtt féltizenkettő nagy időszak a magyarok történetében. Íme, itt van a sajtószabadság első példánya, a nép hatalmának első műve. […] De már ez előtt a szentség előtt, e kis darabka sustorgó papír előtt még a kalapokat is levette a közönség s fedetlen fejjel állt ott az esőben, mintha imádkoznék.«

A nagy nap estéjén, „a közönség kívánatára meghirdettetett” Bánk bán előadásának végén az addigra már megzenésített (!) Nemzeti dal refrénjét a közönség felállva, mennydörögve szavalta: »Esküszünk, / Esküszünk, hogy rabok tovább / Nem leszünk!«

»Tizenkét pont – Mit kíván a magyar nemzet.« Alatta: »Legyen béke, szabadság és egyetértés«. Ez volt a forradalom tartóoszlopa. Vágyott akarat, hogy a hétköznapok fölött legyen egy közös, nemzeti cél, mely összetart mindnyájunkat. Szabó Dezsővel szólva: »Minden magyar felelős minden magyarért!« (Csöppet mi is belekerültünk a történelembe: lapunk főcímét – Magyar Nemzet – máig büszkén ugyanabból a betűtípusból nyomtatjuk, mint a legendás Tizenkét pontot.)

Megírni, elszavalni a Nemzeti dalt, megszerkeszteni, kinyomtatni a Tizenkét pontot »csupán« a dolgok eleje volt. Megzabolázni, alkalmas utat szabni a begyújtott vágyaknak, az lett az igazi kihívás. Hiszen csak így szavalható hitelesen a költemény a Nemzeti ­Múzeum lépcsőjén: »Rabok tovább nem leszünk!«

Petőfi továbbment. Féltve a forradalom parazsát, írja is majd – írja? kiáltja! – förgeteges szenvedéllyel: »Kaszálhatd a fűt világ­-végeig, / Holnap kinő az, ha ma lenyesik. / Tördelheted le a fa lombjait, / Idő jártával ujra kivirít«.

Vajh mit szólna most, ha végignézne az elszaladt „gyomlálatlan« emberöltőkön? Hogy sorsfordulóink rendre megtorpantak már a szelíd nyesésnél. Mert túl gyorsan felejtünk, és túl korán megbocsátunk. Ha nem túlerő győz le, kaméleonok csalnak lépre, magunk hívjuk vissza megnyomorítóinkat. Ki érti ezt?

Bár a közös megemlékezések az idén elmaradnak, a nagy napot, mint 173 esztendeje minden évben, most is megünnepeljük a szívünkben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 15. 04:27
"1848 büszkeségünk, kapaszkodónk, amiből soha nem engedünk! " Ehhez a sohához képest már jó gyorsan engedtek a '48-ból a '67-es habsburgokkal kiegyezők. Aztán engedtek a szovjetekkel kiegyezők is. Aztán pedig az európai unióval kiegyezők is. Nem úgy tűnik, hogy 1848. céljai egyhamar megvalósulnának, inkább valószínűbb jelenleg a soha, mint a valamikor.
Akitlosz
2021. március 15. 04:23
"mindig ugyanazt az üzenetet hordozta március tizenötödike: rabok tovább nem leszünk!" Jó, de mikortól? Még hányat kell addig aludni?
Takita
2021. március 14. 23:55
Túl pesszimista ez az írás. "Mert túl gyorsan felejtünk, és túl korán megbocsátunk. Ha nem túlerő győz le, kaméleonok csalnak lépre, magunk hívjuk vissza megnyomorítóinkat. Ki érti ezt?" Inkább így igaz: Bár többször leverettünk, s visszatértek korábbi elnyomóink, magyar nép végül mindig győzött, és megvalósította a márciusi ifjak eszményét: a szabad és független Magyarországot.
Mich
2021. március 14. 18:18
Majd lesz ünneplés jövőre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!