Évtizedünk világtrendjei

2021. március 01. 16:48

Miért is ne tapogatnánk ki évtizedünk világtrendjeit, azokat a hullámokat, amelyekre ráülnek a sikeresek, de elsodorják azokat, akik ellenállnak nekik?

2021. március 01. 16:48
Matolcsy György
Növekedés.hu

„Minden egyéni és közösségi, így nemzeti siker végül egy igen egyszerű képleten alapul. Vizsgálni kell a külső és a belső környezetet, közben megérteni az időbeli környezetet: a múltat és a jövő felé mutató nyilakat egyaránt.

Magyarország külső környezete a Kárpát-medence, a régió, Európa és a nagyvilág. A belső környezet a magyarok értékrendje, a kultúra és a gazdaság teljesítménye, a közösségek és az állam működése. A múltbeli környezet a magyar történelem, különösen a Trianon utáni 100 év, kiemelten az 1990 utáni 30 év, a 2010 utáni 10 év és bizony a 2020-as közelmúlt.

Az évtized megnyeréséhez szükséges egy vagy több hazai, világelső rés-technológia kifejlesztése. Erre nekünk a digitális egészségipar és a vele összekapcsolható területeken látszik a legnagyobb esélyünk. Megszületése a nagy egyetemek innovációs-tudományos parkjaiban várható.

A 2020-as évtizedben gyorsulhat az eurázsiai gazdasági integráció, ez is a jövő egyik meghatározó mélyáramlata.

Az nyer, aki megakadályozza a középosztály szétesését, sőt bővíti azt. Az veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi. Magyarország jó esélyekkel rendelkezik a középosztály kiszélesítésére. A demográfiai program mellett egy sor mással is erősíteni lehet (otthonteremtés, világszínvonalú hazai felsőoktatás, innovációs ugrás a gazdaságban, fejlett egészségügy) a felfelé vivő lifteket”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2021. március 01. 20:01
Én ugyan elismerem Matolcsy teljesítményét, de ez a kéthetenkénti világmagyarázat, új és mégújjabb csuda-fókuszokkal, már sok lesz.....
Coccothraustes
2021. március 01. 18:44
Matolcsy egy zseni.
tacsi90
2021. március 01. 18:22
"Erre nekünk a digitális egészségipar és a vele összekapcsolható területeken látszik a legnagyobb esélyünk." látom szemeim előtt, ahogy lölö rohan a szabadalmi hivatalba valami világhódító találmánnyal...rossz kezekbe adtátok a pénzt gyurikám...csupa seggbuta mameluknak, akik semmivel se fogják ezt az országot előbbre vinni! A kicsatornázott pénzekből nem magyar versenyképes vállalatokat hoznak létre, hanem a közbeszerzések lefölözőit... A profitot pedig elzabálják, el üdülik...elszórják! Ebből nem lesz nemzeti felemelkedés! És valószínű, hogy ilyen történelmi esélyt az elkövetkezőkben egy politikai oldal sem fog kapni, mint amit ti kaptatok az elmúlt 10 évben! (politikai stabilitás, külső eu-s források)
Pierre
2021. március 01. 18:20
"Tíz éve mutatta be Matolcsy György a Széll Kálmán-tervet. A kormány akkor hirdette meg az összefogást az államadósság ellen, a közmunkaprogramot, de a rezsi befagyasztását is. A cél nagyra törő volt: az évtized közepére az EU éllovasa lesz Magyarország. Megnéztük, mi jött össze ebből." https://hvg.hu/gazdasag/20210301_szell_kalman_terv_matolcsy_10ev Reszletes elemzes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!