Egy keresztény hit van – Válasz Monostori Tibor írására

2021. március 06. 17:35

Krisztust követő egyház a házasságot nem fogja újradefiniálni, mert Krisztus menyasszonya, és a házasság Krisztus és az egyház szent misztériuma.

2021. március 06. 17:35
Szabados Ádám
Divinity

„Nem a bűnök hierarchiájáról szól a valódi vita, ahogy MT állítja, hanem arról, hogy mi bűn és mi nem az. Ha a kereszténységen belül zászlót bontana egy mozgalom, amely azt hirdetné, hogy a lopás nem bűn, sőt, erény, és azzal toldaná meg ezt, hogy el volt tévelyedve az a kereszténység, amely korábbi korokban a lopást bűnnek nevezte, a lopás körül zajlanának ma heves viták. Ha egy keresztény felekezet a férfiakat a házasságtörésre szabadítaná fel, vagy arra, hogy örömlányokkal csillapítsák elfojtott szexuális étvágyukat, ez lenne ma a viták kereszttüzében. De ma a homoszexualitás kérdésében történt etikai paradigmaváltás, ezért mindazok, akik az apostoli hit mellett akarnak maradni, az egyszer s mindenkorra a szentekre bízott hit mellett, azok kénytelenek a homoszexualitásról beszélni, és arról, hogy az miért bűn. Mert az apostoli tanítás ezzel kapcsolatban világos és egyértelmű.

Amennyiben az egyház Krisztust követi, irgalommal fog viszonyulni azokhoz, akik ebben a bűnben betegedtek meg. Ugyanúgy, ahogy irgalommal viszonyul azokhoz, akik a hazugság, a lopás, a paráznaság, a harag, a rágalmazás, a keserűség, az erőszakosság, a részegesség vagy a drogfüggőség bűnében betegedtek meg. De a Krisztust követő egyház nem fogja egyikről sem azt állítani, hogy az jó, nemes és tiszta, és nem fogja ezt állítani az azonos neműek kapcsolatáról sem. Ezért miközben az egyház Isten védelmébe hívja őket, világosan és egyértelműen fog arról is beszélni, hogy melyek az Isten parancsolatai. A szexuális etikáról szóló tanítással tele van az Újszövetség, meghatározó témája az apostoli igehirdetésnek. (Vö. Középpontban a szexuális tisztaság?) A Krisztust követő egyház a házasságot sem fogja újradefiniálni, mert Krisztus menyasszonya, és a házasság Krisztus és az egyház szent misztériuma. Krisztus és az őt szerető egyháza soha nem fog örülni a hamisságnak, de mindig kész lesz örvendezni az angyalokkal egy bűnös megtérésekor.

Progresszív és konzervatív kereszténység?

Mindezek fényében helytelennek és félrevezetőnek tartom a kereszténység szétválasztását konzervatívokra és progresszívekre, ahogy MT teszi, mintha ez a kereszténység két szárnya lenne, amelyeknek most csak az egyike nyújt oltalmat az emberek egy csoportjának. A valóságban csak egy szent, egyetemes, apostoli hit van, amely minden embert megtérésre hív, amely minden embernek bűnbocsánatot és örök életet kínál, és amelynek alapjai kétezer évesek. Aki erre az alapra épít, annak a munkája megmarad, ha az nem fa, széna és pozdorja, de ha az építménye megég is, ő maga megmenekül, mintegy tűz által (1Kor 3,11-15). Aki viszont más alapra épít, vagy az alap megváltoztatására törekszik, annak nem csak a munkája ég meg, de ő maga sem menekül meg. Ezért nincs kétfajta kereszténység. Nincs olyan kereszténység, amelyik az apostolok tanítását tekinti mércének, és olyan kereszténység, amelyik számára a világ haladása a mérce. Ezek közül csak az egyik valódi kereszténység. Beszélgetni természetesen lehet ezekről a kérdésekről, és ha ezt tesszük, mindenképpen tiszteljük egymásban Isten képmását, de az egyház alaprajza kétezer évvel ezelőtt már elkészült, arról nincs mit vitázni a falakon belül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. március 08. 16:58
P.s.: Szabados Ádám érvelésrendszere és metodikája--itt is meg másütt is--RITKÁN ÉS ÜDITŐEN MAGASNIVÓJÚ, és manapság szinte egyedülálló és páratlan TARTALMASSÁGÚ ÉS TÖMÖR! MEGÁLLAPITÁSAIN, PREMISSZÁIN ÉS KÖVETKEZTETÉSEIN ÉP ÉSSZEL VITATKOZNI NEM LEHET, DE NEM IS KELL. Más kérdés, hogy nyilván vannak és lesznek is akik mégiscsak vitatkozni próbálnak Vele..de nem érdemes, MERT NAGYON IGAZAKAT MOND. A 2X2 SZILÁRDSÁGI SZINTJÉN.
syphax
2021. március 08. 16:43
"..A valóságban csak egy szent, egyetemes, apostoli hit van, amely minden embert megtérésre hív, amely minden embernek bűnbocsánatot és örök életet kínál, és amelynek alapjai kétezer évesek. " EZ SZILÁRDAN ÉS MEGVÁLTOZTATHATATLANÚL IGAZ!!! EZÉRT NINCS KÉTFÉLE--VAGY TÖBBFÉLE--KERESZTÉNYSÉG, ÉS PERSZE NINCS TÖBBFÉLE KERESZTÉNY EGYHÁZ SEM. Mind ennek NEM MOND ellent sem az 1054-es ú.n. '"keleti egyházszakadás" sem, de a későbbi luther-i és kálvini protestantizmus föllépte-kialakulása SEM! HISZEN MIND AZ ORTODOXIA MIND A PROTESTANTIZMUSOK SZIGORÚAN A BIBLIÁRA, AZAZ A SZENT(!) IRÁSRA--AZ IGÉRE-- ALAPOZÓDNAK, MELYNEK SZAVAI SZILÁRDAN ÉS FÉLREMAGYARÁZHATATLANÚL-MEGFELLEBEZHETETLENŰL IGAZAK. Még akkor is ha valakik vitatkoznak itt ott e szavak értelmezésmódján--de az IGE lényegén tkp. nem vitatkozik senki. Ennélfogva bizvást megállapitható: Szabados Ádám fenti érvelése és útmutatása KRISTÁLYTISZTÁN(!) ÉS MEGFELLEBEZHETETLENŰL IGAZ! Aki ezeket a szavakat (azok tartalmát) kétségbevonja vagy csűrve-csavarva félremagyarázza, alighanem--és igen nagy valószínűséggel-- TÉVÚTON JÁR!!!
MayorAnna
2021. március 07. 11:34
Üdítő volt már a kereszténységről önmagában, önálló vallásként olvasni, a fából vaskarika: zsidó/keresztény erőltetett párosítás nélkül.
koronaszepe
2021. március 07. 11:25
Aki szerint egy ilyen dolgon nincs mit vitázni, aki nem kételkedik soha, az fanatikus, szélsőséges, szektás gondolkodású.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!