Az Európai Néppárt lépett ki a kereszténydemokráciából

2021. március 04. 15:39

Weberék a frakció alapszabályának mostani átalakításával a demokráciának is hátat fordítottak.

2021. március 04. 15:39
Surján László
Magyar Nemzet

„Az Európai Néppárt kilép a Fideszből. Nem tévedés, bár nyilván két hiba is van ebben a mondatban: jelenleg az EPP parlamenti frakciójáról van szó, és nem a pártról, és persze a Fidesz tud kilépni az EPP-ből, nem fordítva. Mégis jó ez a megfogalmazás, mert megelőzte egy másik kilépés. Az, hogy az Európai Néppárt már jó ideje kilépett a kereszténydemokráciából, azaz szakított vele.

Az Európai Néppárt és a frakciója folyamatosan távolodik a kereszténydemokrata eszméktől, gazdaságpolitikájában a szabad piac és a szabad verseny híve, a szociális jelző úgy fityeg rajta, mint tehénen a gatya. Családpolitikája nincs. A frakció tagjai között ugyan vannak kereszténydemokrata gondolkodású emberek, de a frakcióvezetés évek óta kitér az elvi tisztázó viták elől, és a világnézetileg kényes kérdéseknél lelkiismereti szavazást engedélyez. Ezért a frakció már régen elveszítette az arculatát: tagjai egyéni döntésük alapján szavaznak ilyenkor, ahelyett, hogy erőteljes üzenetet küldenének a választók felé.

2015-ben, az európai migrációs válság idején Manfred Weber, az EPP képviselői csoportjának elnöke az Európai Parlamentben kritizálta Szlovákiát, mert a menekülők fogadásakor előnyben akarta részesíteni a közel-keleti keresztényeket. Még a minimális szolidaritást sem vállalta, nehogy »megkülönböztetéssel« vádolják a liberális sajtóban. De miért ne lehetne előnyben részesíteni azokat, akiket vallásuk miatt üldöznek, azokkal szemben, akik jobb életre vágynak?

Felelni kell ezek után arra, hogy a KDNP miért marad bent ebben a frakcióban. Jelenleg nem lehet tudni, hogy mi lesz az utózöngéje a Fidesz határozott lépésének. Megindul-e egy erjedés és az elvi alapokhoz való visszatérés, vagy folytatódik a frakció porladása? Érdemes tehát várni, sőt egy pozitív fordulatot, ha lesz rá szándék, segíteni. Ezt sugallja az örök optimizmus. Erre még mindig a legtöbb alap – bár szorgos kezek bontogatják már – az EPP-ben van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csallokoz
2021. március 05. 08:44
Jó a megfogalmazás: az EPP lépett ki a kereszténydemokráciából és lényegében két ember Tusk és Weber vitte ki őket. 2015 óta erjed a párt, anélkül, hogy bármi értelme lenne. Ami a KDNP bennmaradását illeti, az megmagyarázhatatlan. A közös listán bejutott 1 KDNP-s képviselő milyen alapon függetleníti magát a Fidesztől?
Csubszi
2021. március 05. 07:38
Látom, jól elvannak itt a lüke ballibsik! Egészségükre! Attól még nem lesz igazatok, hogy itt ugattok, le vagytok sajnálva hasznos idiótái Fletónak és moslék társainak. MAjd kapnátok a nagy semmit tőle újra... Na pá, nem olvasom a balfasz riposztjaitokat, ne erőlködjetek!
realista
2021. március 04. 20:44
A Fidesz azért lépett ki, mert a kommunikációjával ellentétben sem nem keresztény, sem nem demokrata. A KDNP fantompártot is csak azért tartja, hogy legyen némi alapja a kereszténységre hivatkozni, bár ők sem éppen a kereszténység reklámarcai.
rókabácsi
2021. március 04. 18:00
de a fő keresztények meg ott maradtak! jó mi!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!