A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A középiskolások szégyellik, így inkább elhallgatják saját értékválasztásukat

2021. március 30. 17:55

A fiatalok számára a család mint hagyományos polgári érték személyesen is fontos.

2021. március 30. 17:55
Bartal Tamás
Vendégszerző

„Tavaly gimnazista lányommal beszélgettünk kortársai közéleti érdeklődéséről, és a vita hevében nagylányom kijelentette, hogy a középiskolások között nagyon kevesen vállalják fel a meggyőződésüket, s ha valaki mégis megteszi, az inkább liberális világnézetről tesz tanúságot. Amikor ennek okait tudakoltam, csak megvonta a vállát. Ez adta az ötletet, hogy profi közvéleménykutató céggel mérjük fel a fiatalok értékválasztásait.

A kutatást az SDG. (Soli Deo Gloria) Alapítvány és a Reaktor Alapítvány közösen rendelte meg. A felmérés egyediségét az alanyok korcsoportja adta: Magyarországon még senki nem vállalkozott arra, hogy 15 éves kortól vizsgálja a fiatalok véleményét, közéleti nézeteit. A 15-17 éves korosztály tekintetében az adatfelvételt kibővített mintával végeztük el, az adatok pontossága érdekében. A felső korhatár 29 év volt. A kutatás során a megkérdezetteket arra kértük, osztályozzák a különböző értékeket 1-től 5-ig, ahogy az iskolában szokás, attól függően, hogy azt személy szerint mennyire tartják fontosnak. A család mint érték ebben a kategóriában a harmadik helyre futott be 4,6-os átlaggal, szorosan az olyan általános értékek után, mint az igazságosság (4,7) és a szabadság (4,7). A globalizáció (3,7) és az Európai Unió (3,4) a kevésbé fontos értékek közé szorultak. Amikor azonban azt a kérdést tettük fel, hogy ugyanazok a fogalmak mennyire fontos témák a fiatalok körében, a sorrend felborult: a család csak 3,6-os „osztályzatot” kapott és az ötödik helyre zuhant vissza, míg a globalizáció és az Európai Unió javítani tudott az abszolút sorrendben, és a család mögé zárkóztak fel. Még látványosabb volt a kontraszt, amikor az értékek trendiségére kérdeztünk rá: a család lett a személyesen legdivatosabb érték 85%-os említéssel, de a kortársak közötti trendiségre vonatkozó kérdés esetén népszerűsége közel 20%-ot zuhant, és elvesztette az első helyét. A globalizáció és az Európai Unió ellenkező utat járt be: alacsony személyes trendiség mellett a fiatalok körében feltételezett népszerűségük duplázódott.

Mire mutatnak rá a fenti adatok? A fiatalok számára a család mint hagyományos polgári érték személyesen is fontos, sőt kiemelkedően trendi, de amikor társaikra gondolnak, úgy érzik, a többiek nem tartják azt fontosnak, sőt a liberális kozmopolita világnézethez közelálló globalizációt és Európai Uniót népszerűbbnek tartják, mint amilyenek valójában. Úgy tűnik, igaza van a lányomnak: a középiskolások szégyellik, így inkább elhallgatják saját értékválasztásukat. Pedig ha tudnák, hogy a nekik fontos hagyományos polgári értékek a valóságban sokkal elfogadottabbak és trendibbek, mint azt ők feltételezik, akkor könnyebben nyílnának meg és vállalnák fel értékrendjüket. Éppen ezért a kutatás eredményére nem problémaként, hanem lehetőségként tekintek. Most, hogy tudományosan igazoltuk a középiskolások körében is jelenlévő véleményelhallgatás jelenségét, azon kell dolgoznunk, hogy tudatosítsuk a fiatalokban a véleményük felvállalásának fontosságát.

Bartal Tamás, az SDG. (Soli Deo Gloria) Alapítvány kuratóriumának elnöke”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2021. március 31. 05:00
Az utolso bekezdéseddel nagyon egyet lehet érteni. Sajnos erröl szól a mai világ. Mindenkit megprobálnak hergelni, hogy mi mindent lehet elérni az életben. A valoságban sajnos annak az esélye gyakran még a lotto fönyereménytől is kisebb. Ezt teszi szinte valamennyi medium, valamennyi film, valamennyi politikus. Mindenhol megy a mézesmadzag. Amint kilép a fiatal a valos életbe kapja naponta a pofonokat. Sok munkára már egy érettségi bizonyitvány is tulképzettséget jelent, ha meg mégis felvesznek elcsodálkozol, hogy a cég élén olyan emberek váltakoznak, akiknek még ilyen képzettségük sincs. Egy nyugati fejvadász cégtől kaptam egyszer egy listát vezetői állásokra ajánlott emberekről. ( a cég olyan müszaki vezetöi állásokkal foglalkozik, ahol az évi jövedelem 100 ezer euro feletti). Egészen elcsodálkoztam, hogy a közel százas listán 35 éven felüliekböl talán tiz embernek volt egyetemi végzettsége, de volt közöttük sok, aki már nagy nemzetközi vállalat élén is eltöltött pár évet! Ilyenkor az ember elgondolkodik, vajon mivel tudtak ilyen emberek ilyen korban ilyen képzettséggel ilyen állásokhoz jutni, illetve a nemzetközi fejvadász cég hogyhogy ilyen választékkal dolgozik? De látjuk a politikába is, hogy gyakran milyen emberek kerülnek, akik még a bizonyitványhamisitásoktol, sem riadnak vissza. És az ilyen környezet jàratja le szinte az egész társadalmi rendszert, mert még a jol képzett emberek is észreveszik, hogy nem a tudásukat kell az elötérbe helyezni. ( söt azt kell titkolni), hogy az illető ne logjon ki a sorból.
annamanna
2021. március 31. 04:25
Nem az az érdekes, hogy családra vágynak, hanem hogy SENKI SEM KÉSZÍTI FEL ŐKET RÁ, ILYEN IRÁNYÚ OKTATÁS NINCS (hogyan lehet kezelni párkapcsolati problémákat, egyáltalán hogyan lehet másokkal kijönni, mi az, hogy gyereknevelés, csecsemőgondozás, háztartásvezetés stb). Emellett az sincs tudatosítva, hogyan lehet ezt összeegyeztetni a saját személyes célokkal. Tehát összességében teljesen irreális vágyaik is lehetnek a fiataloknak, amire ugyan hiába vágyódnak, nem fogják tudni elérni őket, mert egy dolog valamire vágyni, és teljesen más dolog abban az irányban hatékonyan és céltudatosan haladni. Mondjuk lehet, hogy nagyon sok ember szeretett volna repülni a történelem során, de csak nagyon kevés embernek sikerült kitalálnia működő repülő szerkezetet, és ez bizony senkinek sem hullott az ölébe, félelmetesen sok munka állt mögötte, és ez óriási mértékben különbözik attól, hogy ki mire VÁGYIK. Ha valaki csak addig jut el, hogy felméri fiatalok vágyát, de nem tesz meg mindent azért, hogy megtanítsa elérni őket a céljaikat, akkor az ő tevékenysége nem egyéb, mint azé a csábítóé, aki a kívánságokon keresztül hergel és ront meg embereket, különösen súlyos ez, ha ráadásul éretlen fiatalokat, gyerekeket céloz be valaki a kívánságokon keresztül. Mint valami pedofil cukros bácsi.
egyvilág
2021. március 30. 20:34
Egy elemző írás az értékekről: https://egyvilag.hu/temakep/048.shtml
szemlelo
2021. március 30. 20:15
St, Petersburgban megkérdezi a tanító néni, hogy amikor felnőnek a gyerekek, milyen világnézetet fognak vállalni. - Én liberális leszek - mondja a kis Alexej Davidovics - Én is - mondja a kis Olga - Én sztálinista - mondja a kis Iván. - Na de Ivánka, miért leszel te sztálinista? Az nem szokás egy modern társadalomban! - Apám is sztálinista, anyám is sztálinista, én is az leszek! - De Ivánka, manapság a gyerekek nem követik mindenben a szüleiket, mint régen. Mi lennél például, ha anyád egy sarki szexmunkás, apád pedig drogos lenne? - Akkor liberális!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról