A tudomány védelmében

2021. február 15. 15:02

A világ megy előre.

2021. február 15. 15:02
Szivárványcsaládokért Alapítvány
Facebook

„Szilvay Gergely azzal zárja az írását, hogy az azonos jogokért küzdő mozgalmat el fogja érni a végzete, és végignézzük majd a bukását. Szerintünk a történelem mást mutat. A világ megy előre. Még akkor is, ha ezt néhányan nehezen fogadják el. 
Pár emberöltővel ezelőtt voltak, akik tudományosnak álcázott cikkekben bizonygatták: a rabszolgaság valójában a feketék érdeke. Hangosan kikeltek az ellen, hogy a nők a férfiakkal azonos jogokat kapjanak. Érveltek az ellen, hogy különböző bőrszínű emberek házasságot köthessenek. Élesen támadták, hogy egy szűk elit helyett minél több ember szavazhasson. 1879-ben Gustave Le Bon, a modern szociálpszichológia alapítója egy tudományos értekezésben így érvelt az ellen, hogy a nők ugyanolyan minőségű oktatást kaphassanak, mint a férfiak:

“Veszélyes agyrém az a vágy, hogy ugyanolyan oktatást biztosítsunk nekik. (...) Azon a napon, amikor a nők a természet által rájuk kirótt alacsonyabb rendű foglalkozásokat félreértelmezve elhagyják az otthonokat és részt vesznek a küzdelmeinkben; egy társadalmi forradalom kezdődik majd el, és minden, ami a család szent kötelékeit összetartja, el fog tűnni.” (Szabó Salfay Orsolya fordítása, “Az elméricskélt ember” című könyvben Stephen Jay Gould idézi) 

Úgy látszik, koronként változik, hogy a konzervatív kutatók épp mitől féltik a családokat. Ha ma a kezünkbe kerül egy ilyen poros újságcikk, akkor kicsit mosolygunk, és kicsit talán szégyenkezünk amiatt, hogy régen milyen érveket hoztak fel azért, hogy a társadalom bizonyos csoportjainak ne járhassanak a többiekkel azonos jogok. Szerintünk pár évtized múlva a gyerekeinket pont ilyen érzés fogja majd el, ha beleolvasnak Paul Sullins vagy Mark Regnerus kutatásaiba. Vagy Szilvay Gergely valamelyik cikkébe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noge
2021. február 16. 06:24
És mennyire igazuk volt a régieknek.
Leskelődő
2021. február 15. 20:30
A világ megy előre, és az ilyen természetellenes szivárványos nézeteket vallókat maga mögött hagyja - minden alkalommal. És ez így jó.
chimboak
2021. február 15. 20:27
Megy bizony. Jön megint egy kevésbé önsorsrontó birodalom, és elsöpri ezt az egész kócerájt.
Magnólia
2021. február 15. 19:49
"Azon a napon, amikor a nők a természet által rájuk kirótt alacsonyabb rendű foglalkozásokat félreértelmezve elhagyják az otthonokat és részt vesznek a küzdelmeinkben, egy társadalmi forradalom kezdődik majd el, és minden, ami a család szent kötelékeit összetartja, el fog tűnni" Aki ezeket a szavakat lemerte írni, az a saját anyját köpte le. Az lehet, hogy az írócskának az anyja alacsonyabb rendű foglalkozásként élte meg a megszülését, és nem is csodálkozom. Olyan nincs hogy szivárvány család. Olyan van, hogy buzik vagy leszbikusok összefekszenek, egy lakásban laknak, DE AZ NEM család.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!