A székelység számára kinyílt a nagyvilág

2021. február 22. 19:29

Az erdélyi magyarság, benne a székelység, mindig is Európában létezett.

2021. február 22. 19:29
László Tamás
Magyar Hírlap

„Békés úton lehetne kimunkálni, adaptálni már létező, célba jutott megoldásokat és újakat megfogalmazni a kisebbségek jogai, gazdasági-társadalmi fejlődése érdekében. 

Az erdélyi magyarság, benne a székelység, mindig is Európában létezett, elég megnézni Erdély középkori műemlékeit, az erdélyi templomok és kastélyok szá­zait. Erdélyiek tanultak Európa híres egyetemein, Bolognában, Genfben, Párizsban, Wittenbergben. Hollan­diából hozta haza a nagyszerű Misztótfalusi Kis Miklós magyarrá vált betűkészletét, kint nyomtatott Bibliáit. Kőrösi Csoma Sándor Göttingenben angol ösztöndíjjal tanult, az itt szerzett tudással felvértezve indult keletre, a magyarság eredetét kutatni. Erdély és Európa kapcsolatairól köteteket olvashatunk, egészen Trianonig.

Trianon úgy tűnt, hogy ezeket a közvetlen kapcsolatokat megszakítja, ehelyett az történt, hogy például az európai szecesszió sajátos magyar stílussá érlelődött Kós Károly és társai munkássága révén a 20. század elején, majd Trianon után is. Mindennemű elnyomás ellenére az erdélyi művészet, az irodalom és a képzőművészet egyaránt európai magaslatokat ostromolt, elég a szobrász Szervátiusz Jenőt és Tibort vagy a marosvécsi helikoni közösség íróit, költőit említenünk. Ez utóbbiról írta Kuncz Aladár, hogy ez »a szellemi csoportosulások között talán egész Európában a legösszefogóbb és legegyetemesebb kisebbségi alakulat, amely egyszer hivatva lesz arra, hogy a kisebbségi irodalmak tisztán művészi, pacifista eszméit bevigye az európai köztudatba«. Csak néhány példát villantottunk fel annak bizonyítására, hogy Erdély minden helyzeti és történeti hátránya ellenére töretlenül Európa szerves részeként határozta meg magát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2021. február 23. 11:53
Hé! a magyarok székelyek vegzálása kötelező közben meg gyűjtjük az aláírásokat és rettenetesen elvagyunk ragadtatva magunktól
Vallasz Vilmos
2021. február 23. 11:37
Nem érzem a kinyíltságot. Szívesen visszaköltöznék a nagyszüleim és a dédnagyszüleim volt hazájába, a földjeikre, de azok nincsenek sehol. Mások szedik a hasznait, mások a tulajdonosok.
Vakfolt
2021. február 23. 08:31
"Az erdélyi magyarság, benne a székelység, mindig is Európában létezett." A földrajzi Európa kellős közepén, igen.
galancza
2021. február 22. 20:35
Nem vitatatom a szerző jóindulatát, jószándékát, tisztességét de sajnos nagyon modoros, nagyon erőltetett ez a cikk. Hagyjuk már ezt a beteges európázást. európa szarik az erdélyi magyarokra, székelyföldre, meg az összes határontúli magyarra.Sőt, nem csak szarik rájuk hanem , ami még rosszabb, hogy teljes gőzzel támogatja az eltüntetésüket, románná, szlovákká, ukránná, szerbbé asszimilálásukat. európa sokesetben ugat a multikultiról de ha a magyarok multikulturális jogairól van szó akkor azokat fanatikus, vérgőzös gyűlölettel tagadja. trianonban a "nagyon művelt", "nagyon kulturált" nyugat-európai országok döntöttek ellenünk elképesztőn hazug indokok alapján. Az eu-nak sajnos továbbra is tagjai kell hogy legyünk, mert nincs más választásunk, de a seggüket nem kell nyalni, nem kell azt a hamis,hazug látszatot kelteni ,hogy a franciákkal, németekkel,belgákkal,svédekkel, hollandokkal lehet értelmesen, tisztességesen tárgyalni a magyarokat illető valódi kisebbségi jogokról.A nyugati országok teljes gőzzel támogatják a szomszédos országainkat az ottani magyarok bedarálásában.Amiben a magyarországi balos-ballikos oldal aljas fanatizmussal segédkezik nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!